Čo Robiť, Keď Vám Ovplyvňujú Náladu Hormóny?

Každý, kto už zažil PMS, vie, že určité negatívne nálady nemožno pripisovať len mysleniu. Naše emócie ovplyvňujú hormóny, konkrétne estrogén a progesterón. Tieto hormóny sa počas menštruačného cyklu menia, kolísajú v perimenopauze alebo klesajú v menopauze, čo spôsobuje zmeny nálady. Rozpoznanie príčiny môže viesť k efektívnym riešeniam. Našu náladu môžeme zlepšiť úpravami životného štýlu.

1. Uvedomovanie si

Každá fáza menštruačného cyklu má svoju jedinečnú atmosféru, ktorá zahŕňa rôzne emocionálne prejavy, úrovne energie a sexuálne túžby. Využitie aplikácie na sledovanie menštruačného cyklu môže pomôcť pri identifikácii vzorcov vo vašich fyzických a emocionálnych zmenách. Jednou odporúčanou aplikáciou je Balance, ktorú navrhla Louise Newson, MD, ktorá sa zameriava skôr na perimenopauzu a fázy menopauzy než len na plodnosť ako väčšina aplikácií na sledovanie periódy.

2. Cyklicky synchronizujte svoje tréningy a záväzky

Počas prvých 14 dní vášho cyklu po začatí krvácania máte tendenciu mať viac energie. Toto je ideálny čas na zapojenie sa do vonkajších aktivít a intenzívneho cvičenia. Počas luteálnej fázy (čas medzi ovuláciou a začiatkom menštruácie) by ste mali byť k sebe jemnejšie a súcitnejšie, pretože sa v tomto období môžete cítiť citlivo. Nie je to najvhodnejšie obdobie na tréningy s vysokou intenzitou intervalového tréningu (HIIT), najmä ak sa cítite podráždene, čo je bežné počas luteálnej fázy. Namiesto toho navrhujeme vyskúšať upokojujúce cvičenia, ako je chôdza, jóga alebo Tai Chi, a využiť príležitosť na odpočinok a denník. Ak podráždenosť začne ovplyvňovať vašu prácu, odporúčame, ak je to možné, dočasne pracovať z domu.

https://vely.sk/twenty/gumene-vitaminy-pre-vnutorny-pokoj-vyzivovy-doplnok

3. Zhlboka dýchajte a vnímajte vibrácie 

Odporúčame zamerať sa na jednoduché dýchacie cvičenia. Skúste techniku 4-7-8: vdýchnite na štyri, zadržte dych na sedem a vydýchnite na osem. Toto cvičenie môžete opakovať podľa potreby, či už počas stresového momentu alebo v noci pri nespavosti.

Pokiaľ ide o vibrácie, odporúčame počúvať rytmickú šamanskú bubnovú hudbu, ktorá prirodzene podporuje hlbokú relaxáciu mozgu cez synchronizáciu s theta vlnami. Počas tohto času môžu ľudia vibrovať telom niekoľko minút alebo podľa toho, ako to cítia.

4. Používajte upokojujúce bylinky pre lepší život

V dnešnej uponáhľanej dobe je dôležité nájsť čas na oddych a uvoľnenie tela aj mysle. Upokojujúce bylinky sú jednou z možností, ako môžeme zlepšiť svoju psychickú pohodu a spokojnosť. Byliny, ako sú ashwagandha, harmanček a levanduľa majú účinky, ktoré dokážu upokojiť nervový systém a navodiť pocit pokoja. 

Ashwagandha, známa aj ako indický ženšen, je adaptogénna rastlina s mnohými prospešnými účinkami. Pomáha nielen zlepšovať imunitu, ale aj podporuje ukľudnenie nervov a pomáha pri zvládaní stresu. Harmančekový čaj je populárny nápoj pripravený z kvetov harmančeka a pomáha uvoľniť telo i myseľ po náročnom dni. Levanduľový čaj alebo éterický olej z levandule je ďalší prírodný prostriedok na uvoľnenie a napomáhanie kvalitného spánku.

Tieto bylinky si môžete zakúpiť v podobe čajových zmesí, doplnkov stravy alebo ako éterický olej. Pre rýchle zmiernenie stresu a napätia skúste pár kvapiek levanduľového éterického oleja pridať do horúcej kúpele alebo si pripraviť šálku harmančekového čaju. Bylinky je dobré kombinovať aj s ďalšími relaxačnými technikami, ako je meditácia, joga či dýchanie.

Vyskúšajte tieto upokojujúce bylinky a nájdite svoju cestu k pokojnejšiemu životu bez zbytočného stresu a napätia. 

Nezabudnite: Ak máte obavy, konzultujte so svojím lekárom, ako je napríklad psychiater.

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás určite neváhajte kontaktovať! S radosťou vám zodpovieme na všetky vaše otázky tu.