Libido A Jeho Vzťah K Fyzickému A Emocionálnemu Blahu

Libido je pojmom, ktorý v súčasnosti označuje sexuálnu túžbu. No v minulosti mal viacero významov. Je to prirodzený pud, ktorý sa prejavuje vo forme vrodených reflexov. Tieto reflexy vyvolávajú nielen túžbu, ale aj potrebu sexuálneho styku. Mužské a ženské hormóny majú vplyv na libido a to, ako dobre funguje v tele. Existuje mnoho faktorov, ktoré ich ovplyvňujú, ako je psychické zdravie, rôzne druhy ochorení, vek a vedľajšie účinky liekov. Obmedzené libido je bežným problémom pre mužov aj ženy v každej vekovej kategórii.

V histórii malo libido rôzne významy. Po prvýkrát bol tento termín použitý neurológom Sigmundom Freudom v roku 1894 vo svojej knihe "On Aphasia". Samotný termín pochádza z latinčiny, kde znamená "túžba". Už pred Freudom ľudia v minulosti používali rôzne metódy a liečenia na problémy s libidom a impotenciami. V starovekom Egypte sa napríklad používala zmes medu, listov akácie, myrhy a plodov borievky. Tieto ingrediencie boli zmiešané a aplikované ako obklady na pohlavný úd. Okrem toho sa používali aj rôzne zaklínadlá, ktoré mali dodatočnú moc.

Na afrodiziakálne účely sa v Ázii používali zvieracie orgány, ako napríklad býčie a baranie pohlavné žľazy. V krajinách Afriky takmer vyhubili nosorožce, pretože ich roh bol považovaný za afrodiziakum. Existujú aj nezvyčajné prírodné afrodiziaká, napríklad španielske mušky, ktoré sa používali už v minulosti až do súčasnosti. Je potrebné brať do úvahy, že tieto mušky sú veľmi nebezpečné a prípravky z nich môžu viesť ku smrteľným následkom.

Ako môžeme podporiť libido v súčasnosti?

Je možné, že to môže pôsobiť prekvapivo, ale dnes stále neexistuje univerzálna tabletka, ktorá by úplne vyriešila znížené libido bez ohľadu na príčinu. Je to veľmi komplexný problém, ktorý vyžaduje komplexné riešenie. Pokles libida môže mať mnoho dôvodov, ako je nadmerná hmotnosť, cukrovka, vysoký cholesterol, alebo nedostatok pohybu. Za paradoxného sa dá považovať aj to, že priveľké množstvo sledovania pornografie môže byť jednou zo spúšťajúcich príčin.

Vzhľadom na to, že na libido vplýva viacero faktorov, je nevyhnutné identifikovať príčinu jeho poklesu a hľadať vhodné riešenia. Samozrejme, existujú aj farmakologické spôsoby ovplyvňovania libida. Dnes máme k dispozícii rôzne voľnopredajné produkty a lieky, ako aj tie, ktoré sú dostupné len na lekársky predpis. Niektoré z týchto produktoch obsahujú kombinácie aminokyselín a minerálov, zatiaľ čo iné sú vyrobené z rôznych bylinných extraktov.

Prípravky na báze rastlín obsahujú extrakty z rôznych rastlín. Medzi najznámejšie z nich patrí kotvičník zemný (Tribulus terrestris), ktorý sa často používa v tradičnej čínskej medicíne. Extrakt z kotvičníka sa nachádza vo väčšine voľnopredajných prípravkov, ale nie vždy v požadovanom množstve. 

Ďalším rastlinným extraktom je peruánska žerucha (Lepidium meyenii), známa aj ako Maca, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Potom je to ženšen (Panax ginseng), ktorý sa používa v ázijskom tradičnom liečiteľstve, a palma plazivá (Serenoa repens), ktorá sa najčastejšie vyskytuje v Severnej Amerike. A na zozname najdôležitejších je tiež šafrán a ginko biloba.

Vely_znacka_pribeh

Štúdie preukázali, že užívanie týchto rastlinných extraktov zvyšuje libido a sexuálnu aktivitu u mužov aj žien. U mužov sa prejavuje predovšetkým zväčšením prietoku krvi do pohlavných orgánov a zabezpečuje tvrdšiu erekciu. U žien zvyšuje citlivosť a zvlhčenie pošvy, čo zlepšuje sexuálny zážitok pre oboch partnerov.

Problémom však je, že pri užívaní týchto extraktov je dôležitá správna dávka a dĺžka liečby. Väčšina dostupných produktov neobsahuje dostatočnú koncentráciu rastlinných extraktov. Pre účinnosť je potrebné užívať väčšie množstvo tabliet denne, čo môže mnohých žien a mužov odradiť od dlhodobého užívania. Preto je veľmi dôležité poradiť sa s odborníkom na danú oblasť.

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.