Prebiotiká a probiotiká zohrávajú kľúčovú úlohu vo vašom tráviacom systéme a zdraví čriev. Avšak, zatiaľ čo prebiotiká môžu mať mnoho zdravotných výhod ako probiotiká, obidva sa odlišujú v tom, ako plnia tieto výhody v gastrointestinálnom systéme.

Čo sú prebiotiká a probiotiká a ako sa od seba líšia? 
Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli, ako každý z nich funguje vo vašom tele na podporu tráviaceho zdravia a zdravých čriev.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú prospešné kmene baktérií, ktoré môžu prinášať zdravotné výhody podporou normálnej funkcie v gastrointestinálnom trakte. Mnoho rôznych kmeňov živých baktérií sa klasifikuje ako probiotiká, a dva z najbežnejších kmeňov sú Lactobacillus a Bifidobacteria.

Tieto prospešné živé mikroorganizmy môžete získať z fermentovaných potravín, ako sú kefir, kyslá kapusta, kimči, kombucha a jogurt. Okrem potravinových zdrojov môžete tiež užívať probiotiká vo forme doplnkov, aby ste do svojho črevného mikrobiómu pridali viac týchto prospešných baktérií.

Probiotiká su dôležité, pretože zdravé baktérie nie sú jediné živé organizmy vo vašom čreve. Vo vašom črevnom trakte sa nachádza bilióny mikroorganizmov, vrátane húb, kvasiniek a baktérií - a niektoré z týchto organizmov sú zlými mikroorganizmami, ktoré môžu spôsobiť infekciu alebo chorobu, ak nie sú v správnej rovnováhe.

Konzumácia probiotických potravín alebo doplnkov pomáha pridať do vášho gastrointestinálneho systému viac prospešných baktérií a udržať správnu rovnováhu pre zdravý mikrobióm.

Benefity probiotík?

Pretože probiotiká pridávajú do ekosystému prospešných baktérií vo vašej črevnej flóre, môžu prispieť k celkovému zdraviu z viacerých hľadísk
Probiotiká môžu pomôcť s trávením, najmä pokiaľ ide o potraviny ako vláknina, ktorú vaše žalúdočné enzýmy môžu mať ťažkosti rozložiť. Pretože probiotiká môžu pomôcť vašmu žalúdku rozložiť vlákninu, tieto živé baktérie môžu pomôcť vášmu telu absorbovať dôležité živiny, ako sú mastné kyseliny, vitamíny a minerály, z vášho jedálnička. 

Probiotiká môžu tiež pomôcť pri určitých tráviacich problémoch, ktoré môžu vzniknúť, ak máte nerovnováhu medzi viac škodlivými baktériami a menej prospešnými baktériami vo svojej črevnej mikroflóre. Ak sa vyskytujú zápcha, nadúvanie alebo iné nepohodlné symptómy súvisiace s trávením, rovnováha, ktorú probiotiká môžu priniesť do vašej črevnej mikrobiómy, môže vám poskytnúť určitú úľavu. 

Probiotiká tiež môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém. Zdravá črevná mikrobióma, ktorú podporujú, môže posilniť váš gastrointestinálny systém a zabezpečiť, aby sa prospešné baktérie dostali k stenám vášho žalúdka a čriev. Tieto  steny môžu znížiť riziko prechodu škodlivých mikroorganizmov cez vaše črevo alebo črevo do krvi, kde môžu spôsobiť choroby alebo infekcie. 

Ďalej môžu probiotiká pomôcť podporiť zdravie vagíny u žien. Vaše gastrointestinálne tráviace ústrojenstvo nie je jediným miestom, kde máte mikrobiómu - ženy majú tiež vaginálnu mikrobiómu, ktorá vyžaduje optimálnu rovnováhu medzi dobrými a zlými mikróbmi pre zdravie. Probiotiká môžu pomôcť udržiavať túto rovnováhu a celkovo podporovať zdravie vagíny.

Čo sú prebiotiká?

Keďže potrebujú prežiť vo vašom tráviacom trakte, aby poskytli zdravotné výhody, ako napríklad podpora trávenia, používajú sa probiotiká. Prebiotiká pomáhajú kŕmiť probiotiká vo vašom črevnom mikrobióme a poskytujú im potrebnú energiu pre optimálnu funkciu. 
Prebiotiká sú skupina nezaujímavých živín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v určitom ovocí, zelenine alebo celých zrnách, najmä v tých, ktoré sú bohaté na zložité sacharidy ako vláknina a odolný škrob. 

Časté zdroje potravy obsahujúce prebiotiká sú:


• Sladkokoreň Jeruzalemský
• Čekanka
• Pór
• Ľanové semeno
• Sójové bôby
• Strukoviny
• Tempeh


Okrem potravín, ktoré obsahujú prebiotiká, existujú aj doplnky stravy, ktoré môžete užívať na kŕmenie prospešných baktérií vo vašom črevnom mikrobióme. Existuje veľa rôznych typov prebiotík, ale jeden bežný typ v potrave a doplnkoch stravy je oligosacharidový sacharid (OSC). Pretože prebiotiká, ako napríklad OSC, slúžia ako potrava pre prospešné baktérie, môžu prispieť k mnohým rovnakým zdravotným výhodám ako probiotiká, vrátane podpory vyváženého črevného mikrobiómu a podpory celkového tráviaceho zdravia a funkcie imunitného systému.

Ako fungujú prebiotiká v tele?

Enzýmy v žalúdku nie sú schopné hydrolýzovať prebiotiká, takže sa priamo dostávajú do čreva v dolnej časti tráviaceho traktu. Tam ich probiotiká využívajú ako potravu, štiepia prebiotiká fermentáciou a extrahujú z nich energiu. Fermentácia produkuje (SCFA), ako napríklad mliečnu alebo maslovú kyselinu, ktoré pôsobia ako metabolity a ponúkajú rôzne zdravotné výhody vášmu telu.

Mali by ste užívať prebiotiká aj probiotiká?

Mnoho doplnkov obsahuje kombináciu prebiotík a probiotík, pretože prebiotiká môžu pomôcť zvýšiť hladiny probiotík vo vašej črevnej flóre. Synbiotikum je potravina alebo doplnok stravy, ktorý obsahuje kombináciu prebiotík a probiotík a synbiotiká môžu mať pozitívny vplyv na vaše trávenie a celkové zdravie. 

Potraviny, ako je syr, kafrové mlieko a niektoré jogurty, sú synbiotiká; môžete tiež užívať synbiotické doplnky stravy.

Ako sa dá podporiť zdravie čreva inými spôsobmi?

Okrem synbiotíkovej potravy alebo doplnkov stravy môžete podporovať zdravie čreva aj prostredníctvom zdravého životného štýlu: 

Snažte sa jesť bohatú stravu na vlákninu a obmedziť množstvo mäsa alebo rafinovaných sacharidov, ktoré konzumujete. 

Okrem toho venujte pozornosť typom vlákniny, ktorú konzumujete - vyberte si celoobilné stravovacie vlákninové možnosti namiesto menej zdravých balených a spracovaných možností. 

Uistite sa, že ste aktívni, cvičenie zapojte do svojho každodenného režimu aspoň niekoľkokrát týždenne, aj keď je to iba pomalá prechádzka alebo strečing, aby ste udržali pohyb tela. Okrem toho si zabezpečte dostatok nočného odpočinku a praktizujte techniky na zvládanie stresu. Cestovanie, nedostatočný spánok a iné stresory môžu mať vplyv na úroveň prospešných baktérií vo vašom tráviacom systéme a praktizovanie techník na zvládanie stresu môže pomôcť vášmu telu zvládnuť napätie.

Záver: 
Prebiotiká a probiotiká tvoria skvelý tím na podporu vášho tráviaceho systému. Probiotiká môžu pomôcť obnoviť zdravú rovnováhu vášho mikrobiómu v čreve a prebiotiká kŕmia probiotiká, aby udržali ich funkciu. Keď zahrniete do svojho každodenného režimu zároveň prebiotiká aj probiotiká, rozhodujete sa pre podporu zdravia vášho čreva a celkového blahobytu.


Ak bojujete s tráviacimi problémami alebo jednoducho chcete podporiť zdravie čreva a celkový blahobyt, doplnok s probiotikami ako napríklad Be sure môže byť skvelým doplnkom vášho jedálnička. Produkt Be sure obsahuje BB-12 je skrátený názov bakteriálneho kmeňa Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, ktorý je známy od roku 1985. BB-12  je najviac preštudovaná bifidobaktéria. Popisuje ju viac ako 370 vedeckých publikácií a viac ako 180 klinických štúdií. BB-12  je veľmi bezpečná probiotická baktéria, ktorá bola klinicky testovaná v dávkach 100 miliárd CFU/deň (o dva číselné rady viac ako je štandard) bez zaznamenaných závažných nežiaducich účinkov. Lactobacillus rhamnosus GG je celosvetovo najviac klinicky študovaný bakteriálny kmeň. Bol popísaný viac ako 760 vedeckými publikáciami a bol skúmaný vo viac ako 260 klinických štúdiách. Je to preverený a dôveryhodný bakteriálny kmeň, ktorý si v praxi našiel najširšie uplatnenie spomedzi všetkých známych probiotických baktérií.


Pre viac informácií o tom, ako podporovať svoje zdravie, od zdravia čreva cez manažment stresu až po látkový hospodárstvo a ďalšie, pozrite si náš magazín Vely.



Zdroje:

Imunita a probiotiká | ScienceDirect
Úvod do pre- a probiotík | Food Research International
Probiotiká, prebiotiká a synbiotiká - prehľad | Journal of Food and Science Technology

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.