Vypadávanie vlasov

Máloktoré dermatologické ťažkosti majú taký emocionálny podtón ako práve vypadávanie vlasov a to najmä u dospelých žien. Prispievať k emocionálnej frustrácii z tohto problému môžu aj predchádzajúce negatívne skúsenosti a nepochopenie, ktoré sa takýmto ženám dostalo, ak sa tento problém snažili riešiť aj s odborníkmi, no ich sťažnosti sa stretli s bagatelizovaním (1).

Vypadávanie vlasov môže skutočne vyvolávať väčšie obavy a utrpenie, než by sa mohlo zdať opodstatnené z hľadiska jeho objektívnej závažnosti. No vlasy majú pre ľudí hlboký symbolický a psychosociálny význam a to najmä pre ženy (2). Už dlho je známe, že práve stres býva jedným z príčin vypadávania vlasov. Nedávne štúdie in vivo na myšiach potvrdili tento dlhoročný všeobecný názor, pričom ukázali, že stres môže inhibovať rast vlasov a že má aj prozápalové účinky, ktoré vlasy poškodzujú (2). Postihnutí jedinci prežívajú skutočne veľký psycho-emocionálny stres, ktorý často vedie k zníženiu kvality života a sekundárnej chorobnosti. Utrpenie niektorých pacientov môže dosiahnuť takú úroveň, že záťaž spôsobená stratou vlasov je porovnateľná so záťažou spôsobenou mnohými závažnejšími chronickými alebo život ohrozujúcimi ochoreniami (2).

Vypadávanie vlasov je prirodzeným javom

Na vypadávanie vlasov by sa naozaj nemalo pozerať len ako na kozmetický problém. Okrem psychických následkov môže byť totiž aj skutočným ukazovateľom rôznych systémových ochorení, ako je anémia, hypotyreóza, hypertyreóza, chronické infekčné ochorenia atď. Ak teda trpíte závažnejším vypadávaním vlasov, skutočne je dôležité zistiť jeho príčinu (3). Existuje mnoho typov vypadávania vlasov, ktorých liečba sa môže líšiť a preto je dôležité vedieť o aký typ sa jedná (1). Chorobné stavy, ktoré spôsobujú vypadávanie vlasov, sa rozdeľujú podľa toho, či je vypadávanie vlasov difúzne alebo lokalizované, a podľa toho, či folikul zostáva neporušený alebo je zničený a nahradený jazvou. S výnimkou alopécií s jazvami predstavuje vypadávanie vlasov poruchu kolobehu vlasových folikulov (1). To znamená, že problém nastáva v niektorej časti prirodzeného cyklu rastu a vypadávania vlasu.

Vlasový folikul podlieha neustálemu cyklu, prechádzajúc cez tri fázy - anagén, katagén a telogén. Zjednodušene povedané, počas anagénu vlas rastie, pričom táto fáza môže trvať aj 2 až 6 rokov. Potom cez fázu katagénu vlas prejde to telogénovej fázy, do akejsi fázy pokoja, v ktorej zotrváva asi 100 dní. No a potom vlas vypadne aby bol následne obnovený novým vlasom. Pomer vlasov v anagéne ku telogénu je asi 9:1, no existujú však značné rozdiely v dĺžke týchto fáz v závislosti od miesta, kde sa na tele vlas nachádza, pričom dĺžka anagénu určuje typ vytvorených vlasov, najmä ich dĺžku. Množstvo nových vlasov na pokožke hlavy sa však v priemere zhoduje s množstvom vypadnutých vlasov, čím sa zachováva stála pokrývka. Pri rozpätí 75 000 až 150 000 vlasov na hlave je priemerný denný počet prirodzene vypadnutých vlasov zhruba od 50 až po viac ako 100 vlasov (1).

Vypadávanie vlasov je teda skutočne aj prirodzeným javom a ak si na hrebeni nájdete klbko pozostávajúce z takéhoto množstva vlasov kľudne aj každý deň, tak je to úplne normálne. A nie je teda dôvod na paniku, lebo ten stres z tej paniky by vám po čase napokon aj dôvod na paniku mohol urobiť. Navyše, je potvrdené, že vypadávanie vlasov má aj sezónny charakter, pričom dosahuje svoj vrchol v júli a druhý menší vrchol v apríli. Najmenší podiel sa ukázal byť začiatkom februára (1). Naše telo totiž reaguje na klimatické zmeny, je ovplyvnené denným svetlom a tým pádom aj zmenami hormónov, ktoré nastávajú v súvislosti s týmito sezónnymi špecifikami.

Popôrodné vypadávanie vlasov

Ďalším príkladom neškodného zvýšeného padania vlasov je popôrodné vypadávanie vlasov. V tomto prípade by mali čerstvé mamičky vedieť, že im nepadajú vlasy, ktoré mali ešte zostať na vlasovej pokožke, ale len padajú nárazovo vlasy, ktoré zostali vďaka hormonálnym vplyvom v predĺženom anagéne namiesto toho, aby cyklicky prechádzali do telogénu a potom teda vypadli. Hormonálne zmeny po pôrode pomaly dostávajú telo do pôvodného stavu a tak vlasy, ktoré si kvôli tehotenstvu pobudli na pokožke dlhšie jednoducho idú preč.  

A ako sme už spomínali, vypadávanie vlasov je silno ovplyvnené stresom. Môže tak byť následkom nárazového stresového podnetu, či už psychického alebo fyzického charakteru. Dobrou správou však je, že po ukončení pôsobenia stresového faktoru sa v takomto prípade normálny stav obnovuje sám. Veľmi častým príkladom je prekonanie silnej horúčky, alebo iného ochorenia, pri ktorom v tele kolujú látky spojené so zápalom. Tieto látky totiž dokážu silno ovplyvniť vlasové folikuly. No keďže masívnejšie vypadávanie vlasov prebehne až 3-4 mesiace po takomto incidente, nie vždy si to vieme potom spojiť s tým, čo bolo príčinou (1).

Výživa vlasovej cibuľky

Viaceré štúdie zdôraznili vplyv folikulárneho mikrozápalu a fibrózy v patogenéze vypadávania vlasov. Okrem toho existujú nepriame dôkazy, že oxidačný stres môže byť kľúčovým mechanizmom, ktorý prispieva k vypadávaniu vlasov. Ako možná príčina vypadávania vlasov sa predpokladá aj vplyv zlej výživy vlasovej cibuľky nielen tým, že by sme neprijímali dostatočné množstvo potrebných živín, ale tým, že je narušený cievny systém v okolí vlasovej cibuľky (4). Pre vlasy potrebné živiny sa tak nemajú ako k vlasom dostať. Tu je mimoriadne dôležité teda spomenúť aj pravidelné masáže hlavy, ktoré dokážu významne podporiť cirkuláciu! Masírujte si pokožku hlavy vždy keď si na to spomeniete. Ideálne je masírovať ju s použitím teplého oleja a nechať potom pred umytím aj nejaký čas pôsobiť, aby sa pokožka hlavy vyživila. Masáž hlavy pomáha aj pri bolestiach hlavy.

Pre zdravie vlasov zohráva ale mimoriadnu úlohu naša výživa. Veľký vplyv výživy sa ukázal pri pozorovaniach porúch spôsobených s ťažkou podvýživou, ako sú dermatitis enteropathica, kwashiorkor, anémia, mentálna anorexia alebo bulímia (4). Avšak vypadávanie vlasov nastáva aj u menej závažných stavov. Problémy, ktoré sú následkom nedostatočnej alebo nedostatočne komplexnej výživy tela a vlasov však vieme riešiť doplnením toho, čo telu chýba. Môže sa jednať o niektoré z vitamínov, či minerálov ako je biotín, zinok, kremík, kyselina pantoténová, jód, vitamín E, vitamín A a mnohé ďalšie. Prísun týchto látok je nevyhnutný pre biosyntetický a energetický metabolizmus folikulu.

Pre zdravé vlasy je potrebný aj dostatočný príjem bielkovín. Vlasový folikul je totiž tkanivo s vysokou biosyntetickou aktivitou. Keďže vlasový val sa skladá takmer výlučne z bielkovín, bielkovinová zložka stravy je tak častokrát rozhodujúca pre tvorbu normálnych zdravých vlasov. Rýchlosť delenia je citlivá na kalorickú hodnotu stravy, ktorú zabezpečujú najmä sacharidy uložené vo forme glykogénu vo vonkajšom obale vlasového korienka folikulu. Vlasom teda skutočne škodia redukčné diéty s drastickým obmedzením cukrov (1).

Ak teda chcete mať zdravé a krásne vlasy, vsaďte na dostatočnú výživu a doprajte telu aj doplnky výživy zamerané na zdravie vlasov. Je totiž možné, že niekedy sú nároky nášho tela vyššie ako to, čo mu dokážete poskytnúť v strave. Platí to najmä počas období s vyšším stresom. Ak je však vypadávanie dlhotrvajúce a nevidíte zlepšenia, neváhajte kontaktovať kvalitného dermatológa, ktorý vypadávaniu vlasov rozumie. Difúzne vypadávanie vlasov u žien vo veku od 40 rokov, najmä na temenách hlavy a čelnej oblasti totiž býva častým problémom. Je známe ako ženské vypadávanie vlasov (FPHL) a uvádza sa, že postihuje až 50% žien starších ako 50 rokov (4). V jeho prípade je však skutočne lepšie obrátiť sa na dermatológa.

 

  1. Trueb RM. Systematic approach to hair loss in women. Journal of German Society of Dermatoloy 2010; 8:284-297.
  2. Hadshiew IM, Foitzik K, Arck PC, Paus R. Burden of Hair Loss: Stress and the Underestimated Psychological Impact of Telogen Effluvium and Androgenic Aloplecia. Journal of Investigative Dermatology. 2004; 123 (3): 455-457.
  3. Malkud S. A Hospital-based Study to Determine Causes of Diffuse Hair Loss in Women. J Clin Diagn Res 2015;9(8):WC01 – WC04.
  4. Le Floch C, Cheniti A, Conetabl S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A. Effect of nutritional supplement on hair loss in women. Journal Cosmetic Dermatology 2015; 14 (1): 76-82.