vitaminy vely

Minimalizmus v praxi: Je cestou k udržateľnému životu?


Ak si ešte o minimalizme nepočula, je to životný štýl, ktorý je postavený na filozofii žiť viac, tým že vlastníš menej. Hlavnou myšlienkou je „očistiť“ sa od materiálneho neporiadku v svojom živote, čo povedie k  plnohodnotnejšiemu prežívaniu každého tvojho dňa.
 Na prvý pohľad to znie celkom jednoducho, ale je minimalizmus naozaj cestou k udržateľnému životu?

Ako presne by mohol prechod na minimalizmus zmeniť svet?

Nuž, minimalizmus je perfektný spôsob prechodu na udržateľný životný štýl a mileniáli to vedia. Minimalisti žijú jednoducho, menej plytvajú a snažia sa žiť cieľavedomejšie prostredníctvom svojich osobných skúseností a nie svojich vecí.

V dnešnej konzumnej spoločnosti nie je vždy jednoduché a ľahké znížiť svoju ekologickú stopu. Väčšina z nás robí všetko, čo je v našich silách, aby sme si v každodennom živote zvolili ekologickejší životný štýl. Aj napriek najlepším úmyslom sa naše úsilie v zhone rýchleho moderného fungovania často stáva problematickým. A čo viac, nie je vôbec jednoduché propagovať trvalo udržateľný život ako atraktívny životný štýl, ak požadované zmeny zahŕňajú uskromnenie sa alebo zníženie životnej úrovne.

Udržateľný život a konzumná spoločnosť

Žiť udržateľne je však možné aj bez znižovania životnej úrovne a bez toho, aby ťa to stálo čo i len cent. Udržateľný život si jednoducho vyžaduje „len“ zmenu v tvojom hodnotovom systéme a zmenu zaužívaných vzorcov správania sa. A najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je prejsť na minimalizmus.

Minimalizmus je spôsob života, ktorý sa viac zameriava na tvoje potreby a menej na impulzívne  želania tým, že presmeruje tvoje priority smerom k vzťahom a životným skúsenostiam, preč od nenapĺňajúcich a neudržateľných vzorcov konzumu.

Teória minimalizmu tkvie v predpoklade, že môžeš žiť šťastnejší, zdravší a plnohodnotnejší život, keď zastavíš nekonečný cyklus snahy vlastniť a získavať stále viac a viac vecí. Všimla si si niekedy, že keď urobíš nový nákup, pociťuješ chvíľkový pocit radosti, ktorý však netrvá dlho?


„Minimalisti žijú jednoducho, menej plytvajú a snažia sa viac zhromažďovať nové skúsenosti, nie veci.“

vitaminy vely


Minimalizmus v praxi

Psychológovia tento proces nazývajú habituácia, ekonómovia to nazývajú klesajúca hraničná užitočnosť a budhisti to nazývajú dukkha, voľne preložené ako nespokojnosť (alebo nekonečné hľadanie uspokojenia bez naplnenia).

Ak chceš tento koncept otestovať, predstav si kus oblečenia, ktorý vlastníš už dlhšiu dobu (povedzme viac ako jeden rok). Teraz sa zameraj na svoje vnímanie tohto oblečenia v tvojom šatníku. Ako sa cítiš? Si šťastná, že ho vlastníš? Alebo je to len nepodstatný kúsok, ktorý by si možno už aj rada vymenila za iný? A koľkokrát si ho vôbec mala na sebe?

Minimalizmus je protikladom materializmu a pre mnohých ľudí sa preto stáva obľúbeným a atraktívnym životným štýlom. Predstav si, že žiješ v priestore, kde sú len veci, ktoré k životu potrebuješ, ktoré majú pre teba sentimentálnu hodnotu a prinášajú ti viditeľnú radosť. Namiesto toho, aby si žila v mori oblečenia, neporiadku a spotrebného tovaru, predstav si život v „oáze funkcie“, zmyslu a radosti. Predstav si jasnosť mysle, pocit slobody a zmysel existencie, ktorý ti do života môže priniesť minimalizmus!


„Minimalizmus je spôsob života, ktorý sa viac zameriava na tvoje potreby a menej na impulzívne želania tým, že presmeruje tvoje priority smerom k vzťahom, zážitkom a radosti a odkloní ťa od nenapĺňajúcich sa a neudržateľných vzorcov konzumu.“


Minimalizmus a udržateľnosť

Tvoj zodpovednejší prístup k spotrebe navyše prospeje aj životnému prostrediu. Ušetríš čas aj peniaze na tom, že budeš viac žiť prežívaním zážitkov, ktoré máš rada, s ľuďmi, na ktorých ti najviac záleží. Sebazdokonalíš tým seba aj našu planétu. Dobrý dôvod na vyskúšanie minimalizmu, čo povieš?

So sebazdokonaľovaním seba aj planéty ti túžia pomôcť aj šťavnaté vitamíny Vely. Aby tvoj nákup odzrkadľoval presne tvoje potreby, s výberom výživových doplnkov na mieru ti ochotne pomôže naša výživová poradkyňa, ktorú môžeš kontaktovať TU. Navyše sú výživové doplnky Vely zabalené v nádherných slovenských upcyklovateľných obaloch, ktoré môžeš opätovne využiť v domácnosti podľa tvojej kreativity.

vitaminy vely


Naša planéte je jediným miestom pre život, ktoré máme. Jej ochrana prostredníctvom minimalizácie odpadu je kľúčová. My vo Vely sme sa rozhodli znížiť našu uhlíkovú stopu prostredníctvom nových obalov, ktorých zámerom je produkovať menej odpadu. Našim konceptom sa stali Slow Beauty a Blue Beauty. Prečítaj si viac TU.