vitaminy_vely

Sebazdokonaľovanie - prečo sa musíš najskôr prijať, aby si mohla ďalej rásť?

Rada pomáhaš iným, snažíš sa im porozumieť a keď majú o sebe pochybnosti, okamžite máš pre nich pripravené povzbudivé slová. Si však takto láskavá a ohľaduplná aj k sebe samej? Keď sa pozrieme do svojho vnútra, často nájdeme najmä negatívne emócie. Nesieme v sebe rôzne strachy, hanbu za chyby v minulosti, sklamanie z vecí, ktoré sme nedokázali a k tomu všetkému aj poriadnu dávku sebakritiky.

Stretávanie sa a komunikácia s ľuďmi nutne vedú k tomu, že si konfrontovaná s celou škálou rôznych pocitov. Ak chceš pracovať na sebazdokonaľovaní seba samej, potrebuješ najskôr prijať fakt, že tieto pocity vychádzajú z tvojho vnútra a odzrkadľujú tvoje vnímanie sveta. Pokiaľ o sebe stále iba pochybuješ, veľmi ťa to oslabuje. Zdravé sebavedomie nebude klíčiť v pôde, ktorá je plná balastu. Tou pôdou je v prenesenom význame tvoja myseľ a duša, ktorej sa potrebuješ pravidelne venovať. A bez zdravého sebavedomia, teda vedomia seba samej, sa nepohneš ani vo vzťahoch k iným ľuďom a vo svojom vlastnom živote.

Prvým krokom je priznanie si vlastných pocitov a odvaha prejaviť ich aj pred inými ľuďmi. Všimni si na sebe, ako pri stretnutí s inými ľuďmi nasadzuješ masku šťastnej a spokojnej ženy, aj keď v tebe možno v tej chvíli zúria emocionálne búrky, chce sa ti plakať alebo potrebuješ oporu iných ľudí. Vhodné prejavenie emócií a prijatie sociálnej opory je pritom prirodzená potreba každého človeka - sme predsa spoločenskí. Ak túto potrebu u seba dlhodobo potláčaš, dochádza k deprivácii a postupne sa oddeľuješ od svojho emocionálneho sveta. Niečo dôležité ti v živote chýba, prejavuje sa to ako nepokoj a labilita, ale v skutočnosti ide práve o nevyjadrené a neprežité emócie. A tie so sebou prinášajú hneď niekoľko problémov.

vitaminy vely


Prvý je veľmi jednoduchý a určite ho poznáš. Emócie sa extrémne nahromadia a dôjde k ich výbuchu, ktorému ani vy ani vaše okolie vlastne nerozumiete. Ale neprejavené emócie môžu vážne narušiť aj tvoje vzťahy s inými, pretože nie si autentická. A napokon, vedia narobiť šarapatu aj v oblasti tvojho zdravia a prejaviť sa v rôznych psychosomatických ochoreniach.

Utešuj samu seba. Nájdi vo svojom vnútri láskavosť voči sebe samej. Pýtaš sa, čo ešte zvládneš a kde sú už tvoje hranice? Ženy majú v sebe hlbokú silu a schopnosť uzdravovať iných prostredníctvom svojej starostlivosti. Ale rovnako ako v lietadle, aj v každodennom živote potrebujete najskôr dopriať starostlivosť sebe samej. Nájdi si každý deň chvíľku pre seba napríklad aj pri starostlivosti o svoje zdravie, vychutnaj si šťavnaté vitamíny s lahodnou chuťou, pre tvoj vnútorný pokoj.

vitaminy vely

Už si niekedy na svoju osobu počula komentár ohľadom toho, ako vyzeráš? Mala by si viac jesť, pozri sa aká si chudá! Tuším si pribrala na tej dovolenke. Takú krátku sukňu si k tvojim nohám predsa obliecť nemôžeš! Prečítaj si viac o bodyshamingu TU.

Zdroj: Zdravá a šťastná v zrelom veku  Autor: Dr. med. Susanne Esche-Belkeová, Dr. med. Suzann Kirschner-Brounsová