vitaminy vely

Fáza kreativity: Vymeň predmenštruačný syndróm za najtvorivejšie obdobie mesiaca


Pred menštruáciou postupne klesá množstvo tvojej fyzickej energie. Spolu s tým sa zhoršuje pozornosť, vytrvalosť a pamäť, preto tvoje výkony nemusia byť tak oslňujúce ako počas dynamickej fázy. Opäť raz sa potrebuješ zladiť so svojím vnútrom, pretože sa výrazne meníš a môžeme mať schopnosti liečiť, objavovať a transformovať svet.

Mozog a kreatívna fáza

S blížiacou sa menštruáciou sa tvojmu mozgu darí prirodzene meditovať. Objavuje sa čoraz viac chvíľ, keď uvoľnene rozjímaš nad životom ako takým, nad všetkým, čo ťa presahuje. Rizikom je príliš egocentrické uvažovanie, ktoré môže spustiť lavínu sebazničujúcich myšlienok a spomienok na všetky negatívne a nezvládnuté udalosti. Keďže ešte na seba nie si naladená tak ako počas menštruácie, traumy a prešľapy z minulosti ti skôr trhajú dušu a nedochádza ku katarzii. Preto sa vedome odkloň od tohto prúdu myslenia a využi svoju zlepšenú koordináciu a vnímanie priestoru. Počas kreatívnej fázy totiž dochádza k tzv. pohybovej genialite. Netrvá to dlho, ale ide o pocit, akoby si dokonale ovládala každý kúsok svojho tela. Využi to pri športovaní, kde zároveň vyplavíš hormóny šťastia a vyčistíš si hlavu od negatívnych myšlienok. Nemalo by však ísť o vytrvalostný pohyb.



Vizualizácia

V kreatívnej fáze je všetko možné. Úlohou ženy nie je nutne konať, ale predovšetkým snívať. Využi vášne, ktoré v tebe driemali, a vysnívaj si realitu, po akej túžiš. Predstavuj si ich podrobne a tomuto cvičeniu sa pravidelne venuj počas celého týždňa. Vizualizácie podpor textom a obrazom - vytvor si nástenku snov, napíš si svoje predstavy a vracaj sa k nim počas ostatných fáz tvojho cyklu.



Explózie emócií

Počas fázy pred menštruáciou sa ti môže stať, že odrazu bude neznesiteľné niečo, čo si si tri predošlé týždne ani nevšimla. Frustrácia môže v tejto fáze veľmi rýchlo prepuknúť vo výbuch hnevu. Preto sa vyhni riešeniu vzťahov s inými ľuďmi a nájdi si čas na uvažovanie nad sebou samou. Vhodným spôsobom je písanie si denníka. Ujasni si, aké sú tvoje hlboké strachy a skús objektívne zhodnotiť, či nie sú iracionálne. V tomto období cyklu ich môžeš sama vyliečiť.

 

vitaminy vely

 

Praktické schopnosti kreatívnej fázy

Čaká ťa pred menštruáciou aj niečo iné ako bolestivé a emocionálne vyčerpávajúce PMS? Jednoznačne áno! Pre ženy je typická veľmi dobrá schopnosť komunikovať, ale počas kreatívnej fázy sa úplne rozhorí a zmení sa na kreatívnu komunikáciu - v písanej i hovorenej podobe. Isteže, je pravda, že občas pôjde o kreatívne formulovanie argumentov počas hádky, pretože sme jednoducho podráždenejšie ako v iných fázach. Ale stále je to kreatívne!

Rovnako ťa bude baviť akékoľvek umelecké vyjadrenie tvojho vnútorného sveta - cez hudbu, ktorou sa ľahko a zrozumiteľne prejavujú emócie, až po poéziu. Je to aktívna fáza, podobne, ako dynamická fáza pred ovuláciou. Dariť sa ti bude aj v práci, kde dokážeš tvorivo pristupovať k dlhodobým problémom a vytvárať originálne nápady aj pri minime informácií. Musíš si však dávať pozor na energetickú rovnováhu. Ak zaberieš v práci, oddychuj doma. Ak cítiš potrebu vyčistiť celý dom, zvoľ v práci také činnosti, ktoré sú pre teba už rutinou. Pokiaľ by si fungovala stále na 140%, odrazilo by sa to na tvojom emocionálnom stave a mohla by sa objaviť depresívna nálada.

Spoločne sme našli mnoho skvelých prvkov kreatívnej fázy. Ako každé obdobie, aj ona v sebe nesie určité úlohy, ktoré je potrebné zvládnuť. Mnohé žienky práve počas tohto obdobia pociťujú agresivitu, hostilitu alebo sebaľútosť a strach. Negatívne pocity sa miešajú so snahou všetko kontrolovať a vylepšovať. Preto je najväčšou výzvou nechať všetko tak, ako to je. Najskôr prijať seba samu, milovať sa. Pokračovať blízkymi ľuďmi, životnými okolnosťami... Prestať klásť odpor, pustiť opraty, ktorými sa snažíme skrotiť svoj život, a iba zhlboka dýchať. Uvoľni sa a začni viac oddychovať.[1]

Strava v predmenštruačnom období

Toto obdobie je vhodné na makrobiotickú stravu, to znamená stravu bohatú na komplexné sacharidy z obilnín, zŕn či varenej zeleniny. Telo totiž potrebuje omnoho viac energie, jeho metabolizmus beží na plné obrátky kvôli vysoko energeticky náročnému budovaniu sliznice maternice a produkovaniu obrovského množstva progesterónu potrebného na prípravu na možné otehotnenie. Potrebuješ teda viac cukrov, avšak nie tých jednoduchých, ktoré rozkolíšu hladinu cukru v krvi, a na krátko, tesne po konzumácii jedla, stúpne prudko nahor a potom, po ich rýchlej metabolizácii, opäť prudko klesne nadol. 

Potrebujeme prijímať cukry, ktoré doplnia energiu vyrovnaným spôsobom, dlhodobo, predchádzajúc tak hypoglykemickým a hyperglykemickým výkyvom. Tie sú totiž sprevádzané nervozitou, potením, celkovou nepohodou. Tieto výkyvy sa veľmi odzrkadľujú na tvojej nálade, nakoľko ti rozkolíšu aj hladinu dopamínu a serotonínu v mozgu. Nerešpektovanie tejto zvýšenej potreby príjmu komplexných cukrov často potom vedie k vystresovaniu tela a tým k nutkavým túžbam po sladkom. Žiaľ, vystresovaný mozog už potom nariadi zjesť čokoľvek, čo sa vyskytne najbližšie v dosahu. A tieto „fastfoody“ naozaj zvyknú byť práve tie najnezdravšie možnosti.

Preto je vhodné už proaktívne v priebehu dňa telo zásobiť tým, čo potrebuje a konzumovať pomaly sa spaľujúce sacharidy ako je napríklad hnedá ryža, či batáty. Telo v tomto období potrebuje aj omnoho viac vitamínov skupiny B, vápnika, horčíka. Varená listová zelenina, napríklad kel, ti dodá všetko potrebné a navyše poskytne aj dostatok vlákniny, potrebnej na vylúčenie nadbytku estrogénu. Netreba zabúdať na príjem strukovín, medzi mimoriadne vhodné strukoviny v tomto období patrí napríklad cícer. Vyskúšaj si pripraviť napríklad voňavé kokosovo šošovicové kari.

Sladké druhy zeleniny ako je maslová či hokkaido tekvica alebo pečená koreňová zelenina ti prídu úplne prirodzene na chuť aj na jeseň, tak prečo si ich nedopriať aj počas tejto našej malej jesene? Presne tak sa ti žiada pridať aj zahrievajúce korenia ako klinčeky, škorica, zázvor a podobne. Z ovocia sú najvhodnejšie najmä sladké druhy jabĺk, hrušky a netreba zabúdať ani na typicky jesenné vlašské orechy. Dostatok vlákniny v potrave je kľúčovým aj na zmiernenie zápchy, ktorá sa môže vyskytovať v tomto období kvôli prirodzene vysokým hladinám progesterónu. 




Túžite vedieť v akej fáze menštruačného cyklu sa vaše telo nachádza práve teraz? Urobte si krátky kvíz a dozviete sa viac.

 

Ak chceš, aby bola tvoja menštruácia bezbolestná, musíš naozaj počúvať to, čo potrebuje tvoje telo a minimalizovať možnosť jeho vystresovania. Takým je napríklad strach tela, že si nevytvorí počas luteálnej fázy, teda jesene, dostatok zásob na prípadné nadchádzajúce tehotenstvo či pokojné prekonanie zimy (menštruácie). Ak ho podporíš a pomôžeš mu vytvoriť si pokojne svoju zásobu, upokojí sa a potom sa ti počas menštruácie odmení tým, že svoju zásobu pokojne spotrebuje počas oddychu, ktorý mu poskytneme, a nebude nás trápiť kŕčmi či poklesom energie. No a potom na jar ti umožní sviežo a energicky vykročiť do nového cyklu. Je preukázané, že ženy, ktoré držia diéty s nízkym kalorickým príjmom v luteálnej fáze napokon aj tak priberú. 

Je potrebné sa sústrediť na dopĺňanie celého spektra vitamínov skupiny B, ďalej prvkov ako horčík a vápnik. Horčík totiž pôsobí proti kŕčom a uvoľňuje aj mentálne napätie. Rovnako podporuje zdravý spánok, reguluje stresový hormón kortizol a ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy. Podieľa sa aj na udržiavaní rovnováhy hladiny cukru v krvi čím redukuje túžbu po sladkom. Vápnik tiež preukázateľne znižuje mnohé symptómy predmenštruačného syndrómu. Vhodné je dopĺňať aj zinok, ktorý rovnako pomáha proti kŕčom, ktoré mnohé z nás zažívajú už pred menštruáciou a taktiež pomáha proti akné, ktoré býva v tomto období veľmi časté. 

Vhodný je príjem kyseliny listovej, zabezpečujúcej zdravý vývoj plodu od úplných začiatkov keď, o tehotenstve ešte nevieme, no dieťatko sa vyvíja najrýchlejšie. Ak aj k otehotneniu nedôjde, kyselina listová je dôležitá aj pre celkové správne fungovanie cyklu. Doplniť je vhodné aj omega-3 mastné kyseliny, pomáhajú totiž upokojiť mnohé PMS symptómy, podporujú dobrú náladu, upokojujú pri strese, majú protizápalové účinky, obnovujú pokožku, pomáhajú aj pri PCOS, citlivosti prsníkov či akné. Ich nedostatok býva zapríčinený aj nadmernou konzumáciou omega-6 kyselín (slnečnicový, kukuričný, sójový olej a nezdravé jedlá) a prejavuje sa únavou, poruchami spánku, problémami s pozornosťou, suchou kožou, bolestivými kĺbmi či depresiou. 

Vhodné je doplniť aj vitamín C spolu so železom a vitamín D3, keďže tento vitamín, teda zároveň aj hormón, ovplyvňuje mozog, imunitný systém, nervový systém, reguluje hladinu inzulínu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a je spojený aj s našou náladou, teda produkciou dopamínu a serotonínu v mozgu a v neposlednom rade je spojený aj s plodnosťou.  Vitamín D3 v kombinácii s vitamínmi skupiny B, zinkom a kyselinou listovou si môžeš pohodlne každý deň doplniť vďaka komplexu 10 šťavnatých vitamínov be understood™. 

Šport v luteálnej fáze

Táto fáza máva zhruba 10 až 14 dní a je možné pozorovať jej dve trochu líšiace sa časti. V prvom týždni môžeš mať ešte veľa energie z rozbehnutej predchádzajúcej fázy ovulácie. Pokojne ju teda spáľ, najmä pomalým silovým tréningom či poriadnou intenzívnou jógou. Budeš sa diviť, koľko sily v tomto období v skutočnosti máš. No v druhom týždni tejto fázy je už potrebné spomaliť, zvoľniť, upokojiť sa a prejsť na upokojujúce aktivity ako je prechádzka osamote, mimo ľudí či pokojný pilates alebo jóga. [2] Usporiadaj si život podľa menštruácie, urob si krátky test.

Obdobie menštruácie je nazývané aj fázou rozjímania a prináša so sebou príležitosť katarzie. Stratiť počas menštruácie všetko, čo so sebou vlečieme na ceste životom a začať seba, ľudí okolo aj samotný svet vnímať novým spôsobom - to je predsa skutočný zázrak! Viac si o tomto období menštruačného cyklu môžeš prečítať TU.



[1]Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.

[2]Výživové odporúčania: PharmDr. Veronika Sivová PhD.