vitaminy vely

Spoznaj bylinný zázrak pre tvoju imunitu, aj boj s COVID-19


Niektoré prírodné produkty, ktoré sú nám známe už tisíce rokov a ktoré sme v tieni modernej medicíny začali trochu prehliadať, majú významné antivírusové vlastnosti a dokážu nám pomôcť chrániť sa. Do tejto kategórie rastlín, ktoré obsahujú bioaktívne zlúčeniny s antivírusovým a ďalšími veľmi prospešnými účinkami, patrí aj baza čierna (Sambucus nigra L.)(1) Spoznaj s nami tento bylinný zázrak, ktorý podporí tvoju imunitu a podporí aj boj proti COVID-19.

Bylinný zázrak pre tvoju imunitu

V súčasnej dobe, kedy sa objavuje čoraz viac neznámych patogénov, zohráva zdravá výživa a jej dopĺňanie prírodnými produktmi čoraz dôležitejšiu úlohu pri udržiavaní zdravia organizmu. Vírusy a iné patogény sa totiž vyvíjajú s nami, stávajú sa čoraz agresívnejšími a patogénnejšími. A aj keď medicínsky výskum je rýchlejší a efektívnejší ako kedykoľvek predtým, nedokáže vždy udržať krok s ohromne rýchlym vývojom patogénov. Preto je možné do objavenia sa cielených liekov proti nim spoliehať sa len na prevenciu. A práve ňou je aj zdravé stravovanie a dopĺňanie stravy prírodnými produktmi, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu. Tá totiž v dnešnej dobe čelí naozaj dennodenným skúškam ako je stres a mnohým ďalším faktorom.

Baza čierna sa prirodzene vyskytuje vo väčšine Európy, je bohatá na sacharidy, bielkoviny, tuky, mastné kyseliny, organické kyseliny, minerály, vitamíny a éterické oleje. Baza tiež obsahuje kyanogénne glykozidy, ktoré sú potenciálne toxické. (2). Preto sa z nej používajú len kvety a plody, v nich sa totiž, na rozdiel od jej kôry, či listov, tieto potenciálne nebezpečné látky nevyskytujú (1).

 

Účinky bazy čiernej

V ľudovom liečiteľstve sa baza tradične používa pri liečbe mnohých chorôb a ťažkostí. Väčšinou sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest, najmä pri prechladnutí a chrípke, ale aj na popáleniny, opuchy, rezné rany, vyvrtnutia, vykĺbenia, kožné vyrážky, hemoroidy, uštipnutie a bodnutie hmyzom, reumatické príznaky, bolesti zubov, pri problémoch s obličkami a očami, či dyspepsii (3). Takéto široké použitie však nie je založené len na „skúsenostiach z tradičného používania“. Baza je skutočne výnimočná liečivá rastlina, najmä kvôli veľkej rozmanitosti flavónov, izoflavónov, flavanolov, antokyánov, fenolových kyselín, lektínov a v neposlednom rade aj vitamínov, ktoré obsahuje (1).


Vďaka vysokému obsahu fenolových zlúčenín, ktoré sa vyznačujú silnou antioxidačnou aktivitou, teda schopnosťou eliminovať voľné radikály, je baza schopná pôsobiť proti oxidačnému stresu. Pôsobí tak proti významnému faktoru spôsobujúcemu degradáciu ľudského organizmu, ktorý prispieva k rozvoju množstva ochorení (2). Bazové extrakty majú preto aj výrazný protinádorový potenciál, majú pozitívny vplyv aj pri boji s obezitou, pri metabolickej dysfunkcii, či diabete (1). Navyše, preukázali aj jej antidepresívne účinky a mierny analgetický účinok, ktorý pomáha pri bolesti pri migréne, ischiase, či neuralgických bolestiach (2).

Baza čierna v boji proti chrípke, aj COVID-19

V poslednej dobe sa však záujem o bazu zvýšil najmä pre jej protivírusové, antibakteriálne a imunomodulačné pôsobenie. V laboratórnych štúdiách sa preukázalo jej antimikrobiálne pôsobenie na široké spektrum baktérii, vrátane mnohých nozokomiálnych patogénov (2). Antivírusové pôsobenie sa ukázalo proti viacerým vírusom napádajúcim človeka, najmä voči chrípke typu A (4), proti ktorej jej účinok je podľa niektorých štúdií porovnateľný s účinkom známych syntetických liekov proti chrípke (2). Laboratórne štúdie ukázali, že bazový extrakt pôsobí proti vírusu chrípky na viacerých úrovniach; či už zabraňovaním vstupu vírusu do hostiteľskej bunky, jeho schopnosti rozpoznať hostiteľskú bunku, ale aj stimuláciou imunity (1).

Antivírusové pôsobenie bazy je preukázané aj klinickými štúdiami, ako napríklad randomizovanou, dvojito zaslepenou a placebom kontrolovanou štúdie skúmajúcou infekcie vírusmi chrípky A a B v Nórsku.  V nej sa ukázalo, že v skupine liečenej bazovým sirupom symptómy ustúpili v priemere o štyri dni skôr ako v skupine s placebom (5). Ďalšou štúdiou je aj randomizovaná, krátkodobá, dvojito zaslepená a placebom kontrolovaná klinická štúdia, v ktorej sa ukázalo, že užívanie patentovaného bazového extraktu spôsobuje významné zníženie väčšiny symptómov podobných chrípke (6). No ešte  dôležitejšie je, najmä v tejto dobe, že antivírusové pôsobenie bazových polyfenolov bolo preukázané v laboratórnych štúdiách aj proti ľudským koronavírusom (1).

Vzhľadom na množstvo dôkazov z predklinických štúdií preukazujúcich ich antivírusové účinky spolu s výsledkami z klinických štúdií zahŕňajúcich vírusové infekcie chrípky boli plody a kvety bazy odporúčané mnohými odborníkmi aj v boji proti COVID-19, ako jedna z možností prevencie a podpory obranyschopnosti organizmu proti tomuto vírusu (1). Baza bola už pred pandémiou veľmi populárna, napríklad už v  roku 2011 sa baza umiestnila ako 18. najpredávanejší bylinný doplnok výživy na trhu v USA (2). No v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa záujem o bazu ešte mnohonásobne zvýšil.

Vzhľadom na rastúcu módu prírodných, organických a zdraviu prospešných potravín možno konštatovať, že baza čierna má obrovský potenciál pozitívne podporovať zdravie ľudí nielen ako zložka výživových doplnkov, ale aj ako zdravá potravina. Baza je totiž veľmi bezpečná, pri užívaní kvetov a plodov sa nepreukázali žiadne nežiadúce účinky.

Účinné výživové doplnky s bazou čiernou

Takýto raketový vzostup dopytu po baze mal však aj svoju odvrátenú stránku. Obrovský dopyt po baze nebolo možné uspokojiť pri jej prirodzene obmedzenej produkcii. Táto situácia bola živnou pôdou pre podvodných „pestovateľov“, ktorí tvrdiac, že predávali bazu predávali hocičo, len nie bazu. Toto preukázali niektorí jej poctiví výrobcovia, ktorí vo svojej iniciatíve v nezávislých laboratórnych analýzach pretestovali množstvo ingrediencií, či hotových výrobkov tvrdiaci, že obsahujú bazu. No a neboli veľmi prekvapení, keď zistili, koľko krát bol výsledok „bez prítomnosti bazy“ (7). Preto je viac než kedykoľvek predtým dôležité vedieť, že výrobcovia výživových doplnkov, ktoré užívate, používajú  certifikované a kvalitné ingrediencie. Tak to robíme aj my vo Vely.

vitaminy vely

vitaminy vely

Extrakt z plodov bazy čiernej je súčasťou našich unikáte navrhnutých be refreshed gumené vitamíny pre udržanie vitality a be strengthened gumené vitamíny pre zdravé telo. Tieto šťavnaté gumené vitamíny vďaka svojmu starostlivo navrhnutému zloženiu podporujú imunitu a prirodzenú obranyschopnosť organizmu a aj zdravie horných dýchacích ciest.

Predlžovanie priemernej dĺžky života vo vyspelých krajinách so sebou prináša aj nové výzvy v medicíne. Tým, že sa čoraz viac ľudí dožíva vyššieho veku, sa zvyšuje aj dopyt v hľadaní možností, ako si aj v takomto veku udržať mentálne zdravie. Pre starších ľudí sú totiž duševné poruchy dôležitou príčinu chorobnosti a predčasnej úmrtnosti. Zvyšujú sa teda požiadavky na výskum toho, ako je možné posilniť a zachovať si kognitívne, teda poznávacie funkcie mozgu. No snaha o zachovanie kognitívnych funkcií nie je témou iba pre starších ľudí. Prečítaj si viac TU.

Zdroje:

  1. Mocanu ML, Amariei S. Elderberries—A Source of Bioactive Compounds with Antiviral Action. Plants 2022;11:740.
  2. Mlynarczyk K et al. Bioactive properties of Sambucus nigra L. As a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. J Funct Foods 2018;40:377-390.
  3. Sidor A, Gramza-Michalowska A. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. J Func Food 2015;18:941-958.
  4. Kravitz C et al. 2011. Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses. BMC Complement Altern Med 2011;11:16
  5. Zakay-Rones et al. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. 2014. J Int Med Res 2014;32(2):132–140.
  6. Kong F. Pilot clinical study on a proprietary elderberry extract: Efficacy in addressing influenza symptoms. Online J Pharmacol Pharmacokin 2009;5:32–43.
  7. https://www.naturalproductsinsider.com/ingredients/formulating-elderberry-everything-you-need-know-about-sourcing-science-and-success