Šedivé vlasy sú prirodzenou súčasťou starnutia. No pre mnohých z nás je to aj nevítaný jav, ktorý môže prísť pomerne skoro. Existuje vôbec spôsob, ako spomaliť šedivenie vlasov alebo ho dokonca zvrátiť?

Vitamíny a minerály pre zdravé vlasy

Hoci neexistuje žiadny zázračný vitamín, ktorý by dokázal zastaviť šedivenie vlasov úplne, existujú určité živiny, ktoré hrajú dôležitú úlohu v zdraví vlasov a ich pigmentácii:

  • Biotín: Podporuje rast vlasov a zabraňuje ich lámaniu.
  • Meď: Pomáha udržiavať prirodzenú farbu vlasov.
  • Železo: Dôležité pre transport kyslíka do vlasových folikulov.
  • Zinok: Pomáha regulovať hormóny a podporuje rast vlasov.
  • Vitamín B12: Podporuje tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do vlasových folikulov.
  • Vitamín C: Podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravie vlasovej pokožky.

Nedostatok týchto vitamínov a minerálov môže viesť k predčasnému šediveniu vlasov. Preto je dôležité dbať na pestrú a vyváženú stravu, ktorá ich obsahuje.

Hoci meď zohráva dôležitú úlohu v pigmentácii vlasov, nie je dostatočne presvedčivé, že jej užívanie v doplnkovej forme by dokázalo spoľahlivo oddialiť šedivenie. Šedivé vlasy sú prirodzeným procesom starnutia a ovplyvňujú ich rôzne faktory, ako genetika, stres, fajčenie a hormonálne zmeny.

Aj keď niektoré štúdie naznačujú, že nízka hladina medi v tele môže súvisieť s predčasným šedivením, nie sú dostatočne robustné na to, aby stanovili jednoznačnú príčinnú súvislosť a určili optimálnu dávku pre prevenciu.

Užívanie doplnkov medi bez konzultácie s lekárom môže mať riziká, ako je predávkovanie, ktoré môže viesť k vážnym zdravotným problémom.

Predtým, ako začnete užívať akékoľvek doplnky stravy, vrátane medi, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom. Lekár vám môže posúdiť vašu individuálnu potrebu medi na základe vašich zdravotných problémov, stravy a životného štýlu.

Odporúčaná denná dávka medi pre dospelých je 800 mikrogramov (mcg). Táto dávka je stanovená na základe vedeckých štúdií a zohľadňuje potreby organizmu na udržanie optimálneho zdravia.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce šedivenie vlasov

Okrem nedostatku živín existujú aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú šedivenie vlasov:

  • Genetika: Šedivenie vlasov je do veľkej miery dedičné. Ak mali vaši rodičia alebo starí rodičia šedivé vlasy skôr, je pravdepodobné, že aj vy ich budete mať skôr.
  • Stres: Chronický stres môže urýchliť šedivenie vlasov.
  • Fajčenie: Fajčenie poškodzuje vlasové folikuly a urýchľuje šedivenie vlasov.
  • Nadmerné vystavenie slnku: UV žiarenie môže poškodiť melanocyty, bunky, ktoré produkujú melanín, pigment dávajúci vlasom farbu.

Zvrátenie šedivenia vlasov

Aj keď nie je možné zvrátiť už zasiahnuté vlasy, existujú spôsoby, ako spomaliť šedivenie a podporiť zdravý rast vlasov:

  • Zdravá strava: Dbajte na pestrú a vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály dôležité pre zdravie vlasov.
  • Zníženie stresu: Snažte sa zvládať stres zdravým životným štýlom, napríklad cvičením, meditáciou alebo jogou.
  • Vyhnite sa fajčeniu: Fajčenie je škodlivé pre vaše vlasy aj celkové zdravie.
  • Chráňte vlasy pred slnkom: Noste klobúk a používajte ochranný sprej na vlasy, keď ste na slnku.
  • Prírodné produkty: Existuje mnoho prírodných produktov, ktoré údajne pomáhajú spomaliť šedivenie vlasov. Niektoré z nich obsahujú bylinky ako rozmarín alebo žihľava.

Záver

Šedivenie vlasov je prirodzený proces, ale existujú spôsoby, ako ho spomaliť a podporiť zdravé vlasy. Dôležitá je pestrá a vyvážená strava, zníženie stresu, vyhýbanie sa fajčeniu a ochrana vlasov pred slnkom. Ak vás predčasné šedivenie vlasov trápi, môžete vyskúšať aj rôzne prírodné produkty.

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.