Q&A s výživovou poradkyňou PharmDr. Veronikou Sivovou PhD.

Zákazníčka:  Dobrý deň. Chcela by som sa Vás spýtať aké vitamíny by ste mi odporučili. Plánujeme rodinu, teda by som ocenila niečo na vývoj bábätka alebo na prípravu tehotenstva a potom aj na svoje zdravie.

PharmDr. Veronika Sivová PhD.:

Ak sa pripravujete na bábätko, odporučila by som vám užívať prípravok Twenty Be ambitious (https://vely.sk/twenty/gumene-vitaminy-pre-doplnenie-energie-vyzivovy-doplnok), obsahuje totiž vitamíny pre to, aby ste boli ako žena zdravá a plná energie. No vybrala som tento produkt najmä preto, lebo v kombinácii s ostatnými vitamínmi zároveň obsahuje aj kyselinu listovú v 100% dennej dávke pre ešte ne-tehotnú ženu. Kyselina listová je totiž dôležitá už pri plánovaní tehotenstva, pomáha upraviť cyklus tak, aby ste boli pripravená otehotnieť.

Ak už otehotniete, prešla by som na radu Vely Pregnant, pričom zvyšné vitamíny Be ambitious môžete ešte kľudne doužívať, všetky obsiahnuté vitamíny sú tam totiž v dávkach, ktoré sú bezpečné aj tehotenstve.

Z rady Vely Pregnant by som Vám odporučila buď prípravok Pregnant Be Sure (https://vely.sk/pregnant/gumene-vitaminy-pre-spravny-vyvoj-babaetka-v-brusku-vyzivovy-doplnok), ktorý je zameraný podporu správneho trávenia počas tehotenstva, aby mamička vedela bábätko plne vyživiť zo stravy, ktorú prijme a zároveň aby sa jej aj uľavilo od častých tehotenských potiaží s trávením.

Druhým produktom, ktorý by bol vhodný na doplnenie širšieho spektra vitamínov počas tehotenstva je prípravok Pregnant Be Encouraged (https://vely.sk/pregnant/gumene-vitaminy-pre-podporu-vnutornej-sily-vyzivovy-doplnok). Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, D, zinok aj selén a tak teda pokrýva to, čo telo ženy počas tehotenstva potrebuje, aby zostalo zdravé a odolné voči bežným chorobám.

Ideálne, tieto dva prípravky je vhodné počas tehotenstva užívať spolu, pretože ich zloženie sa šikovne dopĺňa. Jediný vitamín, ktorý obsahujú obidva preparáty je vitamín B6. Ten je však počas tehotenstva veľmi dôležitý, uľavuje aj pri ranných nevoľnostiach a jeho celková dávka spolu v oboch preparátoch je bezpečne pod maximálnou dávkou, ktorá sa v tehotenstve môže používať. Tieto dva preparáty sa teda spolu starajú nielen o správne trávenie, ale aj zásobenie tela potrebnými vitamínmi.

Od začiatku tehotenstva vám však navyše odporúčam užívať aj kyselinu listovú už v tehotenskej dávke 400mcg. Túto zložku v takejto dávke v našich tehotenských preparátoch zámerne nemáme, zohľadňujeme totiž to, že mamičky si ju väčšinou kupujú zvlášť, pretože ich na potrebu príjmu kyseliny listovej upozorňujú gynekológovia už pri prvých tehotenských  prehliadkach a nechceme, aby sa jej užívanie zbytočne duplikovalo. Ja by som vám odporučila pýtať si v lekárni taký preparát, ktorý okrem kyseliny listovej vo forme folátu obsahuje aj metafolin, čo je vlastne aktívna verzia kyseliny listovej (môže sa totiž stať, že niektorým ženám chýba enzým na to, aby si ju v tele samy aktivovali).

Ak by ste chceli, je možné zakúpiť si aj celú radu - Sebazdokonaľovaciu sadu Pregnant v zvýhodnenej cene (https://vely.sk/pregnant/sebazdokonalovacia-sada-pregnant). Nájdete tam nielen tie dva vyššie spomenuté produkty Be Sure a Be Encouraged, ale ešte aj tretí produkt, zameraný na krásu mamičky počas tehotenstva - Be Beautiful. Obsahuje kolagén a ďalšie látky najmä pre podporu zdravia pokožky. Celá sada sa komplexne stará o potreby tehotnej ženy - o podporu jej trávenia, doplnenie vitamínov pre imunitu a zdravie a aj o jej krásu, prostredníctvom šťavnatých a chutných gumených vitamínov, ktoré sa trávia omnoho ľahšie než klasické tablety.

Aby som to teda zhrnula - pre plánovanie Vám odporúčam prípravok Twenty Be ambitious. A pri otehotnení kombináciu prípravkov Pregnant Be sure a Pregnant Be encouraged (prípadne aj kompletnú sebazdokonaľovaciu sadu Pregnant, ak vám záleží aj na vyživení a obnovení pokožky). Výber teda nechám na Vás, no ak by ste mali akékoľvek dodatočné otázky, neváhajte opýtať sa ma.