vitaminy vely

LoVely rozhovor: Vegánstvo očami výživovej poradkyne: Má vegánstvo svoje negatíva? (časť druhá)


Aký názor má na vegánske stravovanie odborná výživová poradkyňa PharmDr. Veronika Sivová PhD.? To sme zisťovali v predchádzajúcej časti nášho LoVely rozhovoru, kde sa môžeš dozvedieť, či ľudský organizmus potrebuje pre svoje fungovanie mäso. Veronika nám ďalej prezradí, aké negatíva so sebou môže priniesť prechod na čisto rastlinnú stravu.

Vegánstvo má rozhodne svoje pozitíva, no je dobré si pripomenúť, čo by nám teoreticky pri takomto spôsobe stravovania mohlo chýbať.

Je podložené štúdiami, ale je aj verejne známe, že vegánske, ale aj vegetariánske stravovanie mnohonásobne znižuje riziko civilizačných chorôb. Vieme tak predchádzať mnohým zdravotným problémom a vziať svoje zdravie do vlastných rúk. Čo sa týka negatív alebo na čo by sme si pri čisto rastlinnej strave mali dať pozor, čo sa týka príjmu živín a minerálov, chcela by som upozorniť na to, že vegánska strava má byť vedomá a pestrá. Je potrebné si jedálniček vedieť vyskladať, nie kupovať si vegánsku pizzu a podobne. Pretože z takýchto spracovaných potravín nebudeme mať v organizme zastúpenie živín, ktoré potrebujeme. Z komplexnej pestrej stravy si vieme dodať napríklad aj všetky potrebné bielkoviny (obsahujú ich napríklad strukoviny, orechy, obilniny).

Ďalšia vec, ktorá sa pri vegánskom stravovaní často rieši sú omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a B12. Odkiaľ ich vegáni získavajú?

V rastlinných zdrojoch sa nachádzajú najmä omega 6 mastné kyseliny, ktoré sú tiež zdravé. Pokiaľ nie sme striktnými vegánmi, je vhodné si doplniť omega 3 mastné kyseliny napríklad z rybích zdrojov. Ja som napríklad prišla na to, že sú na trhu aj vegánske omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú z morských rias, ale čo sa týka napríklad zloženia, nie je to úplne totožné so živočíšnymi výživovými doplnkami. Vitamín D sa taktiež nenachádza v rastlinných zdrojoch, ale vitamín D3 sa napríklad vytvára v pokožke pri opaľovaní, čiže tento vitamín je potrebné suplementovať najmä v zime. Taktiež je potrebné do vegánskej stravy zaradiť potraviny bohaté na železo (napr. melasa, pšeno), zinok a jód. Prípadne tieto látky užívať vo výživových doplnkoch, akými sú šťavnaté vegánske vitamíny be appreciated™. Tento výživový komplex obsahuje aj vitamín B12, ktorý má pôvod výlučne v živočíšnych zdrojoch. Vegánsku verziu B12 produkujú ekologicky baktérie a je totožná s tou živočíšnou.

vitaminy vely

Mohli by sme povedať, že vegánstvo sa v ostatných rokoch stalo trendom. V obchodoch môžeme pozorovať čoraz viac vegan výrobkov. Je vhodné ich konzumovať alebo sa radšej zamerať na celistvú stravu a jej domácu prípravu?

Čo sa týka vegan výrobkov, mnohé občas môžeme zaradiť do jedálnička. Napríklad ovsené mlieko obohatené o vitamín B12 a vitamín D. Nenabádam vegánov, aby konzumovali polotovary, no aktuálne je na trhu veľa možností. Vegánske burgre napríklad obsahujú veľa bielkovín, lebo sú vyrábané z hrachovej alebo sójovej bielkoviny. Ešte pred pár rokmi bolo zložité, byť napríklad čo i len vegetariánom, teraz sa situácia výrazne zlepšila, čo sa týka ponuky potravín. Jediným negatívom vegánstva môže byť preferovanie polotovarov a z toho vzniknuté deficity vitamínov, ktoré vieme telu celistvou stravou a výživovými doplnkami jednoducho dodať.

 
Veronika, máš na záver nejaký odkaz pre naše Velinky, čo sa týka tematiky vegánstva? Vedeli by sme túto problematiku, kde odznelo naozaj veľa zaujímavých informácii zosumarizovať?

Ja si myslím, že bolo by vhodné, pre planétu, pre prírodu, pre zvieratá, keby sme sa všetci snažili byť trochu viacej vegáni, ale neznamená to, že musíme byť všetci „100% vegáni“, pretože naozaj to pre niekoho nemusí byť zdravotne výhodné. Je potrebné pozerať sa stále na svoje zdravie. Odpoveďou môže byť flexitariánstvo, a teda prijímanie obmedzeného množstva mäsa z organických zdrojov, napríklad z farmy, kde vieme, že to zviera netrpelo.

vitaminy vely