Maca (Lepidium meyenii) je rastlina pochádzajúca z peruánskych Ánd, ktorá sa už od pradávna používa v tradičnej medicíne. V posledných rokoch sa maca stala populárnou aj v západných krajinách vďaka svojim údajným účinkom na libido, sexuálnu funkciu a celkové zdravie.

Aké sú výsledky klinických štúdií o maca?

Výsledky klinických štúdií o maca sú zmiešané. Niektoré štúdie preukázali, že maca môže mať pozitívny vplyv na libido, sexuálnu funkciu, menopauzálne symptómy, atletickú výkonnosť a kognitívne funkcie. Iné štúdie však tieto účinky nepotvrdili.

Tu je prehľad niektorých z najdôležitejších klinických štúdií o maca:

  • Štúdia z roku 2002: Táto štúdia skúmala účinky maca extraktu na libido a sexuálnu funkciu u mužov s erektilnou dysfunkciou. Po 12 týždňoch užívania maca extraktu muži v štúdii uviedli, že sa u nich zlepšilo libido a sexuálna funkcia.
  • Štúdia z roku 2005: Táto štúdia skúmala účinky maca extraktu na menopauzálne symptómy u žien. Po 12 týždňoch užívania maca extraktu ženy v štúdii uviedli, že sa u nich znížili návaly horúčavy a zlepšila sa ich sexuálna túžba.
  • Štúdia z roku 2010: Táto štúdia skúmala účinky maca extraktu na atletickú výkonnosť u mužov. Po 12 týždňoch užívania maca extraktu muži v štúdii uviedli, že sa u nich zlepšila vytrvalosť a svalová sila.
  • Štúdia z roku 2015: Táto štúdia skúmala účinky maca extraktu na kognitívne funkcie u starších ľudí. Po 12 týždňoch užívania maca extraktu ľudia v štúdii uviedli, že sa u nich zlepšila pamäť a koncentrácia.

Dôležitá poznámka:

Tieto štúdie boli malé a mali rôzne metodologické nedostatky. Preto je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdili účinky maca extraktu na libido a iné aspekty zdravia.

Je maca bezpečná?

Maca sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú rastlinu. Niektoré osoby však môžu po jej užití pociťovať mierne vedľajšie účinky, ako napríklad nadúvanie, bolesť brucha a nevoľnosť.

Ak uvažujete o užívaní maca, je dôležité, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom. Lekár vám môže pomôcť určiť, či je maca pre vás vhodná a aká je pre vás bezpečná dávka.

Maca nie je zázračná rastlina, ale môže mať určité benefity pre zdravie. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako zlepšiť svoje libido a celkové zdravie, maca môže byť pre vás dobrou voľbou.

Tu je niekoľko tipov, ako užívať maca:

  • Maca sa môže užívať vo forme kapsúl, prášku alebo tinktúry.
  • Odporúčaná denná dávka maca je 1,5 až 3 gramy.
  • Maca sa môže užívať s jedlom alebo bez jedla.
  • Maca sa môže užívať krátkodobo alebo dlhodobo.

Hľadáte komplexný prístup k podpore libida?

Gumené vitamíny be sexual™ obsahujú nielen koreň maca extraktu, ale aj ďalšie prírodné zložky zamerané na podporu zdravej sexuálnej funkcie:

  • Extrakt z citronely čínskej a muškátu: Zvyšujú sexuálnu energiu a vytrvalosť.
  • Astragalus membranaceus extrakt: Podporuje zdravie a vitalitu žien.
  • Koncentrát z reďkovky a mrkvy: Poskytuje dôležité vitamíny a minerály.
  • Extrakt z čínskeho cordycepsu: Zvyšuje energiu a vitalitu.
  • Vitamín B6: Prispieva k regulácii hormonálnej činnosti a znižuje únavu.

Nezabudnite, že pre zdravé libido je dôležitý aj celkový životný štýl. Zdravá strava, pravidelné cvičenie a dostatok spánku prispievajú k celkovej pohode a môžu zlepšiť aj vašu sexuálnu túžbu. 

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.