vitaminy vely

Vitamíny, bylinky a čaje počas tehotenstva: Ktoré sú pre teba bezpečné a ktoré nie?


Od momentu nájdenia dvoch čiarok na tehotenskom teste sa v mysli nastávajúcej mamičky striedajú protichodné emócie. Radosť a nadšenie z očakávania nového potomka strieda strach o zdravie bábätka a neistota zo zvládnutia novej životnej úlohy. Mnohé tehotné ženy túžia zdravie a pohodu seba aj svojho vyvíjajúceho sa dieťatka podporiť výživovými doplnkami, bylinkami či čajmi. Ktoré z nich sú bezpečné a ktorým by si sa mala v tehotenstve radšej vyhnúť?

Budem dobrá mama?

Hormonálne zmeny počas tehotenstva so sebou prinášajú typické striedanie nálad, únavu, ale aj zábudlivosť. Aj keď je očakávanie dieťatka nádherným obdobím v živote ženy, skoro každá nastávajúca mamička sa v tomto období musí popasovať s obavami. Tie sa týkajú najmä pôrodu a strachu o zdravie dieťatka. Rýchle telesné zmeny môžu v tehotenstve ovplyvniť aj tvoju sebaistotu. Pochybnosti v tebe môže taktiež vyvolať aj predstava skĺbenia pracovných a rodičovských povinností.

Máme pre teba však skvelú správu. Už o pár mesiacov stretneš najväčšiu lásku svojho života a budeš skvelá mama! Pokiaľ privedieš na svet malý zázrak, úľavu od bežných tehotenských problémov a trápení môžeš nájsť v prírodných preparátoch. Bylinky, čaje a vitamíny v kombinácii so správnym cvičením ti pomôžu napríklad zvládnuť únavu alebo lepšie svoje telo pripraviť na pôrod. Prinášame ti podrobný prehľad potravín a výživových doplnkov, ktoré majú počas tehotenstva benefity pre zdravie vás oboch.

 

vitaminy vely


Čo zatočí s ranným nevoľnosťami, nespavosťou či opuchom nôh?

Štúdie ukazujú, že s rannými nevoľnosťami ti počas tehotenstva môže pomôcť zázvor alebo kyselina listová (vitamín B6). Kyselina listová je taktiež dôležitá pre správny vývoj mozgu bábätka a jeho neurálnej trubice. Pravidelné dopĺňanie vitamínu B6 ti tak môže byť nápomocné pri starostlivosti o správny vývoj dieťatka a uľaví ti aj od žalúdočných nevoľností, ktoré zvyknú byť jedným z prvým sprievodných znakov tehotenstva.

Medzi ďalšie dôležité vitamíny, ktoré by si mala prijímať prvotne v strave, ale určite nie je na škodu doplniť ich do organizmu aj prostredníctvom výživových doplnkov patria tu: železo (pre zdravý vývoj bábätka a proti anémii), vitamín D (pre podporu imunity a správne bunkové delenie), magnézium (proti chronickej hypertenzii a predčasnému pôrodu), rybí olej (pre podporu kognitívnych funkcií dieťaťa a cholín (pre správny vývoj mozgu bábätka a proti abnormalitám na chrbtici). Ideálnym riešením je z užívania svojej potrebnej dennej dávky vitamínov urobiť príjemný zážitok. Šťavnaté vitamíny Vely Pregnant, vyvinuté farmaceutmi, dokonca nie je potrebné ani prehĺtať a ich chuť si okamžite zamiluješ.

S tráviacimi ťažkosťami ti môže v tehotenstve pomôcť aj žihľava, táto bylinka a výluh z nej je vhodné piť napríklad pri pálení záhy. Ak ťa ako budúcu mamičku  trápi nespavosť, oceníš príjemné upokojujúce účinky medovky. Naviac ti môže táto voňavá rastlinka poslúžiť aj ako úľava od bolesti hlavy. Púpava dokáže zmierniť opuchy nôh a odstrániť tak tvoje nepohodlie. Táto bylinka si tak v priebehu tvojho tehotenstva taktiež môže nájsť svoje nezastupiteľné miesto.


Týmto vitamínom a bylinkám sa v tehotenstve radšej vyhni

Tak ako existujú mnohé vitamíny, bylinky a čaje pre tehotné ženy, ktoré môžu výrazne uľaviť od bežných ťažkostí v ťarchavosti, niektorým pomocníkom z prírody a výživovým doplnkom by si sa mala radšej vyhnúť. Ide najmä o vitamíny A a E. Aj keď je vitamín A dôležitým pre vývoj zraku a imunitných funkcií plodu, jeho nadbytok môže pôsobiť toxicky na pečeň a spôsobiť vrodené defekty dieťaťa. Medzi ďalšie vitamíny, ktoré by si nemala užívať keď nosíš pod srdcom dieťatko patrí vitamín E. Tehotným ženám by mohli výživové doplnky s vitamínom E spôsobiť bolesti brucha alebo dokonca predčasné pretrhnutie plodových obalov.

Ďalšími prírodnými suplementmi, ktoré by si v tehotenstve nemala užívať sú: serenoa plazivá (saw palmetto), vratič ročný (blue tansy), ďatelina lúčna, archangelika lekárska, rebríček obyčajný, palina pravá. Z hľadiska bezpečnosti pre bábätko nie je vhodné ani pitie mätového čaju a to najmä, ak má žena diagnostikované riziko potratu. Zároveň sa mätový čaj neodporúča ani po pôrode a v období dojčenia, pretože znižuje tvorbu materského mlieka.