Q&A s výživovou poradkyňou PharmDr. Veronikou Sivovou PhD.

Zákazníčka:  Dobrý deň, hľadám niečo proti nadmernej psychickej únave, tráviace ťažkosti, stres, hemoroidy (často bolestivé), málo energie.

PharmDr. Veronika Sivová PhD.: 

ďakujem za Vašu otázku a za vyplnenie testu, ktorý mi umožnil nahliadnuť do toho, ako sa cítite a do vašich stravovacích návykov. 

Ak Vás trápia hemoroidy, problémy s trávením, tak je úplne jasné, že máte potom aj menej energie a cítite sa vyčerpaná. Nezanedbateľným faktorom tohto všetkého je práve ten stres a nadmerná psychická únava.

Preto by som Vám odporučila prípravok "Be assured" z rady Vely Twenty. Vybrala som ho preto, lebo obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú nielen upokojiť telo a myseľ pri nadmernom strese, ale dodajú mu zároveň aj silu.

Tento prípravok obsahuje indickú rastlinku aswagandha, ktorá sa radí medzi adaptogény, čo znamená, že je to látka, ktorá pomáha telu vyrovnávať sa s nápormi stresu. Je vhodné, aby sa užívala dlhodobejšie, pomaly totiž upokojuje "vynervovaný" nervový systém a dodáva energiu. Veľa stresu spôsobuje problémy so spánkom, kvôli čomu sa telo nedokáže tak účinne počas noci regenerovať. Problémom býva, že aj keď cítime fyzickú únavu, často nevieme aj tak zaspať, pretože sa nám hlavou preháňajú tisícky myšlienok. Práve na toto sú v našom prípravku ešte aj ďalšie látky, ako GABA a L-theanín, ktoré upokojujú predovšetkým takýto preťažený nervový systém. Ďalšie látky, ako konopný olej a vitamín E chránia aj vaše bunky pred stresom, a to tým oxidačným. 

Je veľmi pravdepodobné, že po istej dobe, kedy sa upokojí váš nervový systém, budete už aj lepšie spať a tým pádom sa postupne zlepší aj trávenie. Lepšiemu tráveniu však môžete dopomôcť ešte aj vy sama. Pri hemoroidoch býva problémom najmä nedostatočný príjem vlákniny. Hemoroidy sa nedajú len tak zastaviť, ale je možné trpezlivo zmeniť stravovanie a účinne im tak predchádzať. Videla som, že ste v kvíze zaznačili, že prijímate 1 až 2 kusy zeleniny denne a ako hlavný zdroj bielkovín vám slúžia vajíčka. Odporúčala by som vám zvýšiť príjem zeleniny a namiesto vajíčok sa zamerať na strukoviny. Tie navyše obsahujú aj množstvo vitamínov B, ktoré vám pomôžu vyrovnávať sa so stresom. Ale pozor - bude lepšie, ak budete zeleninu konzumovať tepelne spracovanú. Stačí ak si ju prehrejete na pare, alebo uvaríte so zahrievajúcimi koreninami (garam masala, klinčeky, škorica, zázvor, čierne korenie, muškátový oriešok, kurkuma,...). Pomôžete tým telu uľahčiť jej strávenie, surová strava je totiž pre telo náročná na strávenie. A najmä problémy s trávením a hemoroidy naznačujú, že trávenie naozaj nie je tak silné, ako by malo byť.

Určite vám odporúčam užívať vlákninu vo forme psyllia - semienko indického skorocela. Stačí začať s malou lyžičkou denne, najlepšie nalačno pol hodinu pred jedlom, rozmiešať ho v pohári s vodou, vypiť, a zapiť ďalším pohárom vody. Očistí vaše črevá a pomôže pri formovaní stolice, najdôležitejšie je aby bola pravidelná, ideálne ráno a bez tlačenia. Upozorňujem len na to, že ak užívate nejaké lieky, dodržte prosím rozostup dve hodiny od týchto liekov. Vláknina totiž môže na seba naviazať aj lieky a tie sa potom nevstrebú do tela v dávke, v akej by sa mali. Užívajte ho ráno alebo najneskôr okolo obeda. Potrebuje totiž, aby sa aj črevá hýbali, a to veru nerobia, keď si človek už večer ľahne. 

Zvážiť by ste mohli aj užívanie probiotík, zvoľte také, ktoré majú viac druhov probiotických baktérií. Stres a aj iné faktory spôsobujú, že nám v črevách probiotiká chýbajú a tak nastávajú problémy s trávením. Odporúčam najmä také, ktoré obsahujú aj kmene L. plantarum - tie totiž pomáhajú aj na upokojenie nervového systému pri strese. 

Určite súhlasím s meditáciou a čítaním kníh ako formou oddychu. Ak sa cítite unavená, tak možno nemáte chuť na nejaký šport. No skúste ešte pridať nenáročné prechádzky, aspoň polhodinku denne, ktoré vyvetrajú hlavu, okysličia telo a zabezpečia pohyb potrebný aj pre správnu funkciu čriev. Neráta sa bežanie na autobus a vystresované kráčanie mestom. Zvoľte pohyb v prírode, alebo na pokojnom mieste, kde si pri prechádzke naozaj oddýchne aj vaša hlava ;) 

Večer pred spaním si ideálne doprajte ešte masáž teplým olejom, napríklad mandľovým. A hodinku pred spaním teplé mandľové mlieko s kurkumou a medom

Úplne verím, že výživový doplnok, ktorý som vám odporučila a aspoň takéto malé zmeny v životospráve, ktoré som vám navrhla, dokážu účinne uľaviť od problémov, ktoré popisujete. Výsledky týchto zmien prídu až postupne s časom, preto treba byť troška trpezlivá. Netreba na svoje telo priveľmi tlačiť očakávaním okamžitých zmien. Ono sa vám potom postupne odvďačí ;)