vitaminy vely

Ovulácia ťa učí komunikovať celou bytosťou. Využi jej čaro naplno!


Ovulácia v sebe stále nesie energiu z predošlej, veľmi aktívnej fázy cyklu, ale v ženskej mysli a tele dochádza k veľkým zmenám. Keď sa naladíš na svoje telo, všimneš si ovuláciu takmer okamžite. Odrazu sa tvoja aktivita zameriava na iných ľudí. Rada sa smeješ, čoraz viac flirtuješ, dotýkaš sa ľudí a komunikácia ti ide lepšie ako kedykoľvek predtým.

Nesmieme zabúdať ani na tie žienky, pre ktoré je príchod ovulácie spojený s bolesťami. Pre ne dochádza k výraznému narušeniu bežných dní, no chýba v ňom odovzdanie sa, ktoré je potrebné pri menštruácii. Komplikácie počas ovulácie máme tendenciu zadupať do zeme a ďalej pracovať a žiť naplno. Mala by si si však dovoliť byť taká, aká práve si. Celý cyklus je dokonalo navrhnutý prírodný mechanizmus, ktorý ti pomáha dosahovať vytúžené ciele. A tie predsa nie sú iba v práci!



Posilnená ženskosť

Ovulácia sa niekedy nazýva aj fázou prejavu a muži by určite hromadne súhlasili s tvrdením, že ženy rady rozprávajú. Samozrejme, v skutočnosti sú medzi nami tiché i zhovorčivé bytosti, ale počas fázy prejavu vystúpi do popredia verbálna i neverbálna komunikácia. Hrdo sa nesieš, si schopná zatancovať si pred zrkadlom a celým telom i tónom hlasu dávaš najavo svoju otvorenosť voči ostatným. Ak si počas menštruácie pochybovala o tom, že máš vo svete nejaké miesto, tak počas ovulácie zmiznú všetky pochybnosti. Na scénu prichádza sebavedomie! 

Nie je našuchorené ako páv, iba primerané, povzbudzuje ťa, aby si sa dokázala pochváliť a oceniť svoje vlastné úspechy, dobré stránky a svoju vlastnú krásu. Ak s tým nemáš problém počas celého mesiaca, blahoželáme. Mnoho žien však zápasí s vedomím vlastnej hodnoty. A keď je počas ovulácie konečne tento problém zmetený zo stola, máš chuť a energiu komunikovať so svojím okolím.  Dôvodom je, že máš pocit, že stojíš za to. Že ostatných zaujíma, čo chceš povedať. Že si pre ľudí okolo seba dosť dobrá. 



Hravosť a bezstarostnosť

Problémy nezmiznú, ale na niekoľko dní budú mať úplne iné miesto v tvojom rebríčku hodnôt. Počas fázy prejavu sa zaujímame o druhých, a preto budú prioritnými problémy týkajúce sa emócií našich milovaných. Pokiaľ sú tvoje vzťahy v poriadku, tak si hravá, bezstarostná, spontánna a veselá a nad pracovnými alebo inými praktickými problémami máš oveľa väčší nadhľad. 



Využi toto naladenie a vytvor si vo svojej rodine pohodu. Dopraj všetkým nehu, ktorej máš teraz na rozdávanie. Máš nejaké nedoriešené spory alebo nevyrozprávané trenice? Práve teraz sa ti bude o týchto záležitostiach komunikovať najjednoduchšie. Dokážeš totiž jasne a zrozumiteľne formulovať svoje myšlienky. Navyše, si veľmi empatická a ak si aj v iných fázach berieš všetko príliš osobne, teraz si schopná rozlíšiť v komunikácii drobné nuansy a uvedomiť si, že nie všetko, čo niekto povie, je myslené ako útok na teba. Si obzvlášť otvorená kompromisom a veľmi flexibilná. Tieto vlastnosti ti umožňujú pomáhať aj iným ľuďom pri ich sporoch a hľadať mierové riešenia.



vitaminy vely


Túžiš vedieť v akej fáze menštruačného cyklu sa tvoje telo nachádza práve teraz? Urob si krátky kvíz a dozvieš sa viac.

Ovulácia a tvoj partner

Sexuálna túžba sa počas ovulácie u mnohých žien výrazne zvyšuje, ale nie je to tak u všetkých a u niektorých dokonca klesá. Nech už patríš do ktorejkoľvek skupiny, nezabúdaj na svoje potreby. V tejto fáze menštruačného cyklu sa meníme na starostlivé a oddané matky a milenky. Preto je pre nás ťažké úplne sa nerozdať. Cielene mysli aj sama na seba a vyhraď si čas osamote, iba so svojimi myšlienkami. Je totiž jednoduché prečerpať zdroje svojej energie.

Druhá oblasť, ktorú potrebuješ v tomto období mesiaca zvládnuť, je vnímanie vlastnej sebahodnoty. Počas ovulácie ženy dostávajú viac komplimentov. Deje sa to najmä preto, že sebavedomý postoj je príťažlivý a ako sme už spomenuli, počas ovulácie tvoje sebavedomie prirodzene stúpa. Nespoliehaj sa iba na komplimenty zvonku. Oceň sa aj sama, pretože ak by tvoja hodnota mala závisieť od vrtochov vonkajšieho sveta, bola by veľmi nestála. [1]



Výživa v ovulačnej fáze

Obdobie ovulácie je akýmsi malým letom, teplým obdobím, o čom svedčí aj zvýšenie bazálnej telesnej teploty tela po ovulácii. Preto je toto obdobie veľmi vhodné na konzumáciu surovej zeleniny, ktorá telo prirodzene osviežuje a ochladzuje. Tá zároveň aj dodá potrebnú vlákninu na správnu funkciu čriev a prežívanie prospešných baktérií, ktoré v nich žijú. V tomto období totiž v tele kolujú vysoké hladiny estrogénu, ktorého nadbytok sa môže prejaviť napríklad vo forme akné.

Bojovať proti nedokonalostiam pleti môžeš aj vďaka šťavnatým vitamínom  be admired™.

Je však vhodné vsadiť na potravu, ktorá pomáha metabolizovať nadbytky estrogénu, ako je práve zelenina s vysokým obsahom vlákniny, ktorá predĺži čas prechodu potravín traktom a poskytne tak telu dostatok času na spracovanie a vylúčenie nadbytku tohto hormónu.





Vyložene vhodná je najmä kapustovitá zelenina, ako napríklad brokolica, ružičkový kel či kapusta, pretože obsahujú látku diindolylmetán. Tá je metabolitom I3C (indol-3-karbinol) a pomáha chrániť pred rakovinou prsníka, ktorej vznik je spojený s dlhodobými nadbytkami estrogénu v tele. Na pár dní počas tohto obdobia si môžeš vyskúšať aj „raw stravu“ (surovú stravu) či vyskúšať nové recepty rôznych zelených smoothie s listovou zeleninou či chlorelou. Čerstvé ovocie je v tomto období vynikajúce, osvieži, dodá potrebný cukor, antioxidanty a ochladí telo.

Z obilnín je vhodná najmä kukurica či quinoa. Vyskúšať môžeš aj jedinečný recept na BBQ kuskus misu. Je možné, že telo, ktoré sa cíti príliš teplo či už po ťažkom, vyprážanom tučnom alebo slanom jedle či pri nedostatku tekutín alebo nervozite, prejaví chuť na sladké. Určite si dopraj, no vsaď na zdravé sladké – čerstvé šťavnaté datle, horká čokoláda, kokosové lupienky a podobne. Avšak nezabúdaj na poriadnu rehydratáciu, telo totiž v tomto období potrebuje omnoho viac vody. 

Počas fázy ovulácie je vhodné prijímať vitamín A, ktorý podporuje plodnosť. Vhodné sú aj antioxidačne pôsobiace vitamíny C a E. Zinok je potrebný na uvoľnenie vajíčka z folikulov a napomáha k pravidelnosti cyklu. Tak ako aj počas iných fáz cyklu, aj teraz je vhodné dopĺňať vitamíny skupiny B, najmä vitamíny B5 a B6. 

Šport v období ovulácie

Ovulácia prináša telu množstvo energie, ktoré ak sa nevypáli napríklad športom, tak telo zbytočne prehrieva. Toto obdobie je teda mimoriadne vhodné na intenzívne intervalové cvičenia, bicyklovanie, hot jógu, ktoré pomôžu telu vypotiť z tela všetko von. Po cvičení je však dôležité myslieť na rehydratáciu tela a doplnenie vypotených elektrolytov.[2] Usporiadaj si život podľa menštruácie, urob si krátky test.

S blížiacou sa menštruáciou sa tvojmu mozgu darí prirodzene meditovať. Objavuje sa čoraz viac chvíľ, keď uvoľnene rozjímaš nad životom ako takým, nad všetkým, čo ťa presahuje. Rizikom je príliš egocentrické uvažovanie, ktoré môže spustiť lavínu sebazničujúcich myšlienok a spomienok na všetky negatívne a nezvládnuté udalosti. Prečítaj si viac o PMS a fáze kreativity TU.


[1]Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.

[2]Výživové odporúčania: PharmDr. Veronika Sivová PhD.