Ako serotonín ovplyvňuje našu náladu?

Mnohí z nás asi prirodzene cítime, že úbytok slnečného svetla v jesenných a zimných mesiacoch môže výrazne ovplyvniť našu náladu, apetít, či energiu. Toto potvrdzujú aj mnohé štúdie, ktoré navyše aj odhaľujú mechanizmy takého pôsobenia. Ukázalo sa, že nedostatok slnka dokáže spôsobiť nerovnováhu mozgových neuromediátorov ovplyvňujúcich našu náladu, akým je napríklad sérotonín. Sérotonín sa prirodzene vylučuje pri pobyte na slnku a je teda logickée, že v obdobiach kedy máme slniečka menej, tak sa ho menej aj tvorí. No štúdie ukázali aj to, že v tomto období sa sérotonín dokonca aj rýchlejšie odstraňuje z mozgu a jeho pôsobenie sa tak ešte aj skracuje a znižuje. Takýto stav môže teda skutočne u mnohých viesť počas jesene a zimy až k depresívnym príznakom (1)  

Vely_vitaminy_serotonin_gumene vitaminy

U niektorých ľudí môže tento stav prerásť až do SAD – sezónnej afektívnej poruchy, ktorej príznakmi môžu byť pocity apatie, smútku alebo skleslosti po väčšinu dňa, či strata záujmu o činnosti, ktoré človeka kedysi bavili. Mnohí sa cítia, že majú málo energie a cítia sa pomalí. Objavujú sa problémy s nadmerným spánkom, ťažkosti so sústredením, pocit beznádeje, bezcennosti alebo viny. Navyše, ovplyvňuje sa aj chuť na jedlo, človek prahne po sacharidoch, ľahšie sa prejedá a kilá tak ľahšie pribúdajú (2).  

Preto počas neskorej jesene a počas zimy je dôležitejšie ako kedykoľvek inokedy počas roka, sústrediť sa o trochu viac na životný štýl a stravu, ktoré podporujú produkciu sérotonínu v mozgu. Našťastie je možné dopomôcť tvorbe sérotonínu v mozgu aj užívaním niektorých doplnkov výživy. Sérotonín síce nie je možné doplniť do mozgu priamo, pretože táto látka neprechádza hematoencefalickou bariérou. Táto bariéra medzi krvou a mozgom chráni náš mozog pred tým aby do neho ľahko prešli a ovplyvnili ho ktorékoľvek zlúčeniny, ktoré kolujú v krvi. Prechádzajú ňou teda len niektoré látky a sérotonín medzi ne nepatrí.

No hladinu sérotonínu v mozgu si našťastie môžeme dopĺňať aj nepriamo. Môžeme buď dopĺňať telu látky, ktoré touto ochrannou bariérou prejsť dokážu a v mozgu sa na sérotonín premieňajú alebo môžeme dopĺňať látky, ktoré dokážu podporiť produkciu samotného sérotonínu v mozgu.

Z našich produktov sú na tento účel vhodné produkty TWENTY be assured alebo TEEN be accepted a to kvôli ich obsahu L-teanínu, GABA a ashwagandhy.

GABA patrí medzi inhibičné neurotransmitery a naviazaním sa na svoj receptor v mozgu produkuje upokojujúci účinok. GABA pomáha pri pocitoch úzkosti, strachu a pri strese a dôležitú úlohu zohráva v kognitívnych funkciách mozgu. GABA pôsobí po boku sérotonínu a jej zvýšeným pôsobením dochádza aj k zvýšenému množstvu produkovaného sérotonínu. Doplnením GABA tak môžeme podporiť mozog, aby produkoval viac sérotonínu. V pozoruhodne vyšších koncentráciách sa GABA nachádza najmä vo fermentovaných potravinách ázijskej kuchyne, ako je kimchi, miso a tempeh (3). Okrem toho sa nachádza ešte v niektorých ďalších potravinách ako je čaj, paradajky, naklíčená ryža, brokolica, kel, či špenát (4).

Ďalšia látka, L-teanín, má tiež relaxačné účinky a to vďaka tomu, že pre svoju štrukturálnu podobnosť s neuromediátormi sa dokáže viazať na ich receptory a pôsobiť tak podobne, ako to robia ony. Takýmto spôsobom tak napokon pôsobí podobne ako GABA, čo ma za následok už spomínanú zvýšenú produkciu sérotonínu (a dopamínu) v mozgu. L-teanín sa v pozoruhodne vysokých hladinách nachádza najmä v zelenom čaji (5).  

A navyše je tam ešte prítomná aj rastlina ashwagandha (Withania somnifera). Okrem toho, že má ashwagandha aj protizápalové účinky, schopnosť upokojiť nervový systém pri úzkosti, podporiť zdravý spánok a adaptogénne pôsobenie proti stresu (6,7), potvrdilo sa tiež, že dokáže priaznivo ovplyvniť hladiny sérotonínu. Spomedzi mnohých adaptogénov je to práve ona, ktorá omnoho výraznejšie ovplyvňuje produkciu GABA a tým pádom aj sérotonínu v mozgu.

Vely_vitaminy_serotonin_gumene vitaminy

Okrem užívania výživových doplnkov, či potravy s obsahom L-teanínu, GABA a ashwagandhy, môžete k zvýšeniu hladiny sérotonínu telu dopomôcť aj konzumáciou vajec a tvrdých syrov. Tieto potraviny totiž obsahujú látku tryptofán, ktorá sa v tele premieňa na látku 5-HTP a tá potom na sérotonín (8). Bohatým zdrojom tryptofánu sú aj tofu, losos, ryby, morčacie mäso, orechy, či tmavozelená listová zelenina.

Výhodné je užívať aj probiotiká, pretože zdravie čriev výrazne ovplyvňuje zdravie mozgu. Tieto orgány medzi sebou intenzívne komunikujú a navzájom sa ovplyvňujú. Mentálny stav dokáže ovplyvniť mikrobióm čriev a naopak, mikrobióm čriev dokáže významne ovplyvniť psychiku človeka. Dnes je teda známe, že mikrobióm čriev významne ovplyvňuje depresiu a celkovú náladu. Niektoré probiotické sú teda významnými psychobiotikami, teda probiotikami, ktoré ovplyvňujú aj psychiku. V štúdii (9) bolo preukázané, že napríklad kmeň Lactobacillus rhamnosus, ktorý sa nachádza aj v PREGNANT Be sure, má významný terapeutický antidepresívny potenciál vďaka tomu, že v črevách produkuje produkciu GABA. 

Aj čaj z ľubovníka dokáže zázraky. Antidepresívne účinky tejto bylinky sú známe už stáročia. V štúdiách (10) sa podarilo zistiť, že mechanizmus jej účinku je sprostredkovaný znížením vychytávania nielen sérotonínu, ale aj iných neurotransmiterov. Týmto spôsobom tak predlžuje a zvyšuje pôsobenie mnohých neurotransmiterov. Avšak v prípade, ak užívate niektoré druhy liekov, je potrebné pred užívaním tejto rastliny radšej poradiť s lekárom alebo lekárnikom. Ľubovník totiž silno ovplyvňuje pečeňové enzýmy, ktoré metabolizujú lieky (aj antikoncepciu) a tak môže významne ovplyvniť ich efektívne hladiny v krvi.

Pre prirodzenú podporu sérotonínu pomáha určite aj cvičenie, najmä jóga, masáže a už spomínaný pobyt na slnku.

Ak užívate niektoré lieky viazané  na lekársky predpis, ktoré paria do kategórie antidepresív, poraďte sa najprv so svojim lekárom alebo lekárnikom o užívaní TWENTY be asured, či TEEN be accepted. Je to preto, lebo niektoré druhy liekov na liečbu depresie sa nemôžu kombinovať s príjmom látok zosiľňujúcich pôsobenie sérotonínu. Pri takých liekoch sa potom musí dávať pozor aj na príjem tryptofánu zo spomínaných syrov, či ďalších potravín a pozor sa musí dávať aj na potraviny obsahujúce GABA a L-teanín.  

 

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/284195#Discovering-the-dial-the-brain-turns-up-to-adjust-to-changing-seasons
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
  3. https://www.naturalproductsinsider.com/ingredients/protecting-most-precious-asset-gaba-proved-fortify-cognitive-health-human-trials
  4. Hepsomali P, et al. Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on Stress and Sleep in Humans: A Systematic review. Front Neurosci. 2020 https://doi.org/10.3389/fnins.2020.00923
  5. Hidese et al. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients 2019;11(10):2362.
  6. Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5):208-213.
  7. Natural Product Insider, 2022. Ashwagandha goes mainstream in U.S. as sales boom [online]. Dostupné na internete: https://bit.ly/35MMzPM
  8. Richard DM, Dawes MA, Mathias CW, Acheson A, Hill-Kapturczak N, Dougherty DM. L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications. Int J Tryptophan Res. 2009 Mar 23;2:45-60. doi: 10.4137/ijtr.s2129. PMID: 20651948; PMCID: PMC2908021.
  9. Tette, Fernanda-Marie, Samuel K. Kwofie, and Michael D. Wilson. 2022. "Therapeutic Anti-Depressant Potential of Microbial GABA Produced by Lactobacillus rhamnosus Strains for GABAergic Signaling Restoration and Inhibition of Addiction-Induced HPA Axis Hyperactivity" Current Issues in Molecular Biology 44, no. 4: 1434-1451. https://doi.org/10.3390/cimb44040096.
  10. Neary JT, Bu Y. Hypericum LI 160 inhibits uptake of serotonin and norepinephrine in astrocytes. Brain Res. 1999 Jan 23;816(2):358-63. doi: 10.1016/s0006-8993(98)01126-3. PMID: 9878826.