Emočné jedenie, cukry a stres (časť prvá)

Je bežné, že keď sa ženy snažia zhodiť pár kíl zo svojej váhy, sústredia sa najmä na príjem cukrov. Je úplne normálne, že je dobré mať ich pod kontrolou. Je potrebné dať si pozor na redukčné diéty, ktoré drasticky obmedzujú cukry. Ľudské telo cukry prirodzene potrebuje pre svoju správnu funkciu, sú pre neho totiž hlavným zdrojom energie a nie je možné nahradiť ich inými makro živinami. No a špeciálne ženy v reproduktívnom veku by sa mali vyvarovať ich úplnému vylúčeniu zo stravy napríklad v niektorých obdobiach menštruačného cyklu, pretože to môže mať skutočne vážne následky na reprodukčné, mentálne a celkové zdravie ženy.  

 

Drastické zásahy sú keto či paleo diéty 

Príkladom takýchto drastických zásahov sú keto či paleo diéty a pozor si treba dať aj na takzvané intermitentné stravovanie. Tieto diéty sú populárne, pretože častokrát prinášajú rýchle výsledky. Pýtate sa, prečo sa mať pri nich na pozore ak toľkým ľuďom pomáhajú zhodiť kilá? V prvom rade rýchle výsledky málokedy znamenajú zdravé a dlhotrvajúce výsledky. A navyše, my ženy nie sme „malí chlapi“ a naše telá sú na rozdiel od mužov riadené citlivo nastavenými cyklicky sa meniacimi hladinami hormónov, ktoré pripravujú naše telo zvládať úlohy, ktoré mužské telá skutočne nepoznajú. Pohlavné hormóny neovplyvňujú len reprodukčné orgány. Naopak, ovplyvňujú skutočne celé telo, od trávenia, cez myslenie, až po metabolizmus. Evolučne sú naše telá proste nastavené inak ako u mužov. Preto si neber automaticky príklady z diét, ktoré fungujú u nich. Ak sa totiž takéto diéty držia u žien v priebehu druhej polky menštruačného cyklu - počas luteálnej fázy (od ovulácie po menštruáciu), počas tehotenstva, či kojenia, spôsobuje to pre telo nesmierny stres, hormonálny rozvrat a to môže viesť k vážnym zdravotným následkom.

„A navyše, my ženy nie sme malí chlapi.“

 

Toto sú totiž obdobia v živote ženy, kedy sa zásadne mení náš metabolizmus. Telo má omnoho vyššie nároky na príjem energie, telo totiž omnoho viac energie aj spotrebuje pri procesoch, ktoré sa v ňom odohrávajú. Pri luteálnej fáze telo dobudováva výstelku maternice a do poslednej bunky tela je nastavené tak, že si potrebuje vytvoriť zásobu energie pre prípad otehotnenia. V období tehotenstva sa nároky na energiu vo výžive ešte zvýšia kvôli vytváraniu nového človiečika. Najnáročnejším obdobím pritom býva prvý trimester keď sa buduje okrem dieťatka ešte aj placenta. Únavu, ktorú žena zažíva je možné kľudne prirovnať k únave, ako keby ste deň-noc vystupovali, liezli na horu, bez prestávky, bez akéhokoľvek oddychu. 

„Toto by bez adekvátnej výživy a oddychu nezvládol žiadny horolezec. “

Tak isto ani počas dojčenia nie je vhodné obmedzovať zdravé cukry v strave pretože energetický výdaj spojený s tvorbou dostatočného množstva materského mlieka je skutočne podobný energetickým nárokom počas tehotenstva. Aj keď na tele vidíme kilá, ktoré pribudli počas tehotenstva, telo je po tehotenstve v podstate častokrát vyhladované a potrebuje si doplniť to, čo presunulo do rastúceho bábätka.

Telo je v strese 

Ak teda drasticky vylúčime cukry zo stravy práve v týchto obdobiach, telo sa dostane do veľkého stresu z toho, že nedokáže splniť svoj primárny úkon – vytvoriť zásoby a poskytnúť výživu potomstvu. Kombinácia vysokej spotreby energie s jej nedostatočným príjmom telo oveľa rýchlejšie vedie k poklesu hladiny cukru v krvi. Toto je pre telo skutočne stresová situácia a preto sa pri nej správa akoby mu išlo o prežitie. Veď aj ide. V tele sa teda vyplaví stresový hormónu kortizol aby okamžite mobilizoval cukor z uloženého glykogénu, a zvýšila sa tak hladina cukru v krvi na potrebnú hodnotu. Mód "potreby prežitia“ navyše spôsobí, že si telo bude ešte viac chrániť tie tuky, ktoré má uložené, pretože sa (opodstatnene vďaka diéte) bojí, že nebude mať zabezpečený príjem. Tak sa potom nečudujme, že ak telo následne nejaké tuky príjme, že si ich uloží a nebude sa ich chcieť len tak vzdať. O to horšie je to, že tieto tuky telo ukladá najmä do centrálnej časti tela, do tých nebezpečných oblastí okolo orgánov. 

Vely_znacka_pribeh

Preto, ak chceš schudnúť, je potrebné ísť formou stravovania, ktorá poskytne telu dostatok toho, čo potrebuje, nebudú sa prijímať prázdne kalórie a hlavne, nebude dostávať telo do stresu. Pre ženy je skutočne dôležité opätovne sa naučiť počúvať nároky tela vo fázach počas mesiaca -v niektorých fázach sú diéty s obmedzením cukrov úplne vhodné, avšak v niektorých nie.

Zdravé cukry, aké to sú? 

V spomínaných obdobiach je teda mimoriadne dôležité zapojiť do stravy dostatočné množstvo cukrov. Ale pozor, je vhodné prijímať zdravé cukry. Teda tie, ktoré dodajú telu energiu postupne a budú vyrovnávať hladinu cukru krvi a predchádzať tak jej výkyvom, ktoré by inak viedli k stresu, nervozite a kompulzívnemu jedeniu. Vhodné sú teda komplexné cukry, polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnných obilninách - ovos, jačmeň, hnedá ryža, pšeno, v strukovinách (fazuľka, šošovica, ...), či zelenine ako je tekvica, koreňová zelenina, batáty a podobne. Je vhodnejšie, aby sa cereálie konzumovali celé, napríklad varené a nie vo forme polotovarov z múky. Žiaľ, prílohy, ktoré sú v slovenskej kuchyni bežné, ako zemiaky, hranolky, biela ryža, biela pšeničná múka a výrobky z nej, naozaj nie sú príkladom zdravých cukrov. Tieto by sa mali vylúčiť zo stravy čo najviac a to bez ohľadu na to, v akej fáze sa nachádzate. Možno bude potrebné prekopať jedálniček a návyky obrátiť hore nohami. Ale telo sa vám poďakujete, ak si potrebný príjem cukrov doplníte jej zdravými formami.

Dostatočný príjem komplexných cukrov navyše upokojí nielen telo, ale aj myseľ. Komplexné cukry totiž podporujú aj tvorbu serotonínu, teda hormónu "šťastia". Preto býva prirodzené, že pri ich nedostatku sa žena cíti nielen unavená, ale najmä aj podráždená a môže to viesť k depresiám.

Ak máš akékoľvek otázky ohľadom tvojej výživovej rutiny, neváhaj Veroniku kontaktovať TU.