Kolagén A Jeho Úloha Pri Spomalení Procesu Starnutia

Kolagén je jedným z hlavných bielkovín v rôznych spojivových tkanivách v ľudskom tele. Je to najdôležitejší proteín pre spojivové tkanivá a tvorí až 35% všetkých proteínov v tele. Kolagén sa skladá z aminokyselín, ktoré tvoria špirálovité fibrily nazývané kolagénové špirály. Vyskytuje sa najmä v šľachách, väzivách a koži.

Kolagénové tkanivá môžu byť buď tvrdé (kostné), mäkké (šľachy) alebo majú rôzne stupne tvrdosti (chrupavky), v závislosti od ich mineralizácie. Kolagén sa nachádza aj v iných častiach tela, ako sú rohovky, krvné cievy, črevo, medzistavcové platničky a zubný dentín. V svalovom tkanive slúži kolagén ako hlavná zložka endomýzia. Tvorí asi 1-2% svalového tkaniva a zaberá 6% hmotnosti svalov. Firoblasty sú bunky zodpovedné za tvorbu kolagénu. Nevratne hydrolyzovaná forma kolagénu nazývaná želatína sa používa v potravinárskom a priemyselnom odvetví. Kolagén má využitie aj v medicíne pri liečbe kostí a kože.

Jeho názov pochádza z gréckeho slova "kólla", čo znamená "lepidlo", a prípony "-gen", čo znamená "tvorba". Pôvodné použitie kolagénu bolo ako lepidlo pri liečbe popálenín kože a šliach u koní a iných zvierat.

V ľudskom tele sa nachádza viac ako 90% kolagénu typu I. Existuje však aj ďalších 30 typov kolagénu, ktoré boli rozdelené do rôznych skupín na základe ich štruktúry. Všetky typy kolagénu obsahujú trojitú špirálu a rôzne funkcie.

 

Päť najbežnejších typov kolagénu zahŕňa:

- Typ I: nachádza sa v koži, šľachách, cievach, orgánoch a kostiach (organická časť kosti)

- Typ II: tvorí hlavnú časť chrupavky

- Typ III: tvorí retikulárne vlákna a často sa nachádza vedľa typu I

- Typ IV: tvorí bazálnu membránu vedľa epiteliálnej vrstvy

- Typ V: nachádza sa na povrchoch buniek, vo vlasoch a v placentách.

 

Kolagén ako doplnok

Kolagén môže byť užívaný vo forme výživových doplnkov alebo funkčných potravín a nápojov s cieľom podporiť zdravie kostí, kĺbov a pokožky. Po hydrolýze sa kolagén redukuje na malé peptidy, ktoré môžu byť ľahko trávené a vstrebávané do krvi. Z krvi sa tieto peptidy prenášajú do cieľových tkanív, ako sú koža, kosti a chrupavky, kde pomáhajú budovať miestne bunky a vytvárať nové kolagénové vlákna. Kolagén sa tiež používa v laboratórnych štúdiách na skúmanie správania buniek a ich vzájomného pôsobenia s prostredím mimo buniek.

Chemické zloženie kolagénu je atypické pre proteíny, najmä kvôli vysokému obsahu hydroxyprolínu. Aminokyselinové zloženie kolagénu je zložené z trojitej špirály, ktorá sa skladá z dvoch identických reťazcov a ďalšieho reťazca, ktorý sa trochu líši chemicky. Zloženie aminokyselín kolagénu sa líši v závislosti od druhu.

Kolagén má široké spektrum použití - od potravín až po medicínske využitie.  

Čo robí kolagén s pokožkou?

Koža sa skladá z troch vrstiev: epidermis, dermis a hypodermis. Väčšina kolagénu sa nachádza v druhej vrstve - dermis, kde sa tiež syntetizuje. Fibroblasty v dermis vytvárajú kolagén, ktorý udržuje stabilitu vrstvy a poskytuje pokožke jej základnú štruktúru. Kolagén zabezpečuje pružnosť pokožky a prispieva k jej mladistvému a hladkému vzhľadu.

Prečo je dôležité dopĺňať kolagén?

Hlavným dôvodom pre užívanie kolagénu je, že jeho produkcia v našom tele postupne klesá. Veľké množstvo kolagénu je umiestnené v našej pokožke, ale po dosiahnutí veku 25 rokov tela začínajú rozkladať viac kolagénu, ako dokážu obnoviť. Skutočnosťou je, že každý rok po 25. roku života strácame asi jedno percento kolagénu.

Navyše, faktory ako nadmerná exponovanosť slnku, fajčenie a znečistenie aktivujú enzýmy, ktoré ničia kolagénové vlákna a zrýchľujú proces starnutia pokožky. Užívaním doplnkov kolagénu môžeme prispieť k zvýšeniu množstva kolagénu a obnove vlákien v pokožke.

Vely_znacka_pribeh

Existujú potraviny obsahujúce kolagén?

Pretože kolagén sa produkuje v tele, jediným spôsobom, ako ho získať z potravy, je konzumácia iných živočíšnych zdrojov. Medzi dobré zdroje kolagénu v strave patria:

- Vývar z kostí

- Vajcia

- Koža z kurčiat, bravčového a lososového mäsa

Významné je tiež zvýšiť príjem vitamínu C, pretože hrá dôležitú rolu pri tvorbe prokolagénu, ktorý je predchodcom kolagénu v tele. Potraviny, ako listová zelenina, brokolica, citrusové plody a červená repa, sú bohaté na vitamín C a môžu pomôcť pri oprave a obnove kožných buniek.(1)

 

Aký sú benefity pridania kolagénu? 

Keď sa produkcia kolagénu spomaľuje v dôsledku procesu starnutia, užívanie doplnku kolagénu môže pomôcť podporiť prirodzenú produkciu tela.

Nanesenie kolagénového krému alebo séra na pokožku môže priniesť krátkodobé výhody pre epidermis (najvrchnejšiu vrstvu kože), ale nedosiahne tam, kde je to najpotrebnejšie - do dermis (druhá vrstva).

Keď užívate doplnok a nie iba miestne aplikujete kolagén, pomáhate zvýšiť prirodzenú produkciu kolagénu, aby mohol posilňovať a tvoriť kolagén vo vrstve dermis kože. To pomáha podporovať štruktúru kože zvnútra von a poskytuje dlhodobejšie riešenie.

 

Užívaním kolagénu podporíte:

- hladinu kolagénu v koži (dermis)

- zdravé starnutie

- zlepšenie pružnosti kože

- redukciu vrások a hĺbky vrások na tvári

- zvýšenie hydratácie kože

Z čoho sa vyrábajú kolagénové prípravky? 

Je zaujímavé, že nie každý kolagén je rovnaký. Jeho zloženie a výhody závisia od zdroja, z ktorého pochádza a z ktorých druhov kolagénu, ktoré obsahuje.

Dva najbežnejšie druhy sú hovädzí a morský kolagén. Hovädzí kolagén je získavaný z pokožky, kostí a svalov kráv a obsahuje predovšetkým kolagén typu I a III. Tieto druhy kolagénu sa v tele nachádzajú v kostiach a kĺboch, očiach, väzivách a pokožke. Hovädzí kolagén podporuje zdravie kĺbov, kostí, čriev a tiež napomáha hojeniu rán na pokožke.

Morský kolagén z ktorého je vyrobený aj Vely kolagén pochádza z kostí, šupín a kože rýb. Je bohatý na kolagén typu I, ktorý tvorí až 90% kolagénu v ľudskom tele. Vstrebávanie a trávenie morského kolagénu je jednoduchšie, pretože jeho peptidy sú menšie než u iných druhov kolagénu, ako je napríklad hovädzí.

 

Čo je hydrolyzovaný kolagén? Aké sú jej výhody?

Hydrolyzovaný kolagén je získaný pomocou chemického procesu, ktorý rozkladá proteínové reťazce na menšie peptidy. Tento proces zmenšuje veľkosť kolagénu a robí ho rozpustným v tekutinách, čo má množstvo výhod.

Menšie peptidy majú výhodu, že sú bez chuti a zápachu, čo robí hydrolyzovaný kolagén oveľa prístupnejším a pohodlnejším na použitie. Taktiež je rozpustnejší v tekutinách a ľahšie sa strávi.

Existujú rôzne formy kolagénu v podobe práškov a kapsúl. Použitie doplnkov s hydrolyzovaným kolagénom prinesie výhodu jeho jednoduchšej rozpustnosti v tekutinách a lepšej absorpcie telom.

Denná dávka kolagénu závisí od individuálnych potrieb a cieľov. Štúdie naznačujú, že množstvo 2,5 - 15 gramov kolagénu denne je postačujúce a účinné pre rôzne zdravotné prínosy.

Existuje možnosť konzumovať hydrolyzovaný kolagén prostredníctvom potravinových jedál a nápojov. Môže sa pridať do receptov, ako sú dezerty, omáčky, smoothies a vody, aby poskytol podporu zdraviu vlasov, pokožky, nechtov, kĺbov, trávenia a mozgu.(2)

 

Aké aminokyseliny obsahuje Vely kolagén be attractive a aké majú využitie?

Vely kolagén be attractive obsahuje nasledovné aminokyseliny a majú nasledovné využitie:

1. Alanín: Podieľa sa na metabolizme sacharidov v pečeni a vo svaloch pri fyzickej záťaži.

2. Arginín: Rozkladá sa na oxid dusnatý, čo je dôležitá zlúčenina pre arteriálne a srdcové zdravie. Má tiež pozitívny vplyv na cirkuláciu, imunitný systém a mužské libido.

3. Kyselina asparágová: Má pozitívny vplyv na únavu, športový výkon a svalovú silu.

4. Kyselina glutámová: Pomáha nervovým bunkám v mozgu odosielať a prijímať informácie z iných buniek. Môže sa podieľať na učení a pamäti, a tiež pomáha ľuďom s nízkym obsahom žalúdočnej kyseliny.

5. Glycín: Má úlohu pri budovaní zdravých vlákien DNA, podporuje rast svalov a zvyšuje produkciu energie počas cvičenia.

6. Histidín: Používa sa v tele na výrobu hormónov a metabolitov, ktoré ovplyvňujú funkciu obličiek, prenos nervov a imunitný systém. Má tiež vplyv na opravu a rast tkaniva a chráni nervové bunky.

7. Hydroxylyzín: Viaže sa na cukry a viaže monosacharidy a disacharidy k proteínu kolagénu, čo prispieva k húževnatosti a odolnosti kolagénu.

8. Izoleucín: Podieľa sa na svalovom metabolizme, imunitných funkciách, tvorbe hemoglobínu a regulácii energie.

9. Leucín: Je kľúčovou aminokyselinou pre syntézu proteínov, opravu svalov a reguláciu hladiny cukru v krvi. Tiež produkuje rastové hormóny.

10. Lysín: Hrá úlohu pri syntéze bielkovín, tvorbe hormónov a enzýmov, absorpcii vápnika, produkcií energie a kolagénu a elastínu.

11. Metionín: Podieľa sa na metabolizme, detoxikácii, raste tkanív a absorpcii minerálov.

12. Fenylalanín: Je prekurzorom neurotransmiterov, zohráva úlohu v štruktúre a funkcii bielkovín a enzýmov a podieľa sa na produkcii ďalších aminokyselín.

13. Prolín: Pomáha chrániť krvné cievy, zlepšuje zdravie kĺbov a má priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém.

14. Serín: Pomáha pri kognitívnych funkciách.

15. Treonín: Je dôležitou zložkou štruktúrnych proteínov, ako je kolagén a elastín, a hrá úlohu v metabolizme tukov a imunitných funkciách.

16. Tyrozín: Je prítomný vo všetkých tkanivách ľudského tela a pomáha produkovať enzýmy, hormóny a kožný pigment.

17. Valín: Zvyšuje energiu, vytrvalosť a pomáha pri regenerácii a oprave svalového tkaniva. Tiež reguluje hladinu cukru v krvi a zvyšuje

 

 

Zdroj:

1. [Colway International](https://www.colway.sk/tu-a-teraz/1164-preco-suplementovat-kolagen.html)

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.