vitaminy vely

Vedci v tom majú jasno: Nie všetky kolagény majú rovnakú účinnosť


Užívanie kvalitného kolagénu neprospieva len kráse vlasov, pokožky a nechtov. Výživové doplnky s obsahom kolagénu majú široké spektrum benefitov pre zdravie celého tela. Účinky kolagénu tak môžu naplno využiť nie len dámy, ktoré chcú zastaviť starnutie, ale aj športovkyne či ženy v menopauze. Vedci sa zhodujú, že kolagén je malým zázrakom pre zdravie a vitalitu žien v každom životnom období. Stačí si len vybrať ten správny.

Suplementácia hydrolyzátmi kolagénu nemá pozitívny vplyv len na vonkajšiu krásu. Aminokyseliny glycín a arginín, ktoré hydrolyzovaný kolagén obsahuje, pomáhajú aj pri produkcii kreatínu, teda látky, ktorá zvyšuje svalovú silu (2). Tento, aj mnohé iné účinky kolagénových hydrolyzátov tak zároveň aj podporujú regeneráciu po športe (7). Kolagénové peptidy navyše poskytujú viaceré výhody aj pre kosti (8,9) a zdravie kĺbov (7). Obsiahnutá aminokyslina glycín má aj upokojujúci účinok na nervový systém, čo môže zlepšiť spánok. Zároveň aj tlmí zápalovú reakciu tela na stres, čím chráni výstelku žalúdka pred poškodením spôsobeným úzkosťou (2).

Medzi novšie poznatky o účinkoch hydrolyzovaného kolagénu patrí aj poznanie, že hydrolyzovaný kolagén je považovaný za antioxidant. Presný mechanizmus antioxidačného pôsobenia kolagénových peptidov nie je presne známy, ale zistilo sa, že tieto vlastnosti sú podmienené veľkosťou molekuly: čím nižšia je molekulová hmotnosť peptidov, tým väčšia je antioxidačná schopnosť (2). To opäť len potvrdzuje, prečo je výhodné užívať kolagén vo forme kolagénových peptidov.

 

Rozdiel medzi živočíšnymi zdrojmi kolagénu

Kolagén sa môže vyrábať z mnohých živočíšnych zdrojov, najčastejšie sa používa bravčový, rybí a hovädzí. Niektoré štúdie skúmali rozdiely medzi týmito rôznymi zdrojmi. Zistilo sa, že rôzne kolagény prechádzajú veľmi podobnými procesmi trávenia (10). No rozdiel býva v rýchlosti trávenia a teda majú aj rozdielnu vstrebateľnosť. Bravčový kolagén má z menovaných najnižšiu vstrebateľnosť a rybí kolagén tú najlepšiu. Peptidy kolagénov z morských rýb majú navyše aj najlepšie antioxidačné vlastnosti, ktoré boli potvrdené v rôznych oxidačných systémoch (2). Preto má kolagén získavaný z morských rýb oproti iným zdrojom naozaj výrazné prednosti.

 

kolagen vely

 

Výroba kolagénových peptidov z morských rýb

Proces výroby kolagénových peptidov z rýb sa začína extrakciou želatíny zo suroviny, ktorá obsahuje natívny kolagén – z rýb. Potom nasleduje špecifický proces enzymatickej hydrolýzy, teda premena želatíny na vysoko biologicky dostupné a bioaktívne kolagénové peptidy (11, 12).

Pri výbere rybieho kolagénu, tak ako u všetkých produktov z morských rýb, je však dôležité pozerať sa aj na to, či boli použité rybolovné postupy správne riadené a trvalo udržateľné. Trvalo udržateľný rybolov znamená, že populácia rýb v oceánoch je udržiavaná na zdravých a produktívnych úrovniach, environmentálny vplyv rybolovu je minimalizovaný, okolité ekosystémy sú rešpektované a ľudia závislí na rybolove si môžu udržať svoje živobytie (11). O takomto zodpovednom prístupe ubezpečuje označenie Marine Stewardship Council (MSC), rada, ktorá sa stará o to, aby oceány prekypovali životom pre našu, aj pre budúce generácie. Cieľom je nielen ochrana populácie rýb, ale aj oceánskych biotopov, pobrežných rybárskych komuníty a ekonomiky (11).

V súčasnosti je na trhu veľa rôznych kolagénových peptidov z morských rýb, no nie všetky kolagénové peptidy sú vyrábané rovnako šetrným spôsobom. Vo Vely nám ide o to, aby naše produkty mali pozitívny vplyv nielen pre jednotlivcov a na spoločnosť, ale aj pre planétu. Záleží nám na ochrane životného prostredia a preto si dávame záležať aj na tom, aby sme si boli istí, že suroviny, ktoré používame sú k planéte šetrné. Preto v našom Morskom kolagéne be attractive používame kolagénové peptidy Peptan®, ktoré sa získavajú z rýb ulovených vo voľnej prírode jedine v loviskách certifikovaných MSC.

kolagen vely

 

Komplexné zloženie nášho kolagénu krásy

Starostlivo navrhnuté a vyvážené zloženie Morského kolagénu be attractive má skutočne komplexné pôsobenie. Okrem hlavnej účinnej látky, kolagénových peptidov Peptan®, obsahuje aj ďalšie látky, ktoré si vo svojom účinku navzájom pomáhajú. Obsahuje kyselinu hyalurónovu, ktorá je známa svojim pôsobením proti starnutiu tým, že vypína plať a redukuje jemné vrásky. Prítomný je aj vitamín C, ktorý je pre tvorbu kolagénu veľmi potrebný a vitamíny skupiny B (B6, B5, B12 a biotín), o ktorých je známe, že podporujú zdravie pokožky. Náš kolagén navyše obsahuje aj meď, ktorá je dôležitá pre tvorbu kolagénu, nakoľko sa významne podieľa na tvorbe väzieb vo vznikajúcom kolagéne a elastíne (13). A to všetko navyše v ľahko užívateľnej a chutnej forme prášku s prírodnou jahodovou príchuťou, ktorý sa dá jednoducho rozmiešať v pohári vody či iného nápoja.

Rýchle vylepšenia a kozmetické produkty, ktoré sľubujú zázraky v priebehu jednej noci? Nie, to nie je náš štýl. Rozhodli sme sa zamerať na niečo iné.  Prečítaj si viac o filozofii značky Vely TU.

 

Zdroje:

(1)       https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/how-to-protect-collagen-your-skin-anti-aging

(2)       https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/guide-to-collagen-supplements-benefits

(3)       Aquirre-Cruz et al. Collagen Hydrolysates for Skin Protection: Oral Administration and Topical Formulation. Antioxidants 2020;9:181. doi:10.3390/antioxi9020181

(4)       Skov K et al. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients 2019;11:1064.

(5)       Choi FD et al. Oral Collagen Supplementation: A systematic Review of Dermatological Appliations. J Drugs Dermatol 2019;1:18(1):9-16.

(6)       https://www.rousselot.com/health/media/news/rousselot-announces-new-fundamental-study-on-bioavailability-adds-to-growing-scientific-literature-investigating-the-mechanisms-behind-peptans-health-benefits

(7)       Dar QA et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PloS One 2017;12(4):e0174705

(8)       Wauquier F et al. Human enriched serum following hydrolysed collagen absorption modulates bone cell activity: from bedside to bench and vice versa. Nutrients 2019;11(6):1249.

(9)       Daneault A et al. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr 2017;57(9):1922-1937

(10)     Kleinnijenhuis AJ et al. Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. Anal Bioanal Chem 2020;412:973-982. doi.org/10.1007/s00216-019-02323-x

(11)      https://peptan.com/what-conscientious-consumers-need-to-know-about-marine-collagen-peptides/#_ftnref1

(12)     https://peptan.com/the-bioavailability-of-collagen-peptides/

(13)     Harris ED et al. Copper and synthesis of elastin and collagen. Ciba Found Symp 1980;79:163-82. doi: 10.1002/9780470720622.ch9.