vitaminy_vely_ashwagandha

Najnovší prírodný zázrak? Objav účinky bylinky Ashwagandha na tvoje telo a myseľ.


Ashwagandhu ešte donedávna mnohí vôbec nepoznali, no za pozoruhodne krátky čas sa z nej stala „bylinková superhviezda“. Ako je možné, že je zrazu o ňu tak veľký záujem? A je naozaj taká účinná ak sa o nej dlhú dobu takmer vôbec nevedelo?

Podpora funkcií mozgu, nervového systému a pamäte ukrytá v bylinke

Odpoveďou je, že táto bylinka vôbec nie je ničím „novým“, skôr len „doteraz nie veľmi známym“. Ashwagandha je sanskritským názvom pre rastlinu Withania somnifera, ktorá rastie najmä v Indii. Patrí medzí bylinky, ktoré sa v Ajurvéde, tradičnej medicíne tejto krajiny,  používajú na podporu imunity, sily a dlhovekosti už tisícročia. Spomedzi stoviek ďalších je však táto rastlina považovanú za jednu z najdôležitejších bylín Ajurvédy. Používa sa v nej na zlepšenie funkcie mozgu, nervového systému, pamäte a reprodukčného systému. Ako adaptogén sa používa na zvýšenie odolnosti tela voči stresu a zároveň zlepšuje obranyschopnosť organizmu proti chorobám zlepšením bunkami sprostredkovanej imunity (1). 

 
Ak má tak veľa prospešných účinkov, prečo sa o nej donedávna skoro vôbec nevedelo? Je to najmä tým, že v západnej prírodnej medicíne bol po dlhú dobu dopyt skôr po bylinkách zameraných na riešenie konkrétnych ochorení, ako sú napríklad bolesti hlavy, tráviace problémy či menštruačné kŕče, pričom sa vyzdvihovali najmä také, ktoré dokázali priniesť úľavu rýchlo a účinne (2). Ashwagandha však takto neúčinkuje.

V Ajurvéde patrí medzi špeciálnu skupinu byliniek používaných v Rasayana - oživujúcej, omladzujúcej, vyživujúcej a regenerujúcej terapii. Tu sa nelieči vysokými dávkami silných koncentrovaných extraktov a neočakáva sa ani rýchla úľava. Naopak, užívajú sa bezpečné, ale účinné dávky po dlhšiu dobu, jemným spôsobom sa postupne docieli šetrná liečba prinavrátením rovnováhy. Okrem užívania liečivých rastlín sa kladie dôraz aj na správnu životosprávu a liečba si vyžaduje jej aktívnu zmenu aj zo strany pacienta.
 

Terapia potrebuje svoj čas

Koľkí z nás sme reálne ochotní venovať terapii čas? Koľkí v tejto rýchlej dobe radšej siahneme po rýchlych úľavách - veď chceme byť hneď fit, bez toho, aby sme zamysleli nad dlhodobým riešením? Koľkí z nás sme si donedávna ešte neuvedomovali, že spánok, stres, životospráva majú taký vplyv na našu imunitu? Koľkí z nás sme prehliadali imunitu a videli jej nedostatky len na občasných problémoch s nádchou, či otravnou chrípkou?

Je to práve pandémia COVID-19, ktorá zrýchlila tempo nárastu dopytu po látkach na zvládanie stresu akým je aj ashwagandha, pretože ľudia zažili stresu v posledných rokoch naozaj dosť. Dnes je už známe, že stres dokáže spustiť mnohé ochorenia a jeho negatívne pôsobenie sa dokáže výrazne odzrkadliť na kvalite spánku, psychickej pohode a najmä na imunite (3). Mnoho ľudí bolo z pandémie emocionálne a fyzicky vyčerpaných a začali mať aj obavy týkajúce sa ich celkového zdravia a dopadu stresu na ich imunitu, pretože to podmieňovalo ich obranyschopnosť voči vírusom (2). Vzájomný vzťah stresu a imunity sa tak v poslednej dobe stal témou číslo jedna, a to nielen v rastlinnej medicíne.

vitaminy_vely_ashwagandha


Navyše, mnohí začali hľadať na podporu zdravia skôr prírodné, trvalo udržateľné, rastlinné zložky než chemicky pripravené látky. Aj výskum v medicíne sa preto začal uberať týmto smerom. Pri hľadaní kandidátov na nové bylinkové superhviezdy však mnohokrát nemá cenu strácať čas prečesávaním pralesov, hľadať úplne nové rastliny a veriť v náhodu, že práve tie budú mať liečivé účinky. Výskumníci sa preto častejšie inšpirujú tradične používanými rastlinami v prírodných medicínach a v podstate sa snažia zistiť, či to, na čo sa dlhodobo používajú, je z hľadiska západnej medicíny overiteľné. A takto sa mnohými indickými a čínskymi rastlinami, ako aj ashwagandhou, začala postupne zaoberať aj západná medicína so snahou preskúmať mimoriadne zaujímavé účinky na imunitu, ktoré sa jej v Ajurvéde pripisujú.

To, že okrem pôsobenia ako imunitné tonikum, má ashwagandha aj protizápalové účinky, schopnosť upokojiť nervový systém pri úzkosti, podporiť zdravý spánok a má aj adaptogénne pôsobenie proti stresu, ju ešte viac predurčili k tomu, aby sa postupne stala takou superhviezdou (1,2). Skutočnosť, že jej nástup bol napokon taký raketový je však aj výsledkom zmien, ktoré nastali v spoločnosti kvôli prebiehajúcej vírusovej pandémii. Za veľmi krátku dobu sa totiž stali hlavnými myšlienkami mnohých spotrebiteľov snahy o zníženie stresu, hľadanie pomoci pri poruchách spánku, či snaha o posilnenie imunitných funkcií (2). A ashwagandha poskytuje všetky tieto benefity.

Preukázateľné účinky

Vďaka silnému záujmu o túto rastlinu sa prirodzene rozbehol aj záujem o klinické štúdie, ktoré by objasnili a potvrdili účinky tejto rastliny a zároveň preukázali jej bezpečnosť ešte pred pandémiou. Existujú mnohé štúdie preukazujúce vplyv ashwagandhy na úzkosť a stres, hladinu testosterónu a mužské sexuálne funkcie, pamäť a kogníciu, kvalitu spánku a zlepšenie celkového zdravia seniorov (1, 2, 4, 5, 6, 7). Tieto štúdie bežia nielen kvôli medicínskemu záujmu, ale aj vďaka výrobcom bylinných extraktov, ktorí chcú preukázať účinnosť a bezpečnosť svojich produktov.

Stres nie je žiadnou sezónnou záležitosťou, takmer všetci ho zažívame v dnešnom hektickom tempe denno-denne. Týka sa teda každého z nás. Aj keď krátkodobý stres má pre naše telo význam, vzbudzuje ho, alarmuje a pripravuje konať, ak je stres dlhotrvajúci a ak sa jeho prejavy ako je podráždenosť, úzkosť, depresia, bolesti hlavy, či nespavosť dlhodobo prehliadajú, môže to mať na telo devastujúce následky. Tými sú najmä psychosomatické ochorenia na centrálnom nervovom, endokrinnom, srdcovo-cievnom, respiračnom, tráviacom, reprodukčnom a najmä imunitnom systéme (8).

Ako jednoducho užívať ashwagandhu?

Ashwagandha je teda opodstatnene nazývaná prírodnou superhviezdou, dokáže nám totiž účinne pomôcť  pri problémoch, ktoré dnes zažíva už takmer každý z nás. No nie je žiadnym novým, ale skôr znovuobjaveným „prírodným zázrakom“, ktorý tu na nás čakal tisícky rokov, kým sme my pomaly (a v poslednej dobe napokon aj celkom rýchlo) zmenili pohľad na naše vlastné zdravie a prístup k nemu.  Ashwagandhu môžete jednoducho užívať v šťavnatých výživových doplnkoch pre vnútorný pokoj.

Každý z nás túži viesť plnohodnotný život plný krásnych a šťastných okamihov v zdravom tele. Aký zmysel by mala tvrdá práca na zdravom životnom štýle, ak by sme si nemohli každý okamih dostatočne vychutnať? Prečítajte si viac o ochrane duševného zdravia TU.
 
Zdroje:
  1. Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5):208-213.
  2. Natural Product Insider, 2022. Ashwagandha goes mainstream in U.S. as sales boom [online]. Dostupné na internete: https://bit.ly/35MMzPM
  3. Segestrom SC, Miller GE. Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry. Psychol Bull. 2004;130(4):601-630.
  4. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A Prospective, randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262.
  5. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract. A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Lopresti AL, Smith J, Malvi H, Kodgule R. Medicine. 2019;98(37):p e17186.
  6. Lopresti AL, Drummond PD, Smith SJ. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males. Am J Mens Health. 2019;13(2):1557988319835985.
  7. Natreon: A clinical trial to study the effects of Sensoril for Patients with generalized Anxiety Disorder. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01311180
  8. Mariotti A. The effects of chronic stress on health: new insights into molecular mechanisms of brain-body communication. Future Sci OA. 2015;1(3):FSO23.