vitaminy vely

Výživové doplnky pre vegánky? Týmto ingredienciám sa pri výbere rozhodne vyhni.


Pohnútky, ktoré vedú dámy k čisto rastlinnému stravovaniu sú rôzne. Pokiaľ jedna skupina vegánov  vyradila živočíšne potraviny zo svojho jedálnička kvôli etickým dôvodom, iní dbajú na udržateľné stravovanie, chcú odľahčiť svoje trávenie alebo je toto rozhodnutie kombináciou všetkých spomínaných cieľov. Nech je už tvoj motív k prechodu na čisto rastlinné stravovanie akýkoľvek, podstatné je odsledovať si prísun dôležitých živín a vitamínov. Mnohé nenápadné ingrediencie vo výživových doplnkoch však môžu obsahovať živočíšne zložky. Ktorým sa teda rozhodne vyhnúť?

Mnohé ženy, ktoré sa stali vegánkami riešia spoločnú obavu, ktorou je, či vrátane živočíšnych produktov neodstránili zo svojho jedálnička aj živiny, ktoré im rastlinná forma stravovania nevie úplne pokryť. Vegánska strava je skvelým spôsobom, ako získať množstvo úžasných vitamínov a minerálov, no zároveň neobsahuje tie látky, ktoré sú dostupné len v rámci živočíšnych produktov.

Aké vitamíny ti ako vegánke môžu chýbať?

Vitamín B12

Hoci je B12 jedným z najznámejších vitamínov, ktorý by vegánky mali užívať, veľa žien stále trpí jeho nedostatkom. Po dlhšom období nízkej hladiny B12 si môžeš spôsobiť vážne poškodenie fyzického, ale aj mentálneho zdravia. Vždy je dobré prijať čo najvyššiu možnú dávku vitamínu B12, pretože telo ho neabsorbuje kompletne. Ak organizmus dosiahne svoj limit, zvyšok jednoducho vylúči. Vyskúšaj šťavnaté vegánske vitamíny be ambitious pre doplnenie tvojej dennej dávky energie a vitamínu B12.

Železo

Keď striktne dodržiavaš vegánsku alebo dokonca obmedzenú mäsovú stravu, tvoja hladina železa v organizme môže byť nízka.Ženy navyše denne potrebujú 14 mg železa, zatiaľ čo muži potrebujú len 7 mg. Dôvodom potenciálneho nedostatku železa pri dodržiavaní vegánskej alebo vegetariánskej stravy je náhla redukcia červeného mäsa. Železo sa nachádza predovšetkým v červenom mäse a jeho adekvátne hladiny môže byť ťažké udržať pri konzumácii čisto rastlinných potravín.

Omega-3 mastné kyseliny

Vegánska strava je veľmi bohatá na omega-6 mastné kyseliny a to najmä vďaka potravinám, akými sú orechy, ale naopak môže mať veľmi nízky obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré potrebuje pre správne fungovanie náš mozog. Omega-3 mastné kyseliny sa vyskytujú v riasach, ktoré konzumujú menšie ryby, tie potom konzumujú väčšie ryby a odovzdávajú tak prospešné látky z rias v rámci potravinového reťazca. Vegánske omega-3 kyseliny získané výlučne z rias pomáhajú znižovať dopad na životné prostredie, či oceány a znižuje úroveň rybolovu, ktorý v súčasnosti prebieha.

 

vitaminy vely

 

Ktorým ingredienciám sa vyhnúť

Užívanie vegánskych výživových doplnkov dôležitou súčasťou udržiavania zdravej vegánskej stravy. Primárnou úlohou výživových doplnkov je vyplniť medzeru medzi vitamínmi alebo minerálmi, ktoré chýbajú v tvojej strave, preto je dôležité vybrať si tie správne. Zatiaľ čo aktívne zložky vo väčšine vitamínových preparátov a doplnkov sú syntetizované v laboratóriách alebo čisto na rastlinnej báze, problém prichádza s médiom, v ktorom sú obalené. Navyše aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že výrobok neobsahuje žiadne živočíšne produkty, je vhodné byť obozretnou a vyhnúť sa rozhodne zložkám ako:

Želatína: Konvenčné kapsuly majú mnohokrát tradičný číry obal, ktorý je vyrobený z vysoko spracovaných zvieracích kostí a kopýt.

Kolagén: Úzko súvisí so želatínou, ide o proteín, ktorý pochádza zo spojivového tkaniva, kože, šliach, kostí a chrupaviek rôznych zvierat.

Rybí olej alebo olej z tresčej pečene: Aj keď táto ingrediencia už na prvý pohľad evokuje živočíšny pôvod, pozor by si si mala dávať najmä pri výbere doplnku Omega-3.

Laktóza: Tento mliečny cukor sa často používa ako plniaca prísada a je rafinovaný z mlieka.

Med: Med pomáha znižovať horkosť výživového doplnku.

Vitamín D3: Táto špecifická forma vitamínu D sa môže extrahovať z ovčej vlny. [DS1] Na obale produktu by malo byť teda uvedené, z akého zdroja pochádza.

Glukosamín a chondroitín: Táto kombinácia látok sa mnohokrát nachádza v rôznych formulách pre zlepšenie zdravia kĺbov. Pôvod týchto látok je však živočíšneho pôvodu, nakoľko ich zdrojom sú mäkkýše a žraloky.

Sebazdokonaľuj seba a planétu vďaka výberom správnych výživových doplnkov

Vo Vely sme tvrdo pracovali na vývoji radu čisto vegánskych vitamínov na báze pektínu, pre obohatenie tvojej rastlinnej stravy. Sebazdokonaľovacia sada Twenty a mnohé ďalšie šťavnaté vegánske komplexy vitamínov v našom e-shope sú taktiež ideálnym riešením pre každú ženu, ktorá túži po výživových doplnkoch produkovaných eticky.

 

Naša planéta je jediným miestom pre život, ktoré máme. Jej ochrana prostredníctvom minimalizácie odpadu je kľúčová. My vo Vely sme sa rozhodli znížiť našu uhlíkovú stopu prostredníctvom nových obalov, ktorých zámerom je produkovať menej odpadu. Našim konceptom sa stali Slow Beauty a Blue Beauty. Prečítaj si viac TU.