vitaminy vely

Krásne vlasy aj počas menopauzy. Dopraj im extra šťavnatú výživu a starostlivosť!


Hormonálne zmeny majú v živote ženy obrovský vplyv aj na vlasy. Ale to, že sa práve nachádzaš v období hormonálnej nerovnováhy, nemusí automaticky viesť k problémom s tvoju korunou krásy. Potrebuješ sa iba naučiť starať o vlasy inak ako doteraz. 

V prvom rade zabudni na drastické diéty. Aby celé telo fungovalo ako hodinky, potrebuješ pestrú škálu živín. A tým máme na mysli skutočne pestrú – rôzne druhy ovocia a zeleniny, ale aj živočíšne výrobky, v sebe obsahujú plné spektrum mikroživín. Pre vlásky sú z vitamínov dôležité najmä zinok a železo, ktoré strácaš napríklad počas menštruácie. Preto niekedy na ich doplnenie nestačí iba toľko spomínaný špenát, ale potrebuješ aj vhodné doplnky stravy.

Napokon, všetky bunky organizmu potrebujú na stavbu ďalších buniek bielkoviny. Platí to aj pre vlasy – na tanieri by si mala mať každý deň minimálne 45 g bielkovín. Okrem toho, čo konzumuješ a čo ti tráviaca sústava pomáha vstrebávať, je dôležité aj fungovanie štítnej žľazy. Problémy s ňou sa veľmi často prejavia práve ako vypadávanie vlasov.

vitaminy vely

Ak sa však na hlave tvoria malé plešinky, hovoríme o alopécii a je za ňu zvyčajne zodpovedný stres alebo vážne ochorenie. Takže keď začneš poctivejšie kontrolovať, čo si dávaš na tanier, navštív aj obvodného lekára a vybav si všetky preventívne prehliadky, ktoré si neustále odkladala kvôli nedostatku času.

Mieru stresu najúčinnejšie zníži pravidelný pohyb, pri ktorom sa trochu zapotíš a meditácia. Ak nepatríš k ženám, ktoré si dokážu jednoducho vyprázdniť hlavu od myšlienok a meditácia ťa skôr rozlaďuje, môžeš namiesto toho zvoliť modlitbu, jogu alebo pokojné pozorovanie prírody. 

Ďalším krokom k pevným a zdravým vlasom je šetrná starostlivosť. Mokré vlasy rozčesávaj iba veľmi jemne, najlepšie s hrebeňom so širokými zubami alebo iba svojimi prstami. Nepreháňaj to so šampónom, ani s kondicionérom, aby si vlasy umyla, no zároveň nezaťažila. Namiesto stylingových prípravkov nastal čas prijať svoje vlasy také, aké sú - kučeravé, rovné či vlnité a dopriať im vhodné výživné prípravky. Vyskúšaj masky na vlasy, kokosový olej na končeky a rôzne bylinkové maceráty, ktorými si opláchni vlasy po umývaní. Skvelý je napríklad žihľavový čaj. 

Nezabúdaj však, že pre tvoje vlasy je veľmi dôležitá výživa zvnútra. Siahni preto po výživových doplnkoch určených špeciálne pre posilnenie vlasov. Ak máš problémy s každodenným prehĺtaním vitamínových tabliet, vyskúšaj extra šťavnaté riešenie nabité 13 vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi alebo kompletnú sebazdokonaľovaciu sadu pre zrelé ženy.

vitaminy vely

Aký zmysel by mala tvrdá práca na zdravom životnom štýle, ak by si si nemohla každý okamih dostatočne vychutnať? Zdravý životný štýl však neznamená len fyzické veci. Zdravá strava, dostatočný pitný režim i pravidelný pohyb a cvičenie znamenajú skvelý štart, ale pre skvelý život hrá podstatnú úlohu i ochrana duševného zdravia a stabilné emocionálne prostredie. Rovnako i redukcia stresu by mala stáť na vrchole zoznamu úloh.  Prečítaj si viac o tom, ako ochrániť svoje duševné zdravie TU.

Zdroj: Menopauza, Dr. Rosemary Leonaardová