Revolučné Technológie V Liečbe Vypadávania Vlasov

Populárne dostupné liečby vypadávania vlasov sa stali v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o vlasy pre mnoho ľudí. S rôznymi možnosťami, ktoré sú k dispozícii, by sme sa mali oboznámiť s tým, čo tieto liečby ponúkajú a akým spôsobom môžu pomôcť zmierniť problémy so vypadávaním vlasov.

Jednou z najefektívnejších liečieb je laserová terapia. Táto metóda je založená na využití svetelného žiarenia, ktoré stimuluje rast vlasov a zlepšuje výživu vlasových folikulov. Laserová terapia môže pomôcť posilniť oslabené vlasy a bojovať proti vypadávaniu vlasov. Okrem toho je bezbolestná a bezpečná, čo ju robí atraktívnou voľbou pre mnohých ľudí.

Ako funguje laserové svetlo?


Laserové svetlo má schopnosť preniknúť k poškodeným bunkám a pôsobiť ako aktivátor rastu vlasových korienkov. Je to kompaktné svetlo červenej farby s presne jednou vlnovou dĺžkou. Odlíšuje sa od prirodzeného svetla svojou monochromatickosťou a koncentráciou lúča na jedno miesto. Laserové svetlo je schopné prenikať cez pokožku bez zahrievania alebo nežiaducich vedľajších účinkov.

Účinok laserového svetla na vlasy spočíva v tom, že stimuluje vlasové korene a podporuje ich prechod z fázy odpočinku do fázy rastu. Taktiež predlžuje rastovú fázu vlasov a zvyšuje delenie buniek vlasových koreňov počas tejto fázy. Laserová terapia je tiež účinná pri prevencii predčasného prechodu vlasových korienkov do fázy odpočinku. Podľa amerického úradu FDA je použitie laserovej terapie na liečbu dedičného vypadávania vlasov u mužov a žien považované za bezpečné. 

Štúdie a výsledky


Vo výskume z roku 2013 bola na 41 mužoch vo veku od 18 do 48 rokov použitá laserová liečba na zvýšenie rastu vlasov. V priebehu 16 týždňov bol zaznamenaný nárast vlasov o 39% [1].

V roku 2009 sa výskumom zistilo, že 110 mužov s dedičným vypadávaním vlasov používalo laserový hrebeň. Po 26 týždňoch liečby 3x týždenne po 15 minútach sa zaznamenal nárast hustoty vlasov, spomalenie vypadávania, hrubšie vlasy, zdravšia pokožka a lesklejšie vlasy [2].

V ďalšej štúdii z roku 2003, kde sa zúčastnilo 28 mužov a 7 žien s dedičným vypadávaním vlasov sa používala laserová terapia po dobu 6 mesiacov. V oblasti čela bolo pozorované zlepšenie u mužov o 70% a u žien o 55%. V oblasti vrcholu hlavy sa zaznamenal nárast o 120% u mužov a 65% u žien [3].

Vely_znacka_pribeh

Terapia PRP

Ďalšou populárnou liečbou je terapia PRP, ktorá využíva plazmu bohatú na krvné doštičky. Táto metóda spočíva vo vstrekovaní vlastnej plazmy pacienta do oblasti vypadávania vlasov. Plazma obsahuje rastové faktory, ktoré stimulujú rast vlasov a zlepšujú ich kvalitu. Terapia PRP je minimálne invazívna a môže mať pozitívny vplyv na rast nových vlasov.


Plazmu považujeme za jednu z najdôležitejších kvapalín v ľudskom tele, nazývanú aj "elixerom mladosti", pretože je bohatá o rastové faktory, ktoré podporujú hojenie a obnovu tkanív. Keďže je to materiál vlastný telu, riziko alergických reakcií a nežiaducich účinkov je minimálne.

Proces ošetrenia sa začína odobratím krvi z ruky pacienta pomocou jednorazovej odberovej súpravy. Potom sa krv spracuje pomocou špeciálnej centrifúgy, ktorá oddelí plazmu od červených krviniek pacienta. Získaná plazma sa potom vpichne tenkou ihlou priamo k vlasovým folikulom pacienta (podobne ako vlasová mezoterapia), čo stimuluje regeneračné procesy a zlepšuje okysličenie tkanív.

Transplantácia vlasov

Pre tých, ktorí majú pokročilejšie štádiá vypadávania vlasov, transplantácia vlasov je najefektívnejšou liečbou. Táto procedúra spočíva v presadení vlasov z oblasti, kde sú ešte plné, do oblasti, kde dochádza k vypadávaniu vlasov. Výsledkom je plnšia hlava vlasov a obnova vzhľadu. Transplantácia vlasov je dlhodobým riešením a môže mať výrazný vplyv na sebavedomie pacienta.

Zákrok sa vykonáva s použitím lokálnej anestézie a trvá 3 až 7 hodín. Tento postup umožňuje obnoviť rast vlasov na hlave, ale aj obnoviť obočie alebo posilniť ochlpenie na tvári. Hlavným základom pre vlasové transplantácie je vedecký poznatok, že vlasy z pokožky hlavy si zachovávajú svoje pôvodné vlastnosti aj po ich presadení na iné miesto.

Vely_znacka_pribeh

Pri výhodách a úvahách o týchto liečebných metódach je dôležité si uvedomiť, že výsledky môžu byť individuálne a môžu sa líšiť v závislosti od osoby. Je dôležité konzultovať s odborníkom, ktorý vám poradí a pomôže identifikovať najvhodnejšiu liečbu pre vás.

V závere je potrebné zdôrazniť, že profesionálne liečby vypadávania vlasov, ako je laserová terapia, terapia PRP a transplantácia vlasov, môžu byť efektívnym spôsobom, ako zmierniť problémy spojené s vypadávaním vlasov. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek z týchto metód, je dôležité dbať na pravidelné plnenie odporúčaní odborníkov a počítať s individuálnymi výsledkami.


1. Lanzafame, R.J., Blanche, R.R., Bodian, A.B., Chiacchierini, R.P., Fernandez‐Obregon, A. and Kazmirek, E.R. (2013), The growth of human scalp hair mediated by visible red light laser and LED sources in males. Lasers Surg. Med., 45: 487-495. doi:1002/lsm.22173

2. Leavitt, M., Charles, G., Heyman, E.et al.HairMax LaserComb® Laser Phototherapy Device in the Treatment of Male Androgenetic Alopecia.Clin. Drug Investig.29,283–292 (2009). doi: 10.2165/00044011-200929050-00001

3. John L. Satino and Michael Markou.International Journal of Cosmetic Surgery and Aesthetic Dermatology.Aug 2003.113-117. doi: 10.1089/153082003769591209

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.