vitaminy vely

Dynamická fáza menštruačného cyklu: Využi príval energie naplno!

 

Odborníci na ľudskú dušu by možno nesúhlasili, ale medzi ženami vládne názor, že dynamická fáza cyklu je tá najlepšia. Je to ako úžasný dar od dobrej sudičky, po ktorého rozbalení sa zmeníš na klbko energie a chceš doslova zmeniť svet. Súčasná kultúra zaneprázdnenosti nám totiž vštepuje do podvedomia, že produktívnejšie je lepšie. Aj keď byť ženou znamená aj tvoriť zázemie, starať sa a byť nežná a láskyplná, práve počas dynamickej fázy víťazí mužský princíp, produktivita a dravosť. A svet nás za to miluje.

Počas menštruácie si mala možnosť zistiť, na čom ti najviac záleží a čo by si chcela vo svojom živote rozvíjať. V dynamickej fáze to chceš všetko dosiahnuť. Presnejšie - chceš to všetko dosiahnuť naraz a hneď! Táto energickosť je na jednej strane skvelým hnacím motorom, no na druhej strane je zameraná výhradne na tvoje ciele, túžby a predstavy. My ženy sme počas dynamickej fázy tak trochu tvrdohlavé a myslíme si, že sme prišli na úžasné riešenia, ktoré by nikto iný nemal kritizovať a zasahovať do nich. Preto môžeme pôsobiť necitlivo, netrpezlivo a hlavne sebecky.



Plusy a mínusy dynamickej fázy

Daj si pozor na svoje vnútorné šteniatko. Počas fázy pred ovuláciou je to podobné, ako keby si ho pustila z vôdzky. Pobehuje po parku sem a tam, bláznivo poskakuje, vrčí, skúša štekať, občas urobí kotrmelec a často mení smer. Spoznávaš sa aspoň trochu? Chvíľu vymýšľaš nový projekt v práci, potom prerábaš spálňu, deťom vysvetľuješ úlohy akosi komplikovane, zatiaľ čo varíš podľa úplne nového receptu a popritom premýšľaš nad zoznamom vecí, ktoré musíš zbaliť na víkend k babke. A to všetko s obrovským nadšením!

Táto fáza je náročná najmä pre vzťahy, pretože nemáš dostatok trpezlivosti a ak niekto nereaguje tak rýchlo a tak kvalitne ako ty, máš sklon k frustrácii a hyperbole. Hoci v tejto oblasti ide logické myslenie bokom, v pracovnej oblasti funguje na plné obrátky. Čo s tým môžeš urobiť? Stačí túto skutočnosť prijať a v dynamickej fáze sa viac orientovať na svoj výkon. Máš, okrem iného, optimistickejší pohľad na vlastnú budúcnosť, vďaka čomu máš aj viac odvahy.

vitaminy vely

Ďalším skvelým prínosom tejto fázy pred ovuláciou je zvýšené sebavedomie. Musíš si však dať pozor na to, aby neprevalcovalo ľudí okolo teba. Sebaláska a hrdosť sú dôležité, ale empatia a porozumenie sú nadčasovým doplnkom každej vzácnej ženy.  Napokon, aj počas tejto fázy dbaj na plánovanie. Využiť na to môžeš náš jedinečný bezplatný Vely plánovač. Vedome rešpektuj, že zvládneš viac ako inokedy, preto si dovoľ v ďalších fázach zamerať svoju pozornosť aj na vzťahy, oddych a kreativitu.

Posilnené schopnosti 

Každá fáza cyklu so sebou prináša konkrétne schopnosti, ktoré sú v danom období silnejšie. Zatiaľ čo počas menštruácie išlo o bilancovanie, odpúšťanie a naladenie sa na svoje vnútorné túžby, v dynamickej fáze si lepšie určuješ priority, si produktívna, chceš sa učiť nové veci a si organizovaná. Niekedy to hraničí s puntičkárstvom, ale v skutočnosti ide o zmysel pre detail. Daj si pozor iba na to, aby si nedokončovala projekty príliš dlho a nesnažila sa o dokonalosť. Ďalšími schopnosťami  v tejto fáze sú pozitívne myslenie a ochota riskovať. Sú v priamom protiklade s fázou pred menštruáciou, kedy sa zameriavaš skôr na kritiku a potrebuješ oveľa viac dôkazov a uistení. Jednoducho, dynamická fáza prináša do tvojho života systém, je produktívna, angažovaná a rozhodná. Menej síce myslíš na druhých, ale stále sa venuješ vyššiemu dobru.

 

Tvojou úlohou počas dynamickej fázy je ostať hlavou v oblakoch a nohami pevne na zemi. Aj keď chceš dosiahnuť všetko a hneď, trošku spomaľ, aby si svojím nadšením nevyplašila všetkých okolo. Niekedy môžeš pôsobiť premotivovane a to ľudí skôr odpudzuje. Preto sa odkloň od vlastného ega a pochváľ aj prácu iných ľudí. Bonusová úloha: prijmi počas tejto fázy od niekoho pomoc. Je to lekcia pokory a umožňuje ti dosiahnuť stav, keď pokojne plynieš životom v súlade so svojím okolím.[1]


Vhodná výživa v dynamickej folikulárnej fáze


Folikulárna fáza cyklu je akási malá ženská každomesačná jar. Tak ako na jar, aj v tejto fáze je dobré dopriať si svieže, ľahké potraviny, ktoré ťa nabijú energiou, a najmä prebudia po zimnej letargii. Ak sme si ale počas menštruácie oddýchli, tak nabrať energiu v tomto období nebude až taký problém. Vhodné je dopriať si svieže bylinky, ktoré dodajú novú energiu a množstvo vitamínov a zároveň podporia trávenie, ktoré môže byť v tomto období trochu lenivejšie, tak ako je lenivejší aj nás metabolizmus. Chuť na jedlo je počas tejto fázy prirodzene nižšia, a tak je o trochu jednoduchšie zbaviť sa nadbytočných kilogramov, no je potrebné zvýšiť metabolizmus vhodným cvičením či podporou trávenia.



Jedlo by malo byť ľahké, chudé a svieže. Významné sú v tomto období kvasené potraviny ako kimči, kyslá kapusta či fermentovaný tempeh. Dodajú totiž telu probiotiká, ktoré potrebujeme obnoviť. Probiotiká a bifidobaktérie môžeš prijať aj vo forme šťavnatého výživového doplnku be sure™ktorý je svojou bezpečnosťou vhodný aj pre tehotné ženy. Vhodné je dopriať si veľa zeleniny, klíčené strukoviny a semienka. Z proteínov volíme najmä chudé typy mäsa a vhodná je aj kompletná škála strukovín. Do jedla je vhodné primiešať trávenie povzbudzujúce korenia, experimentujte s kari či čili, vhodný je aj cesnak.  Je vhodné, aby potrava obsahovala fytoestrogény, zahrňte teda aj sójové výrobky či tofu. Nezabúdajte na veľké množstvo zeleniny (zelená fazuľka, cuketa, mrkva, a pod.).

Priprav si napríklad jedinečnú chutnú sladkú zemiakovú Power Bowl. Z obilnín je vhodný najmä ovos, ktorý dodáva dlhodobú zásobu energie, či pšeno, ktoré je ľahké na strávenie a zároveň obsahuje veľa železa, ktoré telo ešte stále po menštruácii potrebuje doplniť.



Túžiš zistiť v akej fáze menštruačného cyklu sa tvoje telo nachádza práve teraz? Urob si krátky test a dozvieš sa viac.

Vhodné je detoxikovať telo, užívať napríklad chlorelu či zelený jačmeň a piť čistiaci žihľavový čaj či užívať selén.  Z minerálov a vitamínov je vhodné dopĺňať najmä vitamín B12, potrebný na krvotvorbu a taktiež fungujúci na nabudenie energie. Vhodné sú aj vitamín A, C, E.  Prospešné je dopĺňať probiotiká, pretože zdravý mikrobióm čriev produkuje enzýmy podporujúce metabolizáciu estrogénu a vďaka správne fungujúcim črevám sa vylúči nadbytočné množstvo estrogénu. Pri nedostatočných probiotických kultúrach v črevách môže nastať estrogénová dominancia, nárast hmotnosti, akné, rozvoj diabetu a ďalšie komplikácie.  

Toto je ideálny čas na skúšanie nových vecí, skús niečo nové a zamiešaj so svojou rutinou: tanec, kardio, zumba či dynamická jóga sú dobrými voľbami. [2] Usporiadaj si život podľa menštruácie, urob si krátky test.

Ovulácia v sebe stále nesie energiu z predošlej, veľmi aktívnej fázy cyklu, ale v ženskej mysli a tele dochádza k veľkým zmenám. Keď sa naladíš na svoje telo, všimneš si ovuláciu takmer okamžite. Prečítaj si viac o ovulácii TU.


[1]Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.

[2]Výživové odporúčania: PharmDr. Veronika Sivová PhD.