vitaminy vely

Aby sme svoje telá milovali

Už si niekedy na svoju osobu počula komentár ohľadom toho, ako vyzeráš? Mala by si viac jesť, pozri sa aká si chudá! Tuším si pribrala na tej dovolenke. Takú krátku sukňu si k tvojim nohám predsa obliecť nemôžeš!  

Bodyshaming môže mať rôzne podoby. Môže ísť o komentáre ohľadne váhy, ktoré zabolia, ohľadne krivého nosa, riedkeho obočia, krátkych nôh, v podstate čohokoľvek, čo patrí k nášmu telu. Takéto komentáre nie sú fér, ubližujú a neprinášajú nič dobré. Chceli by sme ti ponúknuť niekoľko spôsobov, ako sa s nevhodnými poznámkami okolia vyrovnať, prípadne ako urobiť svet v oblasti prijatia ľudského tela aspoň o čosi lepším miestom.

 

Rozpoznanie bodyshamingu 

Pár príkladov toho, ako bodyshaming môže vyzerať, sme už uviedli. Vo všeobecnosti ide o negatívne posudzovanie vzhľadu druhého človeka. Pri nevhodných poznámkach okolia môžeš u seba spozorovať potrebu brániť sa, utiecť, môžeš sa cítiť ponížene, slová vyslovené na tvoju adresu sa ti môžu v mysli opätovne vracať. Niekedy môže tvojmu prežívaniu pomôcť už samotné rozpoznanie toho, že ide o bodyshaming. Bodyshaming nie je správny a za žiadnych okolností si ho nezaslúžiš. Nezaslúži si ho totiž nikto, druhí ľudia nedostali svojim narodením právo komentovať náš zovňajšok.  

Pomenovanie situácie 

Je v poriadku zastať sa samej seba. Môžeš človeku, ktorý sa rozhodol tvoj vzhľad komentovať povedať, že to, čo práve robí, sa volá bodyshaming a niečo také si nepraješ počúvať. Zastať sa môžeš aj niekoho iného, ak počuješ, že sa naňho valí kritika. V situácii, keď sme svedkom takéhoto ponižovania, môžeš buď reagovať opačným názorom - napríklad “Myslíš? Podľa mňa jej to pristane, priam žiari!” - alebo môžeš tiež pomenovať to, čo sa práve deje a odsúdiť také správanie.  

Postaraj sa o seba 

Po nepríjemnom komentári od okolia sa môžeš cítiť smutne, nie dosť dobre, nedokonale, chybne... Podobné pocity sú normálna reakcia na nespravodlivú kritiku. Velinka, dopraj si to, čo v tej chvíli potrebuješ! Skús si pripomenúť, že cudzí názor nemá s tebou nič spoločné, že tvoja skutočná hodnota sa ukrýva v tom, aká si silná, ako zvládaš všetko, čo ti život prináša, ako niekedy priam bojuješ za naplnenie tvojich túžob a potrieb. Tvoje telo nie je niečo, čo majú iní právo hodnotiť. Telo je tvojou súčasťou, vďaka ktorej si tu, vďaka ktorej žiješ, cítiš, cez ktorú vnímaš pohladenie, objatie, dych. Tvoje telo, nech je akékoľvek, je obrazom toho, čo všetko si prežila, zvládla, prekonala. Niekomu sa nepáči tvoj krivý nos? Veď aj vďaka nemu dýchaš, žiješ, cítiš krásne vône. Máš hrubé nohy? Veď ťa tak spoľahlivo odniesli na tak krásne miesta! Pripomeň si, aké je tvoje telo hodnotné a koľko rôznych dôvodov máš na to, aby si ho milovala! 
 

Buď príkladom 

A nakoniec, Velinka, buď  tým svetlom, ktoré všetci potrebujeme. Skúšaj prijímať seba i ostatných takých akí sú. Všímaj si ľudské vlastnosti, silu v druhých ľuďoch. Ver, že zovňajšok je len zlomkom toho, kým človek naozaj je. Skús nehodnotiť zovňajšok iných. Namiesto toho môžeš pochváliť to, ako šťastne človek vyzerá, ako pôsobí spokojne, vyrovnane, ako sa mu niečo podarilo, ako skvelo niečo vyriešil. Niekedy chce zmena pohľadu na ľudské telo trochu času a želáme si, aby sme na tej ceste boli my všetky spoločne.  

 

Drahá Velinka, povedali sme si, ako sa postarať o tvoje telo v myšlienkovej rovine. Ak túžiš svoje telo odmeniť aj vo fyzickom svete, môžu ti poslúžiť aj naše vitamíny, z ktorých si vyberie každá žena. S ich výberom ti radi poradíme a veríme, že ti pomôžu na tvoje ceste k sebaláske a sebaprijatiu. My všetky si to zaslúžime.  

V portfóliu našich šťavnatých gumených vitamínov nájdeš produkty obsahujúce všetky potrebné živiny, ktoré tvoje telo aktuálne potrebuje. Nájdi ten správny práve pre teba.

Spoznaj Vely a odhaľ s nami tajomstvo pevného zdravia a oslnivej krásy. Odpoveď nájdeš v našom ďalšom článku tu.