V dnešnej spoločnosti je kladený veľký dôraz na štíhlu postavu a dokonalý vzhľad. Mnoho žien sa preto trápi kilami navyše a neustále sa snaží chudnúť. Zabúdajú však na to, že cvičenie a zdravá strava nie sú len o dosiahnutí "dokonalej" postavy. V tomto článku sa s vami podelíme o to, ako si vybudovať zdravý vzťah k svojmu telu a oceniť jeho silu a krásu bez ohľadu na čísla na váhe.

Zdravé telo, zdravá myseľ

Hlavným cieľom cvičenia a zdravej stravy by malo byť celkové zdravie a pohoda. Keď sa o seba staráme fyzicky, cítime sa lepšie aj psychicky. Získavame viac energie, zlepšuje sa nám nálada a odolnosť voči stresu. Cvičenie nám tiež pomáha lepšie spať a posilňuje imunitný systém.

Vášnivé cvičenie, nie nutnosť

Namiesto toho, aby ste cvičili preto, aby ste schudli, zamerajte sa na to, aby ste si našli cvičenie, ktorá vás baví. Tancujte, behávajte, plávajte, venujte sa joge alebo pilatesu. Keď si nájdete cvičenie, ktoré vás teší, s väčšou pravdepodobnosťou pri ňom vytrváte a stane sa pre vás prirodzenou súčasťou vášho života.

Posilnite svoje telo, neoslabujte ho

Cvičenie by nemalo byť o trápení sa a bolesti. Namiesto toho sa zamerajte na posilňovanie svojho tela a budovanie svalovej hmoty. Svaly vám pomôžu spaľovať viac kalórií, zlepšia váš postoj a dodajú vám sebavedomie.

Jedzte zdravo, nie drasticky

Zdravá strava neznamená hladovanie a striktné diéty. Zamerajte sa na konzumáciu kvalitných potravín, ako je ovocie, zelenina, celozrnné produkty, chudé bielkoviny a zdravé tuky. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, sladkostiam a nezdravým tukom.

Čo znamená jesť vedomie?

Jesť vedomie znamená udržiavať si v danom okamihu vedomie jedla a nápoja, ktoré konzumujete v súčasnosti. Vedomí jedáci si všímajú chuť, vôňu, textúru a teplotu svojho jedla. Taktiež počúvajú svoje telo tým, že si kladú otázky ako: „Čo chcem jesť a na čo mám hlad?“ Počúvajú svoje signály hladu a sýtosti tým, že si kladú otázky ako: „Mám stále hlad alebo už mám pocit plnosti?“ Vedomí jedáci si tiež dávajú pozor, aby sa nesúdili ani svoje jedlo. Prejavujú sebasúcit a pristupujú k svojmu stravovaniu s kuriozitou.

Jesť vedomie je kľúčová zručnosť, ktorá vám nielen pomôže dosiahnuť vaše ciele v oblasti chudnutia, ale pomôže vám udržať si zdravú hmotnosť dlhodobo.

Takmer každý sa narodí s vrodenou schopnosťou jesť, keď má hlad, a prestať, keď je sýty. Fyziologický hlad je užitočný. Je to spôsob, ako vám vaše telo hovorí, že potrebuje palivo. Fyziologický hlad sa môže u rôznych ľudí cítiť inak. 

Ako ste rástli, mohli ste stratiť svoje prirodzené signály hladu a sýtosti alebo ste sa možno naučili ich ignorovať. Možno ste vyrastali s tým, že vám hovorili, že musíte dojesť celý tanier, bez ohľadu na to, či ste boli hladní. Možno jete kvôli emóciám, sociálnym signálom alebo času dňa. V každom z týchto prípadov človek venuje pozornosť signálom mimo svojho tela, nie svojmu vnútru. 

Ignorovanie signálov hladu a sýtosti môže nakoniec viesť k nezdravému vzťahu k jedlu a môže sa vyskytnúť nasledovné:

  • Jesť, keď ste už za bodom sýtosti
  • Jesť, keď nemáte fyziologický hlad
  • Odriekať si jedlo, keď máte hlad

Ak sa signály hladu a sýtosti časom ignorujú, môžete úplne stratiť schopnosť cítiť hlad a sýtosť. Dobrou správou je, že môžete svoje telo znova naučiť jesť vedomým a prirodzeným spôsobom. 

Jedným z kľúčových aspektov vedomého jedenia je počúvať svoje signály hladu a sýtosti.

Aj keď to môže znieť jednoducho, mnohí z nás často jeme, keď nemáme fyziologický hlad, alebo jeme, kým nie sme nepríjemne sýti. Ak máte problémy rozpoznať tieto signály, nie ste sami.

Prvým krokom k návratu vašich signálov hladu a sýtosti je naučiť sa počúvať svoje telo. Poznanie úrovne hladu a nálady pred jedlom vám pomôže stať sa vedomým jedákom.

Pred každým jedlom a občerstvením si chvíľu oddýchnite a ohodnoťte svoj hlad pomocou nižšie uvedenej škály.

Vaším cieľom je zostať medzi hodnotami skóre 3 a 7 na škále hladu.

Váš krása je jedinečná

Každé telo je krásne a jedinečné. Než sa porovnávate s ostatnými, oslavujte svoje vlastné prednosti a krásu. Váš vzhľad nie je definovaný číslami na váhe, ale vašou osobnosťou, sebavedomím a vnútornou krásou.

Cesta k zdravému životnému štýlu

Zmena životného štýlu nie je jednoduchá, ale s trochou snahy a vytrvalosti ju zvládnete. Začnite s malými krokmi a postupne ich zväčšujte. Nebojte sa požiadať o pomoc kamaráta, člena rodiny, trénera alebo nutričného poradcu. Pamätajte, že cesta k zdravému a aktívnemu životu je cesta, ktorú si užívate, nie utrpenie.

Objavte krásu v zdravom živote a buďte hrdí na svoje telo!

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.