vitaminy vely

Umenie a duševné zdravie: Ako ti kreativita pomôže k vnútornej pohode


Tušila si o tom, že tvorivé záľuby môžu výrazne podporiť tvoju duševnú pohodu? Objav s nami súvislosti medzi umením a duševným zdravím.

Umenie je fantastickým koníčkom, ktorý môže mať mnoho pozitívnych účinkov na tvoje duševné zdravie. Zahrnutie umenia do tvojho života má hneď niekoľko výhod. Či už ide o kreslenie, maľovanie, hru na hudobný nástroj alebo mnohé ďalšie kreatívne disciplíny, medzi umením a duševným zdravím existuje veľa väzieb.

Kreativita

Umenie ti prináša možnosť tvorivého vyjadrenia. Byť kreatívnou znamená, že máš možnosť naplno využiť svoju predstavivosť a taktiež vyjadriť svoje pocity a emócie. Už len táto sloboda dáva základ ďalším benefitom, ktoré ti umenie poskytuje. Pozrime sa na tieto benefity bližšie:

Úľava od stresu

Jedným z hlavných účelov kreatívnej činnosti je vyventilovať sa od stresu. Najmä ak ide o všeobecný každodenný stres (napr. v práci) alebo iné problémy duševného zdravia, akými sú depresia a úzkostné poruchy. S úľavou od stresu ti môže pomôcť aj užívanie šťavnatých gumených vitamínov pre vnútorný pokoj be assured.

Hoci umenie môže byť prospešné samo o sebe, existuje aj arteterapia, pri ktorej spolupracuješ s profesionálom. Je to overená formalizovaná psychoterapeutická technika, podobne ako kognitívno-behaviorálna terapia, interpersonálna terapia a terapia biofeedbackom. Hlavným rozdielom medzi touto technikou a inými prístupmi k terapii je v tom, že využíva umenie ako nástroj na pochopenie tvojich pocitov a emócií. Preto sa profesionálni arteterapeuti školia v umení aj psychoterapii zároveň.

 

vitaminy vely


Kognitívne schopnosti

Schopnosť byť kreatívny prostredníctvom umenia stimuluje časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za poznanie. Najmä pokiaľ ide o učenie, riešenie problémov, sústredenie sa a pamäť. Aj pri tvorbe umenia môžeš zdolávať prekážky a výzvy, takže ti kreatívna tvorba poskytne príležitosť premýšľať a hľadať nové riešenia. Postupom času si tak môžeš rozviť schopnosť riešiť problémy a vďaka tomu  nájsť aj kreatívne riešenia bežných problémov v každodennom živote.

Zmysel pre účel a úspech

Umenie môže zvýšiť sebavedomie človeka. Je to preto, že ti dáva pocit úspechu, ktorý inde nemusíš dosahovať. Hoci validácia nemusí byť pre mnohých ľudí dôležitá alebo motivujúca, tieto pocity môžu byť zosilnené, ak ostatní ocenia a pochvália umenie, ktoré tvoríš.

Sociálne väzby

Sociálne aspekty umenia, ktoré sa opierajú o predstavu, že iní oceňujú tvoju prácu, môžu byť oveľa širšie. Umenie má schopnosť spájať ľudí, ktorí majú rovnaké záujmy. Ľudia môžu mať napríklad radi rovnaký druh umenia, rovnakú éru alebo žáner či rešpektovať tých istých umelcov. Umenie tak „prinúti“ ľudí komunikovať medzi sebou, najmä tých, ktorí zdieľajú rovnaké vášne.

Je to (len) zábava!

V neposlednom rade je umenie „len“ zábavným a zdravým koníčkom, vďaka ktorému môžeš čas od času uletieť od bežných povinností a starostí. Baviť sa a užívať si prítomný okamih je pre tvoje duševné zdravie vynikajúce. Jednoducho preto, že ti to dokáže zdvihnúť náladu. Taktiež ti tvorba umenia môže dať pocit zadosťučinenia, že si počas dňa urobila niečo pozitívne a produktívne.

Pre mnohých ľudí sa umenie stalo základom ich života, dokonca profesiou. Videla si už hravé ilustrácie od slovenských ilustrátoriek Martiny Paukovej, Simony Čechovej a Barbory Idesovej, ktoré zdobia obaly našich šťavnatých vitamínov? Prezrieť si ich v plnej kráse môžeš TU.

vitaminy vely


Rada pomáhaš iným, snažíš sa im porozumieť a keď majú o sebe pochybnosti, okamžite máš pre nich pripravené povzbudivé slová. Si však takto láskavá a ohľaduplná aj k sebe samej? Keď sa pozrieme do svojho vnútra, často nájdeme najmä negatívne emócie. Nesieme v sebe rôzne strachy, hanbu za chyby v minulosti, sklamanie z vecí, ktoré sme nedokázali a k tomu všetkému aj poriadnu dávku sebakritiky. Ako sa s tým popasovať? Prečítaj si viac TU.