vitaminy vely

Zdravý egoizmus: Odhaľ dôvod prečo starostlivosť o seba nie je sebecká.


Čo ti pomôže kráčať uponáhľaným životom s ľahším krokom? Ak sa pomaly blížiš k menopauze a ešte stále uprednostňuješ potreby iných pred tými svojimi, mala by si popremýšľať nad pojmom “zdravý egoizmus“. Ak konečne urobíš rozhodnutie postaviť seba na piedestál svojho života, nebude sa ti viac stávať, že sa budeš cítiť ako vyžmýkaný citrón bez kvapky energie.


Kolotoč nikdy nekončiacej opatery

Možno sa staráš o iných už od útleho detstva, ale u väčšiny žien sa kolotoč nikdy nekončiacej opatery najviac rozvinie po založení vlastnej domácnosti. Vstupom partnera do života ženy a následne spoločným bývaním, automaticky prichádza na nežnejšiu polovičku veľká fyzická i mentálna záťaž. Deti sú ďalšou samostatnou kapitolou starostlivosti, ku ktorej sa časom pridajú aj starnúci rodičia alebo iní príbuzní. Na konci dňa tak s pohárom vína hľadáš tabletku na bolesť hlavy. A vždy, keď ste si nestihneš oholiť nohy, bojíš sa, či ťa spokojne najedený partner vo vypraných perinách nevymení za inú.

Skús sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad priebehom tvojho bežného dňa. Máš v ňom vyhradený aj čas pre seba? Môžeš si dovoliť odísť na dve hodiny z domu s pocitom, že keď sa vrátiš, tak deti budú spokojné, sýte a čisté? Alebo si si viac než istá, že to doma bude vyzerať ako po výbuchu a okamžite sa budeš musieť pustiť do prípravy večere? Ak perieš synovo oblečenie, aj keď mu ťahá na tridsiatku a naposledy si si v kľude pozrela film ešte v minulom desaťročí, je potrebné, aby si prehodnotila svoje priority.

vitaminy vely


Starostlivosť o seba nie je sebecká

Začni sa venovať činnostiam, ktoré ťa bavia a nezamieňaj si starostlivosť o seba za sebeckosť. Práve plnohodnotná podpora tvojho fyzického a mentálneho zdravia ti zaručí, že sa o tých, na ktorých ti záleží, budeš môcť s láskou starať čo najdlhšie. Starať sa o seba totiž neznamená upravovať sa tak, aby mal partner o teba záujem. Znamená to dopriať svojmu telu aj svojej duši také aktivity, ktoré podporia ich zdravie, pohodu a robia ťa šťastnými. Venuj sa aj v zrelom veku fyzickej aktivite, ktorá ťa nabudí endorfínmi a pocitom šťastia. A nezabúdaj, že ak sa staráš o seba, staráš sa tak nepriamo aj o celé svoje okolie. Hoci tomu možno najprv nebudeš chcieť veriť. Keď sa prestaneš prehnane starať o iných, pomôžeš im tak v ďalšom samostatnom rozvoji.

Keď sa deti naučia postarať o svoje základné potreby, budú samostatnejšie a budú na to hrdé. Ako sa hovorí - nestratia sa vo svete. Keď si partner bude musieť poradiť s niektorými vecami sám, viac ocení, aké úsilie vynakladáš na starostlivosť o rodinu a domácnosť. Zahrnutím zdravého egoizmu a starostlivosti o seba do tvojej každodennej rutiny sa navyše zbavíš aj pocitu zatrpknutosti. Ten sa môže rozvinúť, ak dlhodobo obetuješ svoj čas a energiu pre iných a nedostávaš za to nič pozitívne naspäť.

Objav čas pre seba

Sme ženy a starostlivosť o iných je pre nás prirodzená skoro ako dýchanie. Ak ale mnohokrát “lapáš po dychu“ od vyčerpania, doplň si energiu potrebnými živinami. Ochutnaj napríklad jedinečné šťavnaté vitamíny na prinavrátenie vitality, krásy a vnútornej sily z kolekcie Mature.

vitaminy vely


Venuj sa iba činnostiam, za ktoré nečakáš odmenu alebo pochvalu. Začni sa o seba starať už dnes a nikdy sa necíť previnilo, keď si vyhradíš chvíľku len pre seba. Držíme ti prsty pri budovaní a objavovaní tvojho nového JA, ktoré už vie, že starostlivosť o seba nie je sebecká.

Hormonálne zmeny majú v živote ženy obrovský vplyv aj na vlasy. Ale to, že sa práve nachádzaš v období hormonálnej nerovnováhy, nemusí automaticky viesť k problémom s tvoju korunou krásy. Potrebuješ sa iba naučiť starať o vlasy inak ako doteraz. Prečítaj si viac o tom, ako mať krásne vlasy aj po menopauze TU.