Vely blog stres cukor tuky

Emočné jedenie, cukry a stres (časť druhá) 

Ak je aj tvojim problémom a dôvodom pre priberanie/nechudnutie tzv. "emočné jedenie", je to jasným dôkazom toho, že telo ti dáva signály, že nemá dosť cukru, respektíve, že hladiny cukru nie sú vyrovnané. Takéto emočné jedenie samozrejme súvisí so stresom, ten totiž jeho najhlavnejším spúšťačom.

Stres totiž zvyšuje nároky tela na energiu, ovplyvňuje efektivitu inzulínu a spôsobuje, že telo jednoduchšie upadá do stavu, kedy nemá dostatočnú hladinu cukru v krvi. Presne ako tie obdobia života ženy, ktoré sme si spomínali v prvej časti článku. Skús si teda predstaviť, aký stav to musí pre telo byť, keď sa tieto dva faktory spoja. A prídeš na to, prečo sa PMS prejavuje najmä nervozitou a emočným jedením.

Vely_stres_vitaminy

Ako sa kontrolovať a ovládať svoje chute?

Problémom je, že ak sa zajedá takýto stav jednoduchými cukrami, hladina cukru po ich strávení prudko vystrelí hore a po ich rýchlej metabolizácii opäť prudko klesne dole. A to vedie opäť k ďalšiemu stresu. Prudké zvýšenie cukrov navyše aj spôsobuje vytváranie závislosti v mozgu na takéto návaly cukru. A pri každom ďalšom nedodaní takéto množstva sa to potom prejavuje ešte väčšou únavou, nervozitou a podráždením – ešte väčším stresom. Ďalšia konzumácia rýchlych cukrov na čas vyplní potrebu tela na energiu, no keď potom hladina cukru v krvi opäť rýchlo klesne, opäť nastupuje stres, depresia, úzkosť... a emočné jedenie.

Dôležité je uvedomiť si, že pri takýchto stavoch je len veľmi ťažké kontrolovať sa a ovládať svoje chute. Ešte aj uvedomenie si svojej vlastnej bezmocnosti z toho, že sa nevieš ovládať, aj keby si chcela, pridáva ďalšiu frustráciu a opäť väčší stres. Hormón kortizol totiž v podstate vypína racionálne myslenie, ktoré by vás inak chránilo pred tým aby ste siahli po prvom sladkom jedle, ktoré je na dohľad ak je nezdravé. Tento hormón prepína telo do módu potreby prežitia a tak telo siahne po prvom, čo vidí. Jediná cesta von z tohto kruhu je skutočne proaktívny príjem komplexných cukrov, ktoré dodajú energiu do tela postupne a budú predchádzať výkyvom hladiny glukózy v krvi. Najlepšie je ich prijímať v potravinách/s potravinami, ktoré obsahujú aj vitamíny skupiny B, zinok, horčík, pretože tieto mikro živiny významne tiež dopomáhajú udržať hladinu cukru vyrovnanú.

„Kortizol totiž v podstate vypína racionálne myslenie.“

Na ženy je kladený obrovský tlak. Chcú od nás aby sme boli vždy energické, usmiate, starali sa o druhých a zvládali všetko naraz. No niektoré obdobia v našich životoch proste bývajú pre nás prirodzene náročnejšie. Problémom je, že tá ohromná tvrdá práca, ktorú naše telo odvádza, nie je navonok vidieť. A tak nielen že naše okolie nemá ani tušenia, čo všetko naše telo prekonáva, ale aj ani mnohé samotné ženy si nepripustia, že je pre nich zdravé niekedy si trochu viac oddýchnuť, či prijať viacej jedla. Dlhodobý stres, ktorý si produkujeme nedostatkom spánku, podvýživou, prehnanou snahou schudnúť, neprijímaním potrebných vitamínov, vysokými nárokmi na seba samé sa postupne ukážu nielen na našom tele, ale i duši. Vyčerpanosť, podráždenosť, zhoršená kvalita pokožky, nadmerné vrásky, vypadávanie vlasov, rozhodené hormóny vedúce k akné, neplodnosti, endometrióze, cystám, či rakovina – to sú vymenované len niektoré z mnohých dôsledkov nadmerného stresu.

Buď k sebe teda viac láskyplná, uznaj si akú ohromnú prácu robíš, a akú prácu robí tvoje telo. Snaž sa ho teda podporiť a pochopiť, čo mu môže chýbať. Dáva o tom jasne vedieť skrze „symptómy“, nesnaž sa ich teda len potlačiť, ale najprv aj pochopiť.

„Snaž sa svoje telo podporiť a pochopiť, čo mu môže chýbať.“

Jediná zdravá diéta je vyvážená strava rešpektujúca individuálne potreby tela a jeho cyklických zmien spojených s menštruačným cyklom, ročným obdobím a obdobím v živote, spolu s dostatočným oddychom, zdravým pohybom a mentálnou rovnováhou.

Ak máš akékoľvek otázky ohľadom tvojej výživovej rutiny, neváhaj Veroniku kontaktovať TU.