Q&A s výživovou poradkyňou PharmDr. Veronikou Sivovou PhD.

Zákazníčka: Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, mam 47 rokov, momentálne mám problém s padaním vlasov, ale určite nie som ani vnútorne v pohode. Potrebujem zasa nakopnúť metabolizmus a zhodiť pár kíl. Čo by ste mi odporučili, sčím mám začať? Chcela som si kúpiť ako prvé kolagén s vitamínmi to bolo v balíčku za nejakých 43€ plus vitamíny na vlasy. Poraďte mi prosím Vás.

PharmDr. Veronika Sivová PhD.: Verte mi, že vypadávanie vlasov u žien v danom veku je naozaj častým problémom. Ale to neznamená, že by to tak malo aj byť. Dôvodom, prečo je to tak časté je to, že mnohé ženy sú vo svojom bežnom živote už štandardne vystavované mnohým negatívnym faktorom, ktoré prispievajú k tomu problému. Od prirodzených sezónnych zmien, cez vplyv chemikálií (aj zo šampónov), to môžu byť aj zmeny vo výžive spôsobujúce stres a nedostatok minerálov a stopových prvkov, cez dlhodobý stres, až po o 3-4 mesiace oneskorený dôsledok reakcie na nejakú silnú stresovú situáciu, horúčky, ochorenie, ktoré telo prekonalo. 

Preto by som vám odporučila povenovať sa nielen doplneniu vitamínov a látok, ktoré vlasy potrebujú, pre svoj rast a obnovu, ale pokúsiť sa poriešiť aj tú  vnútornú nepohodu.

Ten kolagén a vitamíny v kombinácii by boli vhodnou voľbou ak si chceli dať niečo na naštartovanie, na celkovú vitalitu. Kolagén totiž tiež ovplyvňuje vlasy, jeho príjem pomáha aby boli svaly pevnejšie a odolnejšie. Možno práve takáto pomoc by vám pomohla naštartovať sa k pravidelnej aktivite, športu, ak teda chcete aj trošku schudnúť.

No čo sa týka toho padania vlasov, vsadila by som najmä na dlhodobú výživu vlasov a pomoc telu zvládať stres:

- Na tú mentálnu nepohodou vám odporúčam TWENTY be assured. Majú naozaj výborné zloženie na upokojenie mysle, na pomoc telu zvládať stres, zlepšuje zaspávanie. To všetko sú faktory, ktoré významne ovplyvňujú padanie vlasov.

- Na výživu vlasov vám zase odporúčam TWENTY be appreciated. Tie totiž obsahujú minerálne a stopové látky, ktoré vlasy potrebujú pre svoj rast a obnovu.

Vlasy rastú v určitých cykloch, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Preto vás chcem ešte upozorniť, že pri takýchto zmenách, ktoré sa týkajú výživy vlasov a riešenia stresu, by ste mali byť trpezlivá a užívať tieto prípravky aspoň tri mesiace, pre plný rozvoj účinku.

Ak teda plánujete chudnutie, tak si s prichádzajúcou jeseňou dávajte pozor na redukčné diéty, ktoré by úplne vylučovali cukry zo stravy. Toto je totiž obdobie, kedy telo zdravé cukry potrebuje viac ako v iných obdobiach. Ich kompletné vylúčenie zo stravy by prehĺbilo stres tela. Vhodnejšie je skôr prejsť na zdravú, čerstvo varenú stravu, s množstvom zeleniny. Vyberajte si typické jesenné plodiny, tekvice, koreňovú zeleninu, nešetrite zahrievajúcimi koreniami. Vylúčte však nezdravé cukry - jednoduché cukry, v bielej múke, bielom cukre, v sladkostiach a podobne. Takto na jeseň neodporúčam ísť do žiadnych detoxov, kúr kde sa pijú smoothies zo surovej zeleniny a ovocia, a podobne. Telo potrebuje teplú stravu a zahriať sa.