Skutočné Fakty O Kolagénoch A Ich Vplyve Na Pigmentové Škvrny

Pigmentové škvrny a ich vplyv na vzhľad pleti sú problematikou, s ktorou sa stretáva veľa žien. Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu prispieť k vzniku týchto škvŕn, avšak zistilo sa, že kolagén hrá dôležitú úlohu pri ich výskyte. V tomto článku sa pozrieme na vplyv kolagénu a užívanie kolagénu ako doplnku stravy na pigmentové škvrny.

Prvým krokom je porozumieť, čo sú pigmentové škvrny a aký je ich vzťah ku kolagénu. Pigmentové škvrny sú tmavé škvrny na pokožke, ktoré sa vyskytujú najčastejšie na tvári, rukách a na dekolte. Väčšinou sú spôsobené nadmernou tvorbou melanínu, tmavej pigmentovej látky, ktorá sa nachádza v koži. Kolagén je zase základnou zložkou kože a hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní jej pružnosti a pevnosti.

Podľa odborných štúdií (1) sa zistilo, že nedostatok kolagénu v tele by mohol byť spojený so zvýšeným rizikom vzniku pigmentových škvŕn. Kolagén pomáha udržiavať kožu pevnú a pružnú, a tak môže pomôcť minimalizovať tvorbu týchto nežiaducich škvŕn. Zároveň je však  dôležité mať na pamäti, že kolagén je veľká molekula, ktorá nemusí vždy ľahko preniknúť do vnútra kože. Preto používanie kolagénu ako doplnku stravy môže mať väčší význam pri posilňovaní tela zvnútra.

V štúdii (2), ktorú vykonali v roku 2015, bolo 110 žien rozdelených do dvoch skupín. Jedna skupina užívala kolagénový doplnok počas 8 týždňov, zatiaľ čo druhá skupina dostávala placebo. Po 8 týždňoch sa zistilo, že ženy užívajúce kolagén mali výrazne znížené pigmentové škvrny a zlepšenie celkového tónu pokožky.

Záver štúdie potvrdzuje, že kolagén je proteín nachádzajúci sa v ľudskom tele, ktorý má mnoho dôležitých funkcií. Nedostatok kolagénu môže spôsobiť starnutie pokožky a ďalšie ochorenia. Kolagénová terapia môže viesť k výraznému zlepšeniu bez toho, aby spôsobovala vážne vedľajšie účinky. Materiály a produkty na báze kolagénu majú potenciál na využitie v mnohých rôznych aplikáciách a sú dôležitými doplnkami pre starnúcich jedincov.

Ďalšia študia z roku 2022 (3) potvrdila výrazný pokles pigmentových škvŕn a začervenania po 1 a 3 mesiacoch užívania doplnku. Analýza zahŕňajúca všetky vekové skupiny a analýza osôb mladších ako 55 rokov priniesli podobné výsledky. Príjem kolagénu účinne potláča pigmentáciu. Okrem toho môže užívanie kolagénu pomôcť znížiť začervenanie. Tieto zistenia naznačujú nový priaznivý účinok suplementácie kolagénu na pokožku.

Užívanie doplnkov kolagénu môže regulovať produkciu melanínu a pomôcť zmierniť vznik pigmentových škvŕn. Okrem konzumácie kolagénu ako doplnku stravy je tiež dôležité venovať pozornosť správnej starostlivosti o pleť. To zahŕňa používanie SPF ochrany, pravidelné čistenie pleti a vyhýbanie sa nadmernému slnečnému žiareniu. Tieto kroky môžu pomôcť minimalizovať tvorbu pigmentových škvŕn a udržiavať pleť zdravú a sviežu.

V záverečných slovách je dôležité si uvedomiť, že kolagén môže mať pozitívny vplyv na vzhľad pleti a minimalizovať tvorbu pigmentových škvŕn. Avšak, dôležité je konzultovať s odborníkom alebo lekárom pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov stravy.

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35696023/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620403/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35696023/

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.