vitaminy vely

Menštruácia ako dar: Nauč sa naplno využiť toto obdobie


Obdobie menštruácie je nazývané aj fázou rozjímania a prináša so sebou príležitosť katarzie. Stratiť počas menštruácie všetko, čo so sebou vlečieme na ceste životom a začať seba, ľudí okolo aj samotný svet vnímať novým spôsobom - to je predsa skutočný zázrak!
Príchod menštruácie je pre niektoré ženy iba ďalším bežným dňom. Iné však hltajú tabletky, prikladajú si na brucho fľaše s horúcou vodou a bojujú s nevoľnosťou a závratmi. Fyzicky náročný nástup menštruácie z nej často robí strašiaka, kvôli ktorému môžeš prehliadať svoju vzrušujúcu schopnosť vnímať svet novým spôsobom. 

Tlaky okolia

Aj keď ide o čas, keď môžeš zažívať hlbokú vnútornú transformáciu, málokedy si na to dovolíš mať priestor. Pracovné, rodinné a spoločenské povinnosti totiž nepočkajú. Radšej si dopraješ silnú kávu, sladkú čokoládu, alebo sa medzi poradami vyplačeš na toalete. Neubližuj si takto. Čas fázy rozjímania je časom oddychu. Neskôr v ďalších fázach budeš čerpať práve z tých síl, ktoré teraz potrebuješ doplniť. Ak sa naladíš na svoj cyklus a dokážeš ho rešpektovať, zvládneš všetko dôležité a budeš mať v sebe silu tvoriť harmonický svet. Počas menštruácie to znamená okrem iného aj zvoľniť pracovné tempo, nechať domáce práce na manžela a deti a pokojne si dopriať zdravé jedlo z reštaurácie alebo donášky. 

Oddych je kľúčový

Po niekoľkých mesiacoch sledovania priebehu svojho menštruačného cyklu budeš presne vedieť, ako v ktorý čas reaguješ, aký je tvoj výkon a koľko energie zvyčajne máš. Preto si dokážeš naplánovať aj obdobie menštruácie tak, aby ti nerobila problém telesná a mentálna únava. Nebudeš tak motivovaná, ako napríklad v dynamickej fáze, a nebude ľahké prísť na to, čo v danej chvíli potrebuješ. Jednoduchým príkladom je stravovanie. Tvoje chute budú preferovať sladké a ťažké jedlá, hoci by tvoje telo potrebovalo skôr ľahkú zeleninovú stravu, aby malo dostatok energie na svoje čistenie.

V ideálnom prípade si vytvoríš priestor na akúsi menštruačnú hibernáciu alebo zimný spánok. Vzdiališ sa od iných ľudí, nedohodneš si meetingy a aj doma sa budeš snažiť vyhýbať dlhej komunikácii, ktorá by mohla viesť k nedorozumeniam. Priprav si svoje pokojné hniezdočko, v ktorom počkáš, kým sa energia zase nevráti. Dopraj si relaxačnú hudbu, kúpeľ (áno, aj počas menštruácie, dokonca vám pomôže uvoľniť kŕče), zdravé jedlo a to najdôležitejšie - spánok. Veľa, veľa regenerácie počas spánku.

vitaminy_vely


Sebarozvoj vo fáze rozjímania

Zatiaľ sme o menštruácii hovorili ako o čase, keď by si si mala dopriať veľa oddychu a tak trochu aj samoty. Ak máš strach, že sa z teba stáva nejaký odľud, neoddávaj sa mu. Táto fáza ťa má naučiť prijímať svoje JA také, aké práve je. Uvedom si, čo práve teraz potrebuješ a nesnaž sa silou vôle podávať výkony a byť superženou. Nebojuj sama so sebou a nebojuj s prírodou. Všimni si, že ak si dopraješ pokoj - a tým máme na mysli úplný pokoj, bez rozptýlení ako sú sociálne siete a televízia - tvoje myšlienky sa voľne rozbehnú k tým najdôležitejším témam, ktoré v sebe zatiaľ nemáš doriešené. Máš možnosť bilancovať, uzatvoriť predošlý mesiac, prehodnotiť, na čom chceš pracovať v tom nasledujúcom, ktorý pre teba práve začína.

Dovoľ si uvoľniť putá nezmyselných povinností. Premýšľaj nad svojimi celoživotnými cieľmi. Aká skutočne si? Konáš v súlade so svojím JA? Počas fázy rozjímania prídeš s ľahkosťou na to, ako vyriešiť rôzne situácie vo svojom živote, pretože si najviac napojená na svoje vnútro a na svoje podvedomie. Dokážeš prijať veci také, aké sú, pretože sa nachádzaš v stave prirodzenej meditácie - a to úplne bez námahy. Počas fázy rozjímania je tvojou najdôležitejšou úlohou akceptovať sa. Dopredu si naplánuj oddych a doslova sa prestaň hýbať a rozjímaj. Ak bola pre teba menštruácia prekliatím, takto sa časom naučíš užívať si ju. [1]



Výživa počas menštruácie

Keďže menštruácia je pre tvoje telo veľmi intenzívnym procesom, v diéte je potrebné zamerať sa na príjem potravín, ktoré mu dodajú dostatok živín, jedlo by teda malo byť bohaté a výživné. Telo si však potrebuje oddýchnuť, a preto by mala byť strava ľahko stráviteľná, aby sme mu ušetrili čo najviac práce. Jedlo by malo byť vždy varené a do varenia by sa mali pridávať vhodné korenia, ktoré pomôžu rozohriať tráviaci trakt a rozohrejú telo (zázvor, kurkuma, kumín, no nie štipľavé korenia). Vhodnými v tomto období sú polievky, kašovité jedlá či jedlá na šťave, ktoré dodajú telu potrebné tekutiny. Príjem cukrov v tomto období je možné znížiť na mininum, obilninám je preto vhodné sa vyhnúť a prípadne zvoliť len pohánku, ktorá má nielen potrebný nízky glykemický index, ale sa aj ľahko trávi a telo zahreje. V tomto období je vhodná keto strava či paleo strava. Vyskúšať môžeš aj pečené tofu v teriyaki omáčke.


Je potrebné prijímať najmä dostatok proteínov a zdravých tukov, dopraj si preto tučné ryby, mäso zo zveriny a pridaj do stravy aspoň polku avokáda denne. Vhodné je variť napríklad na ghee (pretopené maslo) a zaradiť do stravy napríklad huby či morské plody. Je potrebné vyhýbať sa potravinám, ktoré metabolizujú estrogén, pretože ten je v tomto období na svojej prirodzene najnižšej hladine. Takýmito estrogén metabolizujúci potravinami je najmä surová zelenina (najmä tá listová), šaláty a podobne. Preto sa v rámci zeleniny zamerajte na konzumáciu vždy tepelne upravenej zeleniny bohatej na na minerály, ako je varený kel (výborný pre obsah vápnika), varený špenát či červená repa (obsah železa). Vyhýbaj sa zelenine s vysokým obsahom cukru. Navyše morské riasy ako kelp či nori môžu pomôcť opätovne remineralizovať telo železom a zinkom. Z ovocia je vhodné najmä také, ktoré obsahuje dostatok vlákniny, má nízky obsah cukru a telo zásobí antioxidantmi – ideálne sú teda maliny, čučoriedky či jahody. 



vitaminy vely

Túžiš zistiť v akej fáze menštruačného cyklu sa tvoje telo nachádza práve teraz? Urob si krátky kvíz a dozvieš sa viac.

Telu je potrebné doplniť živiny, ktoré sú potrebné na tvorbu krvi pretože ju strácaš, keď tvoje telo vylučuje výstelku maternice. Vhodné je sústrediť sa na doplnenie železa a vitamínu B12, ktorý nájdeš v šťavnatom komplexe vitamínov pre doplnenie energie be ambitious™. Pri užívaní železa je vhodné užiť aj vitamín C, ten totiž zvyšuje vstrebávanie železa z tráviaceho traktu. Doplnenie zinkom môže pomôcť znížiť kŕče pri menštruácii, a zároveň pomáha aj pri akné, ktoré často menštruáciu sprevádza. Proti kŕčom pôsobí aj horčík, ktorý zároveň pomáha aj pri mentálnom napätí a nervozite.

Spolu s horčíkom je vhodné doplniť aj vitamín B6, ktorý dopomáha uvoľneniu kŕčov a zabraňuje aj nadprodukcii séba, vedúcemu k akné. Na upokojenie a doplnenie potrebných zdravých tukov je vhodné dopĺňať omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom oleji. Vhodné je dopĺňať aj vitamín D3, pomáha udržať dobrú náladu, ovplyvňuje totiž aj produkciu dopamínu a súvisí aj s hladinou serotonínu a ovplyvňuje imunitný, nervový systém a zároveň pomáha spolu stabilizovať hladinu cukru v krvi. Určite sa vyhni smaženým ťažkým jedlám, príliš sladkým jedlám, presoleným a štipľavým jedlám. Pamätaj na to, že jedlo by malo byť výživné, ľahko stráviteľné a šťavnaté. Vhodné je znížiť jednorazové porcie jedla a radšej zvýšiť počet jedál počas dňa. 

Šport počas menštruácie

Počas menštruácie je tvoja energia na svojich prirodzene najnižších hladinách, preto je úplne normálne aspoň v prvých troch dňoch, dať si od športu či napríklad aj jógy oddych. Neskôr, keď sa energia začne opäť vracať, je vhodné zamerať sa na ľahšie cvičenia, ako je kráčanie, jemná jóga (yin jóga) či pilates. Počas menštruácie je vhodné vyhnúť sa inverzným polohám, aby nenarušili potrebný dole smerujúci tok menštruačnej krvi. [2] Usporiadaj si život podľa menštruácie, urob si krátky kvíz.

Odborníci na ľudskú dušu by možno nesúhlasili, ale medzi ženami vládne názor, že dynamická fáza (nasledujúca po skončení menštruácie) cyklu je tá najlepšia. Je to ako úžasný dar od dobrej sudičky, po ktorého rozbalení sa zmeníš na klbko energie a chceš doslova zmeniť svet. Prečítaj si o dynamickej fáze viac TU.


[1]Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.

[2]Výživové odporúčania: PharmDr. Veronika Sivová PhD.