vitaminy vely

Ako sa najlepšie postaráš o svoje kosti počas obdobia menopauzy?


Ženy príchod menopauzy zaregistrujú najmä podľa chýbajúcej menštruácie, návalov horúčavy a nepríjemného nadmerného potenia. V tejto chvíli začnú mnohé dámy oveľa viac dbať o svoje zdravie a vyberú sa na preventívne prehliadky k rôznym odborníkom. Väčšinou však zabúdajú na svoje kosti, ktoré sú hormonálnou nerovnováhou veľmi ohrozené.  Aká je najlepšia starostlivosť o tvoje kosti počas obdobia menopauzy?

Osteoporóza a ako jej predchádzať

Ženám počas menopauzy hrozí ochorenie nazývané osteoporóza, teda diagnóza, ktorá oslabuje kosti. Ak ňou človek trpí, kosti sa oveľa viac lámu a vo všeobecnosti sú krehkejšie. Vo vyššom veku sa zároveň zlomeniny oveľa horšie a dlhšie hoja. Pri dlhšom pobyte v nemocnici sa môže pridružiť aj zápal pľúc a následky môžu byť fatálne. Príčinou je nedostatok estrogénu, ktorý podporuje vznik kostnej hmoty. Nie je však dôvod na predčasnú paniku. Aj s týmto problémom si môžeš poradiť,  ak budeš dodržiavať preventívne opatrenia.  

Prvým dôležitým krokom je pravidelné cvičenie, pri ktorom využívame váhu vlastného tela. Takýmto cvičením je napríklad pilates alebo joga. Cviky by mali byť rôznorodé a pohyb by nemal byť monotónny, ako je tomu napríklad pri bicyklovaní. Namiesto toho vytiahni činky alebo fľaše naplnené vodou a zacvič si podľa online návodov na internete. Ak už osteoporózou trpíš, dávaj si pozor na zvýšené riziko pádov, ktoré by mohli viesť k zlomeninám. V tomto prípade preferuj dlhé prechádzky v prírode. Silné svaly pôsobia ako ochranný obal, ktorý chráni kosti pri páde pred poškodením.  



vitaminy vely

 

Strava a jej vplyv na tvoje kosti

Okrem cvičenia je samozrejme dôležitá aj strava. Určite si už niekedy v živote počula, že zdravé a silné kosti potrebujú vápnik. V detstve nás rodičia kvôli tomu nútili piť mlieko a jesť dostatok mäsa. Počas menopauzy potrebuješ 800 mg vápnika denne a v ideálnom prípade ho získaš z pestrej stravy, v ktorej sa nachádzajú aj iné dôležité nutričné látky. Patria medzi ne napríklad stopové prvky a minerály.

Vápnik sa nachádza aj v zelenine, napríklad v brokolici, ale obzvlášť vhodným zdrojom sú morské plody a ryby, napríklad sardinky. Ryby totiž obsahujú aj rybí tuk v ktorom sa nachádza vitamín D. Bez vitamínu D sa vápnik nedokáže do tvojho organizmu vstrebávať a tak by bola jeho konzumácia zbytočná. Ak ti ryby nechutia, dopraj si vajíčka alebo potraviny, do ktorých sa vápnik umelo pridáva, napríklad rastlinné orechové mlieka alebo tofu obohatené o kalcium. Počas slnečných dní sa snaž tráviť aspoň 10 až 15 minút na priamom slnku. Okrem toho, že slnečné žiarenie ti dodáva vitamín D na nahej pokožke, dochádza aj k príjemnému ohrievaniu tela. 

 

Morský kolagén pre pevné zdravie

Vynikajúcim spôsobom, ako doplníš telu prospešné látky počas menopauzy, je aj užívanie kvalitného kolagénu. Morský kolagén be attractive má nielen vynikajúcu šťavnatú jahodovú príchuť, ale taktiež sa postará o zlepšenie funkčnosti tvojich kĺbov a kostí a preukázateľne dokáže zvýšiť tvoju flexibilitu dokonca až o 44% * . Navyše podľa vedeckých štúdií môže pravidelný príjem kolagénu be attractive pomôcť zvýšiť produkciu vlastného kolagénu v tele a posilniť tak tvoje spojivové tkanivo, čím podporíš zdravie celého tvojho pohybového aparátu. 

vitaminy vely

Hormonálne zmeny majú v živote ženy obrovský vplyv aj na vlasy. Ale to, že sa práve nachádzaš v období hormonálnej nerovnováhy, nemusí automaticky viesť k problémom s tvoju korunou krásy. Potrebuješ sa iba naučiť starať o vlasy inak ako doteraz. Prečítaj si viac TU. 

Zdroj: Menopauza, Dr. Rosemary Leonaardová  

*Dvojito zaslepená, randomizovaná, placebom kontrolovaná klinická štúdia vykonaná v Číne s osobami užívajúcimi výživový doplnok (Jiang, 2014)