.jpg)
Zisti to s nami: Má kolagén skutočne preukázateľné účinky na tvoje zdravie a krásu?
Aj keď kolagén sa v svojej prirodzenej forme konzumuje v strave už po stáročia, v ostatnej dobe sa stáva hitom medzi výživovými doplnkami. Dámy, ktoré kolagén zaradili do svojej výživovej rutiny od neho očakávajú najmä krásnu pokožku, vlasy a nechty. Má ale kolagén skutočne preukázateľné účinky?
V tele sa nachádza viacero typov kolagénu, okrem pokožky sa táto látka nachádza napríklad aj v kostiach, šlachách, chrupavkách, svaloch, vnútorných orgánoch a na mnohých ďalších miestach. Kolagén je totiž najčastejšie sa vyskytujúcim proteínom ľudského tela.
Typ I, ktorý sa nachádza v pokožke tvorí až 90% z celkového množstva kolagénu v organizme. Kolagén je preto pre pokožku naozaj veľmi dôležitý, tvorí z nej totiž 75 až 80%. Je v nej organizovaný v štruktúre podobnej sietovine, ktorá zabezpečuje aby bola koža pevná a pružná. V zdravej pokožke sa starý kolagén opravuje a neustále vytvára nový a to prostredníctvom buniek nazývaných fibroblasty. Na rozloženie starého a poškodeného kolagénu produkuje telo špecifické enzýmy (1). Telo si takýmito mechanizmami zabezpečuje, aby bol kolagén v pokožke stále v dostatočnom množstve a aby bola naplno zabezpečená funkcia pokožky. Starnutie pleti, zníženie jej pružnosti či tvorba vrások poukazuje na to, že v pokožke došlo k úbytku kolagénu.
Dôvody úbytku kolagénu v pokožke
Prirodzene, zhruba od veku 35. rokov sa fibroplasty začínajú významnejšie opotrebúvať. Zníženie produkcie kolagénu teda prirodzene súvisí s vekom. No faktory ako UV-žiarenie, fajčenie, znečistenie prostredia, stres a nevhodná životospráva taktiež prispievajú významne k starnutiu pokožky. V pokožke totiž tieto neprospešné faktory vedú k tvorbe voľných radikálov, ktoré rozkladajú kolagénové vlákna a vedú tým k stenčeniu pokožky. Navyše, nadmerné slnečné žiarenie zároveň aj zvyšuje aktivitu prirodzene sa vyskytujúcich enzýmov, ktoré kolagén rozkladajú. Jedná sa teda o súhru viacerých faktorov, ktoré spôsobujú pokles kolagénu v pokožke a tým jej ochabnutie a vrásky (1).
Najvhodnejší čas na starostlivosť o kolagén v pokožke
S užívaním kolagénu formou výživových doplnkov by sme nemali čakať až do okamihu, kedy už vidíme negatívne účinky slnka alebo iného poškodenia na pokožke. Najlepší čas na ochranu kolagénu je, keď je žena ešte relatívne mladá, keď sú fibroblasty na vrchole svojej aktivity. Najúčinnejším spôsobom ako si udržať kolagén v pokožke je totiž chrániť ho pred budúcim poškodením. Akonáhle sa už koža začne stenčovať a ochabovať, je oveľa ťažšie opraviť ju. Pokožku by sme teda mali chrániť pred nadmerným pôsobením slnečného žiarenia, vystavovaním chemikáliám a zároveň je dôležité aj cvičiť (aby sa pokožka okysličila a bola prekrvená) a zdravo sa stravovať (1).
Strava pre zdravú pokožku
Zdravá strava by mala ideálne pôsobiť na troch bojiskách – chrániť pokožku pred poškodením a doplniť a zároveň podporiť tvorbu kolagénu. Aby sme pomáhali chrániť pokožku pred poškodením, je dôležité sústrediť sa na dostatočný príjem antioxidantov, ktoré nájdeme najmä v ovocí a zelenine (1) Zdrojmi prírodného kolagénu sú mäso, šľachy, ryby, vývar z kostí, vaječné bielka či želatína. Rastlinnými zdrojmi prolínu a glycínu (hlavné aminokyseliny v kolagéne), sú strukoviny, spirulina, či agar. Tieto potraviny dodajú telu základné stavebné látky na to, aby si malo z čoho kolagén vytvoriť.
Existujú však ešte tri živiny, ktoré pomáhajú naštartovať produkciu prirodzeného kolagénu v tele a maximalizovať zároveň aj účinky kolagénu, ktorý získate z potravín alebo výživových doplnkov. Sú nimi: vitamín C, železo a omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia zásoby kolagénu v tele pred jeho poškodením (2).
Výhody užívania doplnkov výživy s obsahom kolagénu
Otázkou zostáva, či má teda význam užívať kolagén v doplnkoch výživy, keď sa nachádza aj prirodzene v našej potrave? Odpoveď znie – určite áno. Ruku na srdce a opýtajme sa samé seba Ktorá z nás si radšej dá čistý steak bez nepríjemných šliach? A kto vôbec ešte stále konzumuje kuracie paprčky, či krky, tak ako to robievali naši starí či prastarí rodičia? Kvalitné zdroje kolagénu už naozaj nebývajú tak často na našich tanieroch.
Kolagén sa v doplnkoch výživy nachádza v enzymaticky hydrolyzovanej forme, ktorá je zmesou peptidov s krátkym reťazcom (z dvoch až dvadsiatich aminokyselín), nazývaných aj “kolagénové peptidy”. Takáto forma je omnoho rozpustnejšia než prirodzená forma vysokomolekulárneho proteínu (3). Zvýšená rozpustnosť umožňuje jednoduchšie podanie, kolagénový prášok sa totiž jednoducho rozpustí vo vode či inom nápoji. Navyše zvýšená rozpustnosť významne ovplyvňuje aj vstrebateľnosť. Kolagénové peptidy si telo po podaní veľmi jednoducho rozkladá tráviacimi enzýmami na ešte menšie, ľahko vstrebateľné časti (napr. di- a tripeptidy).
Vstrebateľnosť hydrolyzovaného kolagénu
Rozdiel vo vstrebateľnosti medzi natívnym a enzymaticky hydrolyzovaným kolagénom bol potvrdený v mnohých štúdiách. Príkladom je klinická štúdia Skov a spol. z roku 2019 skúmajúca absorpciu kolagénu z hovädzej kosti. Desať zdravých mužov skonzumovalo buď 35 gramov enzymaticky hydrolyzovaného kolagénového proteínu, natívneho kolagénu alebo placeba (250 ml vody) počas troch po sebe nasledujúcich dní. Výsledky tejto štúdie ukázali, že rýchlosť absorpcie a biologická dostupnosť aminokyselín glycín, prolín, hydroxyprolín (z ktorých sa kolagén skladá) boli výrazne vyššie po perorálnom podaní enzymaticky hydrolyzovaného kolagénu (4).
Účinok hydrolyzovaného kolagénu na pokožku
Štúdie sa však neobmedzujú len na dokázanie vysokej biodostupnosti hydrolyzovaného kolagénu. Mnohé randomizované kontrolované štúdie zároveň aj preukazujú reálne účinky suplementácie hydrolyzovaným kolagénom. Najviac sa týkajú jeho účinku na kvalitu pokožky, hojenie rán, starnutie či využitie v lekárskej dermatológii. Krátkodobé a aj dlhodobé užívanie perorálnych kolagénových hydrolyzátov podporuje rast fibroblastov a stimuluje produkciu nového kolagénu typu I (2), čím zvyšuje elasticitu pokožky, hydratáciu a hustotu dermálneho kolagénu (5). Denný príjem hydrolyzátov kolagénu zároveň aj znižuje aktivitu matrix metaloproteinázy, teda enzýmu, ktorý je zodpovedný za rozklad kolagénu (2) a ktorý býva aktivovaný nadmerným slnečným žiarením.
Užívanie kolagénových hydrolyzátov je navyše vo všeobecnosti veľmi bezpečné, bez hlásených nežiaducich účinkov. Kolagén je totiž biokompatibilný, ľahko biodegradovateľný a má slabú antigénnosť (schopnosť vyvolať alergiu) (2). To je o dôvod viac, prečo vyskúšať účinky hydrolizovaného Morského kolagénu be attractive s lahodnou jahodovou príchuťou. Navyše pri výrobe nášho produktu používame kolagénové peptidy Peptan®, ktoré sa získavajú z rýb ulovených vo voľnej prírode a jedine v loviskách certifikovaných MSC.
Užívanie kvalitného kolagénu neprospieva len kráse vlasov, pokožky a nechtov. Výživové doplnky s obsahom kolagénu majú široké spektrum benefitov pre zdravie celého tela. Účinky kolagénu tak môžu naplno využiť nie len dámy, ktoré chcú zastaviť starnutie, ale aj športovkyne či ženy v menopauze. Vedci sa zhodujú, že kolagén je malým zázrakom pre zdravie a vitalitu žien v každom životnom období. Stačí si len vybrať ten správny. Prečítaj si viac TU.
Zdroje:
(1) https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/how-to-protect-collagen-your-skin-anti-aging
(2) https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/guide-to-collagen-supplements-benefits
(3) Aquirre-Cruz et al. Collagen Hydrolysates for Skin Protection: Oral Administration and Topical Formulation. Antioxidants 2020;9:181. doi:10.3390/antioxi9020181
(4) Skov K et al. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients 2019;11:1064.
(5) Choi FD et al. Oral Collagen Supplementation: A systematic Review of Dermatological Appliations. J Drugs Dermatol 2019;1:18(1):9-16.
(6) https://www.rousselot.com/health/media/news/rousselot-announces-new-fundamental-study-on-bioavailability-adds-to-growing-scientific-literature-investigating-the-mechanisms-behind-peptans-health-benefits
(7) Dar QA et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PloS One 2017;12(4):e0174705
(8) Wauquier F et al. Human enriched serum following hydrolysed collagen absorption modulates bone cell activity: from bedside to bench and vice versa. Nutrients 2019;11(6):1249.
(9) Daneault A et al. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr 2017;57(9):1922-1937
(10) Kleinnijenhuis AJ et al. Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. Anal Bioanal Chem 2020;412:973-982. doi.org/10.1007/s00216-019-02323-x
(11) https://peptan.com/what-conscientious-consumers-need-to-know-about-marine-collagen-peptides/#_ftnref1
(12) https://peptan.com/the-bioavailability-of-collagen-peptides/
(13) Harris ED et al. Copper and synthesis of elastin and collagen. Ciba Found Symp 1980;79:163-82. doi: 10.1002/9780470720622.ch9.