vitaminy vely

Moderná či účinná? Ochráni ťa Echinacea pred chrípkou či prechladnutím?


V ostatnej dobe sme si mali možnosť uvedomiť, že naše zdravie je krehkejšie, než sa nám zdalo. Boli sme rozmaznávaní komfortom moderného sveta, v ktorom sme boli po mnohé roky chránení pred infekciami. Práve pandémia nás ale naučila povšimnúť si dôležitosť správne fungujúceho imunitného systému. Existujú prírodné preparáty, ktoré ťa pre infekciami dýchacích ciest ochránia a fungujú naozaj? Vedci majú odpoveď.

Tradičné spôsoby podpory imunitného systému

Uvedomenie si, že moderná medicína nemá liek na všetky ochorenia nás mnohých donútilo popremýšľať o význame prevencie a o tom, že imunitný systém nás ochráni jedine ak sa o neho budeme dobre starať. Je potrebné chrániť sa pred faktormi, ktoré nás oslabujú ako napríklad často podceňovaný každodenný stres či nezdravý životný štýl. Vedci zároveň skúmali možnosti ako imunitný systém nielen chrániť, ale aj podporiť. Ideálne je zamerať sa na zdravú výživu, užívanie vitamínov a prírodných výživových doplnkov s obsahom extraktov rastlín, ktoré sa na podporu imunity používajú od nepamäti.

Vraciame sa tak akoby naspäť ku koreňom, k tradičnému užívaniu rastlín, na ktoré ľudstvo medzičasom akoby zanevrelo, pretože vďaka modernej medicíne sa už necítilo byť na nich odkázané. Tento návrat však nie je žiadnym šarlatánstvom. Disponujeme totiž vedeckými dôkazmi, ktoré vysvetľujú prečo sa rastliny používajú v tradičnom liečiteľstve už tisícky rokov  – pretože majú preukázateľné účinky.

Echinacea – moderná či účinná?

Takýmto príkladom je aj rastlina Echinacea, ktorá sa v prírodnej medicíne sa už stáročia používa na liečbu infekcií dýchacích ciest (1) a zápalových stavov vrátane bežnej nádchy, kašľa, bronchitídy a zápalu úst a hltanu (2). Používa sa jej čerstvá či sušená vňať, sušený koreň a podzemky. O tom, že táto rastlina patrí k najpopulárnejším liečivým rastlinám v Európe a Spojených štátoch (1), svedčí aj široké spektrum dostupných prípravkov s jej obsahom: od čajovín, cez sirupy, liehové extrakty až po vysoko koncentrované izoláty.   

 vitaminy vely


Echinacea
má nešpecifické imunomodulačné vlastnosti prostredníctvom aktivácie buniek vrodenej  imunity (4). Vrodený imunitný systém je prvou líniou obrany proti mikroorganizmom, a “nešpecifické“ pôsobenie na tento systém znamená, že podporuje celkovú funkciu imunitného systému nešpecificky proti všetkým patogénom. Echinacea navyše ovplyvňuje aj druhý typ ľudskej imunity, ktorou je získaná imunita. Tá je síce až druhou obrannou líniou v boji proti patogénom, ale na rozdiel od tej prvej je viac cielená, pôsobí totiž proti konkrétnym baktériám či vírusom. Tento typ obrany zahŕňa napríklad aj schopnosť tela rozpoznať patogén, s ktorým sa už raz stretlo a produkovať proti nemu protilátky na jeho cielené zneškodnenie. Echinacea pôsobí na aktivitu mnohých buniek, no najmä na NK-bunky, ktoré hrajú rozhodujúcu úlohu pri boji s vírusovými infekciami (4).

Účinnosť Echinacey v prevencii a liečbe infekcií horných dýchacích ciest bola potvrdená klinickými štúdiami, v ktorých významne skrátila trvanie a/alebo závažnosť symptómov bežnej nádchy a infekcií horných dýchacích ciest (3). Potvrdili sa aj jej antivírusové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti (2) či schopnosť pomôcť pri hojení rán (4). Navyše dnes už mnohé štúdie preukazujú, že jej obľúbenosť ako imunostimulant je skutočne opodstatnená – má totiž na imunitu významné a komplexné pôsobenie.

 

Echinacea a jej účinky na tvoj imunitný systém

Zaujímavým zistením je, že Echinacea má najväčší účinok na už oslabený imunitný systém a takmer neovplyvňuje zdravý imunitný systém. To znamená, že nevedie k nadbytočnej aktivácii imunitného systému tam, kde by to nebolo potrebné. Toto zistenie je navyše v absolútnom súlade s tým ako sa Echinacea používa v tradičnej medicíne už dlhé roky – nie profylakticky, ale terapeuticky. To znamená, že sa používa na skrátenie trvania ochorenia a úľavu od jeho symptómov, no nie na jeho predchádzanie  (2).

No aj keď Echinacea nedokáže pomôcť predchádzať infekčnému ochoreniu, dokáže výnimočne účinne pomôcť už od jeho prvých príznakov. Dôležité je, že užívanie Echinacey pomáha predchádzať recidíve infekčných ochorení. To znamená, že pomáha telu úplne sa doliečiť a napraviť zníženú imunitu tak, aby sa už ubránilo pri opakovanému vystaveniu sa patogénu. Takéto pôsobenie Echinacey je výrazné najmä pri jej použití na infekcie dýchacích ciest. V štúdii ukázala, že pri podávaní  po dobu 2–4 mesiacov dospelým pacientom znížila opakujúce sa infekcie dýchacích ciest o 35 % a ich komplikácie až o 50 % (5).

Takéto pôsobenie je dokázané nielen u dospelých, ale aj u detí, napríklad pri recidivujúcich sa zápaloch stredného ucha (1) či pri recidíve komplikácií infekcií respiračného traktu (5). Randomizovaná, placebom kontrolovaná a zaslepená štúdia u detí ukázala aj to, že používanie Echinacey dokáže podstatne znížiť spotrebu antibiotík na infekcie respiračného traktu  (5).

Schopnosť Echinacey pomôcť proti recidívam súvisí aj s tým, že sa ukázalo, že Echinacea významne pôsobí práve aj na imunitu, ktorá bola znížená následkami pôsobenia stresu. Stres je totiž skutočne jedným z najčastejších faktorov ovplyvňujúcich našu obranyschopnosť a jeho permanentné pôsobenie veľmi často vedie k častým recidívam (4).

vitaminy vely

Nie každý výživový preparát z Echinacey má rovnakú účinnosť

Je pravdou, že výsledky štúdií o účinkoch Echinacey môžu byť niekedy mätúce a nekonzistentné. Je to spôsobené najmä tým, že z rodu Echinacea sa na liečebné účely používajú až tri druhy rastlín – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida a Echinacea purpurea (4). Aj keď sú si tieto rastliny podobné, neobsahujú presne tie isté prírodné účinné látky. A preto chemické zloženie a tým pádom aj liečivé vlastnosti prípravkov z Echinacey sa líšia v závislosti od toho, ktorý z týchto druhov obsahujú.

Navyše rozdiely v účinkoch sú aj v závislosti aj od toho, ktoré časti rastliny sa použili (korene, listy alebo celé rastliny), od spôsobu extrakcie a aj od prítomnosti iných rastlinných extraktov (1). Je dokázané, že najúčinnejšie sú alkoholové extrakty, pretože hlavné účinné látky sa lepšie rozpúšťajú v liehu než vo vode (2). Spomedzi spomínaných troch druhov Echinacey je, aspoň čo sa týka podpory imunity, najúčinnejším druhom Echinacea purpurea (4). Vyskúšaj šťavnaté vitamíny pre udržanie vitality be refreshed™, ktoré obsahujú práve spomínanú variantu Echinacey a plnohodnotne podporia tvoje zdravie.

Údaje o bezpečnosti Echinacey sú pomerne dobre overené, ukazuje sa byť dobre tolerovaná, s nízkou frekvenciou nežiaducich účinkov, ktorými môžu byť nepríjemná chuť, nevoľnosť alebo vracanie, bolesť brucha či hnačka. Pozor by si však mali dať tí, ktorí majú alergiu na astrovité rastliny, pretože Echinacea patrí do tejto čeľade rastlín (1).

Kedy užívať Echinaceu?

Vzhľadom na už spomínané terapeutické a nie profylaktické používanie Echinacey sa táto rastlina neodporúča používať ako dlhodobá prevencia, ale v prípade ochorenia od jeho prvých príznakoch a na doliečenie. Výhodne je možné nasadiť ju aj ak sa vystavujeme prostrediu s vyšším rizikom nákazy. Odporúča sa užívať ju nepretržite maximálne 8 až 12 týždňov (1) a potom je vhodné urobiť v jej užívaní pauzu. Ak túžiš vyskúšať účinky tejto stáročiami overenej rastlinky na vlastnom imunitnom systéme, vyskúšaj šťavnaté gumené vitamíny be strengthened™ – vyvinuté farmaceutmi pre podporu tvojho zdravia a správneho fungovania organizmu. 

Niektoré prírodné produkty, ktoré sú nám známe už tisíce rokov a ktoré sme v tieni modernej medicíny začali trochu prehliadať, majú významné antivírusové vlastnosti a dokážu nám pomôcť chrániť sa. Do tejto kategórie rastlín, ktoré obsahujú bioaktívne zlúčeniny s antivírusovým a ďalšími veľmi prospešnými účinkami, patrí aj baza čierna. Spoznaj s nami ďalší bylinný zázrak, ktorý podporí tvoju imunitu a podporí aj boj proti COVID-19. Viac sa dozvieš TU.




Zdroje:

  • Cohen HA et al. Effectiveness of an Herbal Preparation Containing Echinacea, Propolis, and Vitamin C in Preventing Respiratory Tract Infections in Children: A Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled, Multicenter Study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2004;158(3):217–221. doi:10.1001/archpedi.158.3.217
  • Catanzaro M et al. Immunomodulators Inspired by Nature: A Review on Curcumin and Echinacea. Molecules. 2018; 23(11):2778. https://doi.org/10.3390/molecules23112778
  • Aucoin M et al. The effect of Echinacea spp. On the prevention of treatment of COVID-19 and other respiratory tract infections in humans: A rapid review. Adv Integr Med. 2020;7(4):203-217. doi: 10.1016/j.aimed.2020.07.004
  • Zhai Z et al. Enhancement of innate and adaptive immune functions by multiple Echinacea species. J Med Food. 2007 Sep;10(3):423-34. doi: 10.1089/jmf.2006.257.
  • Ogal M et al. Echinacea reduces antibiotic usage in children through respiratory tract infection prevention: a randomized, blinded, controlled clinical trial. Eur J Med Res 2021;26:33. https://doi.org/10.1186/s40001-021-00499-6